spanje

Ob svetovnem dnevu spanja opozorila o vplivu spanja na zdravje

Svetovni dan spanja, ki ga obeležujemo danes, tokrat poteka pod sloganom Spanje je ključno za zdravje. Spanje je namreč poleg zdrave prehrane in telesne dejavnosti steber človekovega zdravja, neurejeno spanje pa lahko predstavlja tveganje. Na NIJZ ob tem opozarjajo, da na vzroke pomanjkanja spanja lahko vplivamo sami.

Preberi »

Svetovni dan spanja letos pod sloganom ” Dober spanec, bister um, vse dobro”

Jutri, v petek, 18. marca 2022, že petnajstič zapored obeležujemo svetovni dan spanja, tokrat pod sloganom “Dober spanec, bister um, vse dobro”. Svetovni dan spanja je mednarodno priznan dogodek, ki poteka pod okriljem Svetovne zveze za spanje (World Sleep Society – WSS), in je namenjen ozaveščanju javnosti o pomembnosti spanja in njegovega vpliva na zdravje ter preprečevanju in obvladovanju motenj spanja v vseh obdobjih življenja.

Preberi »

Kaj je pomembno pri izbiri posteljnine?

V postelji preživimo kar tretjino svojega življenja, zato spalnici velja nameniti posebno pozornost. Ni namreč vseeno, ali spimo v mirnem, prijetnem, udobnem prostoru, ki podpira kakovosten spanec, ali pa je ta poln motečih elementov in nas namesto k počitku vabi k različnim aktivnostim. Na počutje vpliva tako rekoč vse: velikost sobe, prezračenost in osvetljenost sobe, ležišče, žimnica, odeja, vzglavnik ter celo posteljnina.

Preberi »

Svetovni dan spanja v znamenju rednega spanja za zdravo prihodnost

Svetovni dan spanja, ki ga obeležujemo danes, poteka pod sloganom Urejeno spanje za zdravo prihodnost. Opozarja na osnovno človekovo potrebo po urejenem spanju in poudarja problem motenj spanja, ki so v zadnjem letu zaradi pandemije zelo pogoste. Raziskave so pokazale, da Slovenci premalo spimo.

Preberi »