Število okužb z novim koronavirusom v Sloveniji spet naraslo. Italija podaljšuje obvezno nošenje mask na nekaterih javnih mestih do konca septembra

V ponedeljek so ob 742 PCR-testih in 3457 hitrih antigenskih testih v Sloveniji potrdili 561 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 27 bolnikov, na intenzivni negi pa pet. Umrl je en covidni bolnik.

Skupno je bilo v ponedeljek hospitaliziranih 52 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi in s covidom-19. To je pet bolnikov več kot v nedeljo. Na intenzivnih oddelkih je s potrjeno okužbo skupno sedem bolnikov, kar je en več kot dan prej.

V ponedeljek so potrdili 490 okužb več kot v nedeljo. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 3897 aktivnih primerov okužbe, kar je 185 več kot v nedeljo.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 295, kar je 14 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 182, kar je osem več kot dan prej.

Po podatkih NIJZ je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.265.634 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.221.915.

Italija podaljšuje obvezno nošenje mask na nekaterih javnih mestih do konca septembra

Italija do konca septembra podaljšuje obvezno nošenje mask na javnem prevozu, v bolnišnicah in domovih za ostarele, je danes povedal italijanski državni sekretar za zdravje Andrea Costa. Vlada naj bi ustrezen odlok v zvezi s tem sprejela v sredo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zaščitne maske po novem ne bo treba več nositi v kinodvoranah, gledališčih in na zaprtih športnih prireditvah. S tem bo Italija odpravila skoraj vse omejitve povezane s pandemijo novega koronavirusa.

V sredo bo potekla veljavnost tudi ukrepu obveznega cepljenje za državljane, starejše od 50 let, ter ukrepu obveznega cepljenja šolskega osebja in vojaških uslužbencev. Ukrep še vedno ostaja v veljavi za zdravstvene delavce.

Italija je obvezno cepljenje za določene skupine uvedla januarja. Kljub temu 3,3 milijona Italijanov, starejših od 50 let, oziroma 12 odstotkov ostaja necepljenih.

1,2 milijona necepljenih Italijanov je prejelo obvestilo o globi zaradi neizpolnjevanja obveznosti v višini sto evrov. Številni nasprotniki cepljenja so se zoper globo že pritožili, še navaja APA.

Italija je sicer 1. junija odpravila pogoj PCT za vstop v državo, ki je tako ostal obvezen samo še za obisk zdravstvenih institucij in domov za ostarele.