Velika noč tudi letos brez množic v cerkvah, z mašami na daljavo

Slovenski škofje so pred velikonočnimi prazniki izpostavili, da so maše z udeležbo vernikov do nadaljnjega odpovedane. Spodbujajo k temu, da bi vse velikonočne obrede in slovesnosti, ki so izvedljive v krogu družin in gospodinjstev, opravili v krogu domačih.

Vlada je namreč v nedeljo sprejela stroge omejitvene ukrepe, s katerimi želi zajeziti nadaljnje širjenje novega koronavirusa in ki bodo veljali od četrtka do vključno 11. aprila. Med drugim se zapirajo tudi verski objekti.

Glede na navodila, ki so jih slovenski škofje podali v izrednem pismu v skladu z vladnimi ukrepi, cerkve ostanejo odprte za osebno molitev vernikov, individualni prejem svetega obhajila in za spoved. Duhovniki naj vernikom omogočijo dostop do blagoslovljene vode za domačo rabo, župnijska pisarna in drugi cerkveni uradi pa so lahko za srečanje z eno osebo odprti samo za nujne in neodložljive zadeve, ki jih ni mogoče urediti na daljavo, so poudarili.

Zaradi izrednih razmer vernikom svetujejo, da spremljajo neposredne prenose svetih maš in prazničnih bogoslužij po televiziji, radiu ali spletu iz krajevne stolnice. Posodobljen spored prenosov je na voljo na spletni strani Katoliške cerkve.

Duhovniki pa naj na velikonočno nedeljo zvonijo ob 8. uri in s tem vernike povabijo k velikonočnemu zajtrku, so še navedli.

Kot so izpostavili, zaupajo stroki in oblastem ter se jim zahvaljujejo za nadčloveške napore pri omejevanju in preprečevanju širjenja epidemije covida-19. Velikonočni čas pa je po njihovih besedah še večji vir trdnega upanja in prepričanja v zmago potrpežljivosti, dobrote in ljubezni.