Search
Close this search box.

Tudi psi in mačke lahko darujejo kri, s katero rešijo življenja

Ste vedeli, da je Slovenija lani dobila nacionalno bazo pasjih in mačjih krvodajalcev?

Zakaj pes daruje kri?

Gre za kri, ki rešuje življenja v nujnih primerih. Te primere spremlja večja izguba krvi, potrebujejo jo tudi pri nekaterih kirurških posegih. Projekt štirih veterinark, z imenom Tačka daruje deluje s podporo Veterinarske zbornice Slovenije. Namenjen in dostopen je vsem – veterinarjem in lastnikom psov in mačk. “Med lastniki želimo širiti informacije o krvodajalstvu in transfuzijski medicini pri psih in mačkah, ter s tem pridobiti čim več primernih krvodajalcev, veterinarjem pa želimo s preglednostjo in možnostjo filtriranja darovalcev zagotoviti, da v nujnih primerih najdejo primernega krvodajalca v najkrajšem možnem času.” so zapisali na njihovi spletni strani in dodali: “Ker v Sloveniji nimamo veterinarske krvne banke, smo pri preskrbi s krvjo za transfuzije vezani na živalske krvodajalce. Da se lahko zagotovi zadostna oskrba, jih potrebujemo čimveč, tako pasjih kot mačjih.”

Ker je vzdrževanje krvnih bank precej drago in zahtevno in, ker veterinarji možnosti, da bi v nujnih zdravstvenih stanjih živalskih pacientov poklicali in naročili vrečko tipizirane krvi, v Sloveniji verjetno nikoli ne bomo imeli, se je štirim veterinarkam porodila ideja, da ustvarijo enoten spletni portal pasjih in mačjih krvodajalcev, ki bo pokrival celotno ozemlje Slovenije. Kot smo že omenili, je projekt podprla Veterinarska zbornica Slovenije, zato poteka pod njenim okriljem. Namenjen in dostopen je vsem – veterinarjem in lastnikom psov in mačk.

Psi krvodajalci:

  • primerna teža več kot 25 kg,
  • starost od 1 do 8 let,
  • priporočljiv vitek vrat, ni pa nujno potreben,
  • priporočljiva mirna narava,
  • zdrav, v dobri kondiciji,
  • redno cepljen, dobiva redno zaščito proti notranjim zajedavcem,
  • zaščiten proti dirofilariozi (tj. srčni glisti).

Psu vzamejo največ 15 do 20 ml krvi na kilogram telesne mase, najpogosteje na 3 do 4 tedne. Odvzem krvi traja manj kot 10 minut in ne pusti nikakršnih posledic na dajalcu.

Kri za transfuzijo vzamejo preventivno, pred večjim kirurškim posegom, pri katerem predvidevajo, da bi lahko prišlo do hujših krvavitev in bi zato želeli imeti pred začetkom operacije kri na zalogi. Pogosteje pa se zgodi, da kri potrebujejo v urgentnih situacijah, ko v ambulanto pride žival, ki zaradi urgentnega stanja potrebuje transfuzijo čim prej. V urgentni situaciji ni časa za poglobljene laboratorijske preiskave, zato je nujno, da imajo bazo pasjih krvodajalcev, ki imajo vnaprej določeno krvno skupino in izvedene vse potrebne preiskave.

Mačke krvodajalci:

  • telesna teža več kot 4 kg,
  • zdrava, v dobri kondiciji,
  • notranja mačka,
  • redno cepljena in brez črevesnih zajedavcev,
  • FeLV in FIV negativna, brez znakov FIP,
  • redna zaščita proti bolham.

S potrebo po transfuziji se pri mačkah srečujejo redkeje kot pri psih. Postopek odvzema krvi pri mački je nekoliko bolj kompliciran kot pri psih. Večini (vendar ne vse) mačk je za postopek odvzema krvi za transfuzijo potrebno dati sedativ , saj le redka mačka zdrži nepremično toliko časa, da ji lahko varno in kvalitetno vzamejo eno enoto krvi. Mački lahko naenkrat vzamejo približno 10 ml krvi na kg telesne mase. V skrajnih primerih, ko res ne gre drugače in je ogroženo življenje živali, ustrezne krvi pa nimajo na zalogi, lahko mačka dobi enkratno trasfuzijo pasje krvi. Tako transfuzijo mačke sicer relativno dobro prenašajo, vendar ima le kratkotrajen učinek (nekaj dni).

VIR: Pes moj prijatelj, Tačka daruje

Dogodki