Search
Close this search box.

maska

Po presoji ustavnega sodišča vladni odloki o uporabi zaščitnih mask in razkuževanju rok v zaprtih javnih prostorih neustavni

Ustavno sodišče je ugotovilo, da so bili vladni odloki iz leta 2020, ki so zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19 v zaprtih javnih prostorih zapovedovali uporabo zaščitne maske in razkuževanje rok, v neskladju z ustavo. Po presoji ustavnega sodišča je namreč vlada omenjene ukrepe uvedbe uvedla brez zakonske podlage.

Preberi »

Nekateri zdravstveni domovi poročajo o verbalnem nasilju nad zaposlenimi zaradi nasprotovanja nošenju zaščitnih mask. Kako dolgo bodo še obvezne?

Po odpravi večine zaščitnih ukrepov v zadnjem času nošnja zaščitnih mask še vedno ostaja obvezna v zdravstvu. V nekaterih zdravstvenih domovih ob tem beležijo verbalno nasilje posameznikov, ki maske ne želijo nositi, nad zdravstvenimi delavci. Vsaj ob stikih zdravstvenih delavcev z bolniki bodo maske sicer verjetno še nekaj časa obvezne.

Preberi »

Zaščitne maske obvezne tudi na prostem

Zaradi trenutne epidemiološke slike oziroma prepočasnega upadanja števila okužb z novim koronavirusom je vlada z odlokom začasno določila obvezno uporabo zaščitnih mask na prostem. Odločitev je bila sprejeta tudi v luči bližajočih se državnozborskih volitev in predvolilnih shodov.

Preberi »

Bodo učenci lahko kmalu odvrgli maske? Poklukar odgovarja

Stroka bo prihodnji teden razpravljala o možnosti sproščanja še preostalih ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covida-19, če se bo trend izboljševanja epidemičnih razmer v Sloveniji nadaljeval, je napovedal minister za zdravje Janez Poklukar. Po njegovih besedah je na prvem mestu pobuda odprave obveznega nošenja zaščitnih mask v šolah.

Preberi »

Beovićeva: Ni še gotovo, kdaj bo peti val epidemije dosegel vrh. FFP2 maske so bolj učinkovite od kirurških, kirurške pa od tekstilnih

Zaradi slabše zaščite cepiv in prebolelosti pri koronavirusni različici omikron po besedah infektologinje Bojane Beović še ni gotovo, kdaj bo peti val epidemije covida-19 dosegel svoj vrh. Ob tem je opozorila, da je lahko potek bolezni v primeru različice omikron pri necepljenih in tistih, ki covida-19 še niso preboleli, tudi težek.

Preberi »

Dogodki