Jesen je čas za ureditev osebnih financ

money-2724241_1920

Vstopili smo v mesec oktober, ki je znan kot mesec varčevanja. Ta se bo zaključi s svetovnim dnevom varčevanja, ko se bomo lahko vprašali koliko, predvsem pa kako se pri nas varčuje? 

V Sloveniji se je raven depozitov pri bankah v zadnjih letih krepko povišala, kar nam lahko daje občutek, da se v Sloveniji vedno bolj varčuje. Dejstvo pa je, da je za rast depozitov na prvem mestu predvsem »odgovorna« širitvena monetarna politika Evropske centralne banke (ECB), ki v  zadnjih letih s svojimi mehanizmi krepko povečuje število evrov v ekonomiji.

Osnovni ekonomski princip govori, da v kolikor povišamo število enot denarja v ekonomij in ob tem ne povišamo število enot produktov in storitev, po katerih se vrši povpraševanje, dobimo inflacijo. Torej od letošnji krepki monetarni širitvi s stani ECB in ob upadu povpraševanja in ponudbe zaradi negativnih učinkov epidemiološke situacije, v prihodnje tvegamo višjo inflacijo. Ta pa bo ob ničelnih obrestnih merah na bančne depozite nižala kupno moč prihrankov na bančnih računih. Po drugi strani pa lahko v naslednjih letih pričakujemo nadaljevanje procesa, ki ga beležimo že zadnjih deset let, kjer je rast delniških donosov bila v povprečju višja od povprečne rasti plač, donosov na obveznice in od obresti na bančne depozite. Torej, del svojih prihrankov je smotrno vložiti v delniške trge, seveda ob primerni razpršitvi delniških naložb.

Po septembrski korekciji smo priča izboljšanemu tržnemu sentimentu

Na delniških trgih smo v mescu septembru bili priča korekciji, in sicer predvsem zaradi jesenskega poslabšanja epidemiološke slike na severni polobli, kakor tudi zaradi nezmožnosti ameriške politike glede sprejetja drugega fiskalnega stimulativnega paketa, katerega smo vlagatelji na trgu pričakovali že s koncem letošnjega poletja. Ta paket naj bi bil težak 2,2 trilijona dolarjev. Ob taki finančni injekciji v ameriško ekonomijo, bodo delniški trgi reagirali pozitivno, saj tak znesek predstavlja dobrih 10 odstotkov ameriškega BDP iz leta 2019 (21,43 trilijona dolarjev).

S prvo polovico oktobra bomo vstopili tudi v sezono objav poslovnih izidov podjetij za tretji letošnji kvartal, kjer na podlagi izboljšanih makroekonomskih kazalcev v preteklih mesecih pričakujejo tudi izboljšane poslovne izide podjetij v tretjem četrtletju, kjer bo pozornost vlagateljev tokrat usmerjena predvsem v tehnološki, farmacevtski in industrijski sektor.

mag. Lojze Kozole

ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.