Search
Close this search box.

Katera dimenzija postelje je najboljša izbira zame?

Kot prav gotovo že veste, je spanec bistvenega in nepogrešljivega pomena za ohranjanje telesnega in duševnega zdravja, dobro počutje, sposobnost obvladovanja stresa, imunsko odpornost  ter delovno učinkovitost. Pri tem igra vlogo tako dolžina spanca, kot tudi njegova kakovost, ki je neločljivo povezana z izbiro ležišča. Konec koncev povprečni človek v postelji po nekaterih ocenah preživi kar tretjino svojega življenja. Ob nakupu postelje izbiri vzmetnice zato običajno namenimo veliko pozornosti, prepogosto pa zanemarimo pomen ustreznih posteljnih dimenzij.

V podjetju Opremisidom.com smo za vas pripravili pestro in raznoliko ponudbo postelj različnih dimenzij, pri nakupu pa je potrebno upoštevati tako razpoložljivo velikost vašega prostora, kot tudi tega, koliko oseb bo v postelji spalo. Vse to in še veliko več, pa sledi v nadaljevanju našega tokratnega prispevka.

V kolikor nameravate kupiti zakonsko posteljo, potem vam svetujemo, da razmislite o nakupu zakonske postelje 180×200 cm. Tovrstna dimenzija bo namreč omogočala najbolj udobno spanje dveh oseb, prostora za oba pa bo ne glede na velikost posameznika in spalne navade več kot dovolj. Če se boste odločili za to dimenzijo, boste lahko uporabili vzmetnice dveh različnih velikosti. Izbirali boste namreč lahko med eno vzmetnico, velikosti 180×200 cm, ali pa dveh, velikosti 90×200 cm. Naš nasvet je, da zaradi lažjega preoblačenja postelje, pa tudi večje izbire posteljnih prevlek, izberete dve vzmetnici.

Zakonske postelje 180×200 cm

Poudariti je potrebno, da lahko tako veliko zakonsko posteljo izberete zgolj v primeru, če imate tudi velik prostor, v katerega boste posteljo umestili. Ker temu pogosto ni tako, je nekoliko pogostejša izbira zakonske postelje 160×200 cm. Čeprav gre za nekoliko manjšo posteljo, bo dvema osebama še vedno nudila dovolj prostora, tudi za premikanje in obračanje med spanjem. Tudi pri tej postelji lahko izbirate med dvema različnima velikostma vzmetnic, in sicer lahko uporabite eno v merah 160×200 cm ali pa dve, v merah 80×200 cm. Redkeje se v spalnicah uporabljajo zakonske postelje 140×200 cm, saj načeloma omogočajo ravno dovolj prostora za dve osebi in so zato priporočljive zlasti za manjše spalnice. Tovrstne postelje se pogosteje uporabljajo za bolj razkošno spanje ene osebe.

Postelje 140×200 cm

Ko omenjamo postelje za spanje dveh oseb, so ene takšnih tudi postelje 120×200 cm. Poudariti pa je potrebno, da so tovrstne osebe bolj primerne za zgolj zasilno spanje dveh oseb, saj nudijo premalo prostora. Primernejše so za otroško sobo ali pa ko si zaželimo še nekoliko več udobja pri spanju ene osebe.

Postelje 120×200 cm

V zadnjo skupino, pa vendar najpomembnejšo, najpogostejšo in zato tudi tako imenovano standardno dimenzijo postelj, uvrščamo postelje 90×200 cm. Uporabljajo se tako v otroških in mladinskih sobah, kot tudi v spalnicah, primerne pa so za spanje ene osebe. Tovrstne postelje najdemo v različnih izvedenkah, v otroških sobah so priljubljene zlasti v obliki pograda.

Postelje 90×200 cm

Dogodki