maša

Od danes zopet dovoljene maše tudi v manjših cerkvah in verouk v živo

Od danes se spet lahko darujejo maše tudi v manjših cerkvah v navzočnosti do deset vernikov, prav tako se ob izpolnjevanju potrebnih pogojev lahko izvaja verouk v živo, je v petek na svoji spletni strani spomnila Katoliška cerkev. Navedeno je omogočila sredina sprememba vladnega odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode.

Preberi »

Nova navodila škofov: Polnočnic letos ne bo, prepovedana zbiranja pred cerkvijo

Slovenski škofje so v skladu z razrahljanimi ukrepi, ki ob strogih omejitvah, znova dovoljujejo navzočnost vernikov pri mašah, izdali nova navodila. V skladu z njimi polnočnic letos ne bo, tudi združevanje pred cerkvijo ne bo dovoljeno. V soboto bodo maše ob navzočnosti vernikov sicer začeli izvajati le v koprski in delno ljubljanski škofiji.

Preberi »

Slovenski škofje pričakujejo odpravo prepovedi verskih obredov

Predsednik Slovenske škofovske konference in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je že v petek v imenu vseh škofov in vernikov poslal pismo predsedniku vlade Janezu Janši, v katerem od vlade pričakuje, da bo odpravila odlok o prepovedi izvajanja verskih obredov ter v skladu z ustavo ne bo nesorazmerno omejevala verske svobode.

Preberi »

Škofovska konferenca prilagodila navodila za versko oskrbo, obisk v cerkvi omejen na eno osebo oziroma eno družino

Slovenska škofovska konferenca je v skladu z novimi ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 prilagodila pravila za versko oskrbo. Še naprej niso dovoljene maše ob navzočnosti vernikov, število ljudi, ki so lahko hkrati v cerkvi, pa se zmanjšuje, doslej jih je bilo lahko šest, zdaj pa je lahko le ena oseba oz. člani iste družine ali gospodinjstva.

Preberi »

Ob 1. novembru na pokopališčih ne bo javnih molitev, nadškof Zore pozval k upoštevanju previdnostnih ukrepov

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je včeraj na novinarski konferenci sporočil, da letos ob 1. novembru na pokopališčih ne bo javnih molitev in blagoslovov. Pozval je k spoštovanju ukrepov, sprejetih za zajezitev širjenja novega koronavirusa, pa tudi k medsebojnemu spoštovanju, prijaznosti in k pomoči tistim, ki jo potrebujejo.

Preberi »