Search
Close this search box.

Prevaljčan novi tenorist zasedbe Slovenski oktet (FOTO)

Kot je zapisano na spletni strani v predstavitvi ansambla, je Slovenski oktet prvič zapel leta 1951 v Slovenski filharmoniji in vse od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Osnovno poslanstvo okteta, ki od pomladi 2019 deluje v novi zasedbi, je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe.

ANDREJ ODER (1988), 1. tenor

Slovenskemu oktetu se je nedavno pridružil tudi tenorist Andrej Oder s Prevalj, ki se je z glasbo začel ukvarjati že v najstniških letih. Ljubezen do glasbe je najprej razvijal in gojil kot učenec klavirja na nižji glasbeni šoli Ravne na Koroškem, s petjem pa se je začel aktivneje ukvarjati, ko se je v gimnazijskih letih pridružil Moškemu pevskemu zboru Vres Prevalje.

Pot ga je nato vodila v Ljubljano, kjer se je vpisal na študij računalništva in matematike. V študentskih letih je pevsko znanje nadgradil in poglabljal v Akademskem pevskem zboru ToneTomšič Univerze v Ljubljani, s katerim je kot član zasedbe prejel številne mednarodne nagrade in priznanja na svetovnem nivoju. Obenem se je v tem obdobju vpisal tudi na ure solo petja pri prof. Alenki Slokar Bajc na glasbeni šoli Vič-Rudnik, kjer se v solo petju izpopolnjuje še danes.

Nekaj let je bil tudi umetniški vodja Koroškega okteta, v katerem se je z izborom repertoarja trudil ohranjati poslanstvo moškega sestava, to jeohranjati predvsem slovensko in koroško ljudsko pesem. Kot umetniški vodja se je z oktetom predstavil na različnih prireditvah, prepevali pa so tako doma kot tudi v tujini. Slovensko pesem so ponesli celo preko oceana do daljne Avstralije, kjer so obujali domovinska čustva slovenskim izseljencem.

V času svojega pevskega udejstvovanja je kot zborist in kot solist sodeloval s številnimi orkestri, inštrumentalnimi zasedbami in pel pod taktirko najrazličnejših svetovno priznanih dirigentov ter sodeloval v različnih domačih in mednarodnih koncertnih projektih. Kot tenorist solist se je publiki predstavil že na številnih solističnih nastopih in recitalih, med vidnejše uspehe pa gotovo sodi udeležba na prestižnem solo pevskem tekmovanju Belvedere v Moskvi leta 2017. Pred tem je prejel tudi zlato plaketo na mednarodnem tekmovanju Petar Konjovič. Leta 2014 je debitiral v operi Figarova svatba v vlogi Basilia.

ZASEDBA SLOVENSKEGA OKTETA:

Andrej Oder, Rok Ferenčak – 1. tenor
David Jagodic, Janez Triler – 2. tenor
Jože Vidic, Darko Vidic – bariton
Janko Volčanšek, Matej Voje – bas

Umetniški vodja: JOŽE VIDIC

Repertoar okteta je izjemno širok in raznolik, saj ga oblikujejo skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov, od klasicizma in romantike do skladb sodobnikov mnogo jih je bilo napisanih ali prirejenih prav zanj. V dosedanjem dolgem in bogatem obdobju delovanja se je zamenjalo preko 40 pevcev.

Izdali so več kot šestdeset plošč, kaset in zgoščenk, na katerih je slovenska pesem vedno imela pomembno mesto. Kot poklon generacijam Slovenskega okteta je sestav leta 2007 izdal knjigo Borisa Pangerca z naslovom ‘Slovenski oktet’, v kateri je opisan temeljit prerez delovanja in poslanstva tega ansambla.

Za svoje delovanje je bil dvakrat nagrajen s Prešernovo nagrado (1957, 1964), nagrado Društva Slovenskih skladateljev (1971), Drobosnjakovo nagrado (1975), Nagrado Orlanda di Lassa (1984), Velikim zlatim znakom svobode Republike Slovenije (1996) in Častnim priznanjem Svetovnega Slovenskega kongresa (2016).

Vir: slovenski-oktet.si