Search
Close this search box.

Na območju mariborske škofije od ponedeljka zopet maše z verniki, duhovniki naj upoštevajo epidemiološke razmere v krajih

S ponedeljkom, 4. januarjem 2021 bodo v mariborski metropoliji zopet možne maše z verniki. Škofje ordinarij duhovnikom svetujejo, da upoštevajo epidemiološko sliko v svojem kraju ter upoštevajo določena, že znana navodila.

Škofje ordinariji so 18. decembra na seji Stalnega sveta SŠK sklenili, da bodo pri ponovni uvedbi bogoslužja upoštevali epidemiološko stanje v posameznih statističnih regijah. Na zadnji dan leta so se sestali vsi trije odgovorni za posamezne škofije mariborske metropolije, pregledali situacijo in se na temelju tega odločili, da ob upoštevanju določenih navodil ponovno uvajajo bogoslužja.

S ponedeljkom, 4. januarjem 2021, tako ponovno uvajajo bogoslužja po cerkvah škofij mariborske metropolije, seveda ob upoštevanju decembrskih navodil škofov. Duhovnike prosijo, naj v cerkvah označijo prostore, ki jih lahko zasedejo verniki ali družine, ter prilagodijo urnike maš tako, da se bodo lahko verniki razporedili. Na dan Svetih treh kraljev, lahko vsak duhovnik daruje štiri maše.

Duhovnikom svetujejo, da upoštevajo epidemiološko sliko v svojem kraju. Priporočajo tudi, naj tam, kjer je epidemiološka slika še vedno slaba ali pa svetišče premajhno, praznične in nedeljske maše obhajajo zgolj ob prisotnosti najožjih bogoslužnih sodelavcev ali tistih, ki so mašo naročili, drugi verniki pa naj jo spremljajo prek spleta ali drugih elektronskih medijev. Kjer zaradi slabe epidemiološke slike še vedno ne morejo obhajati maše z verniki, naj duhovniki poskrbijo za možnost prejema svetega obhajila izven maše.

Pri sveti maši, ki jo duhovnik obhaja sam in jo prenaša preko medijev, lahko sodelujeta organist in tudi solist. Pri svetih mašah z verniki pa je lahko samo instrumentalna glasba. Priporočajo še, da si duhovniki priskrbijo pomočnike, ki bodo pomagali pri upoštevanju navodil in pomagali vernikom, da bodo našli prostor v cerkvi.

Pri bogoslužjih naj se tudi upoštevajo navodila SŠK. Med drugim je lahko v cerkvi le določeno število vernikov, ves čas morajo nositi maske, vzdrževati medosebno fizično razdaljo vsaj 1,5 metra in si pri prihodu ter odhodu razkužiti roke. Kaj še morajo upoštevati najdete na povezavi tukaj.

VIR: Katoliska cerkev

Dogodki

S ponedeljkom, 4. januarjem 2021 bodo v mariborski metropoliji zopet možne maše z verniki. Škofje ordinarij duhovnikom svetujejo, da upoštevajo epidemiološko sliko v svojem kraju ter upoštevajo določena, že znana navodila.