Search
Close this search box.

Tradicionalni slovenski zajtrk 2023 na Ravnah na Koroškem

5 glavnih živil tradicionalnega slovenskega zajtrka vključuje; kruh, maslo, med, mleko in jabolka ali drugo lokalno sadje. Izbran letošnji slogan je bil »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Ob današnjem dnevu slovenske hrane, petku 17. novembra 2023, so tudi letos v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah pripravili 13. Tradicionalni slovenski zajtrk in del dneva namenili ozaveščanju o spoštovanju do hrane, prednostih lokalne oziroma slovenske hrane ter razmisleku o prehranjevalnih navadah. Izmed kruha, medu, masla, mleka in jabolk ali drugega slovenskega sadja, ki Tradicionalni slovenski zajtrk že od vsega začetka sestavljajo, se je letos več pozornosti namenilo kruhu. Izbran letošnji slogan je bil »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Vrtci in zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok obeležujejo ta dan že tradicionalno z izpostavljanjem pomena čebel, medu in letos še s poudarkom na tematiko kruha, žit in drugih pekovskih izdelkov.

18. novembra 2011 se je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk prvič udejanjil z živili na krožniku, in sicer s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki – vse domačega izvora.

Prehrani otrok in mladostnikov je  potrebno posvetiti mnogo pozornosti. Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je tudi, da se na ta dan otrokom in mladostnikom z raznolikimi vzgojno-izobraževalnimi dejavnostmi še posebej predstavi pomen zdravih prehranjevalnih navad, zdravega načina življenja, trajnostnega prehranjevanja, zmanjšanja odpadne hrane, kulture prehranjevanja, pomena hrane iz naše bližine – lokalne hrane ter značilne tradicionalne jedi.

“Čebelice, čebelice, saj moje ste prijateljice!” so odmevali zvoki melodije po hodnikih Vrtca Ravne po vseh treh vrtčevskih enotah. Živahno je bilo na vseh treh osnovnih šolah, še posebej živahen utrip je bil na nižji stopnji, nekoliko starejši so ustvarjali plakate, pisali spise, … Zdrav tradicionalen zajtrk so imeli tudi srednješolci na Gimnaziji Ravne.

Z odličnim domačim medom naših malih prijateljic, čebel, so se v okviru Tradicionalnega slovenskega zajtrka okrepčali v petek, 17. novembra 2023. Na Tradicionalnem slovenskem zajtrku so se vrtčevskem otrokom pridružili ravnateljica, Mateja Hovnik, in čebelarji Čebelarskega društva Ravne na Koroškem ter v Kotljah Čebelarskega društva Kotlje, zajtrku in zanimivemu programu pa se je pridružil tudi podžupan Občine Ravne na Koroškem Peter Stočko.

Naj bo lokalna hrana na mizi tekom celega leta. Glavni namen dneva slovenske hrane je poudarjanje v Sloveniji pridelane hrane, ki se ji na ta dan nameni dodatno pozornost. Letošnje leto je tudi mednarodno leto sadja in zelenjave, zato gre poseben poudarek pomenu lokalne samooskrbe s sadjem in zelenjavo ter ostalimi produkti, z naših kmetij, čebelnjakov.

Vir: ravne.si

Dogodki

5 glavnih živil tradicionalnega slovenskega zajtrka vključuje; kruh, maslo, med, mleko in jabolka ali drugo lokalno sadje. Izbran letošnji slogan je bil »Kruh za zajtrk – super dan!«.