Search
Close this search box.

Zaščitne maske obvezne tudi na prostem

Zaradi trenutne epidemiološke slike oziroma prepočasnega upadanja števila okužb z novim koronavirusom je vlada z odlokom začasno določila obvezno uporabo zaščitnih mask na prostem. Odločitev je bila sprejeta tudi v luči bližajočih se državnozborskih volitev in predvolilnih shodov.

Preberite tudi: Prvoaprilske novice tudi na strani Koroških Novicah

Kot je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 pojasnil zdravstveni minister, so se za ta korak odločili, ker se bodo aprila številni družili tudi na prostem, predvsem zaradi bližajočih se volitev. Prav tako bomo praznovali velikonočne praznike, tako da je zaostritev ukrepa na mestu, je dodal.

Vlada je sprejela ukrep, da bi zajezili prenos okužbe, saj se po besedah ministra ta prenaša s kapljicami ali prek zraka.

Tako bodo od danes naprej maske na prostem spet obvezne, v primeru, če ni mogoče vzdrževati razdalje več kot 1,5 metra. Pri neupoštevanju razdalje se lahko namreč virus prav tako širi, ob tem poudarjajo strokovnjaki.

Kot je pojasnil zdravstveni minister, bo odlok o obveznih maskah na prostem veljal z dvema izjemama: za izvajanje športnih dejavnosti na zelenih površinah, kjer je mogoče zagotoviti 1,5 metra razdalje in ta poteka individualno, ter v avtomobilih, kjer je ena oseba ali osebe istega gospodinjstva.

Kdaj lahko pričakujemo odpravo omenjenega odloka, minister ni povedal, prav tako ni znano, kdaj bodo povsod odpravljene maske v zaprtih prostorih.

Pristojni inšpektor lahko zaradi nenošenja zaščitnih mask kršiteljem izreče globe, ki se gibljejo med 400 in 4.000 evri za fizične osebe, za pravne pa med 4.000 in 100.000 evri.

Pa še obvestilo: Tudi mi imamo radi današnji datum.

Dogodki