Search
Close this search box.

Težave pri odkupu Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge

Epidemija novega koronavirusa močno vpliva na ustaljene odkupe mesa, živine, mleka in hlodovine pri Koroški kmetijsko-gozdarski zadrugi. Odkup mleka trenutno še poteka nemoteno, a bo zagotovo sledil padec cen, ocenjujejo v zadrugi. Soočajo se z zastojem odkupa govejih živali, zastal je tudi trg z lesom. Cene padajo, nekateri kupci pa ne plačujejo.

Odkup mleka za Mlekarno Celeia, ki je v lasti več zadrug, in za Ljubljanske mlekarne trenutno še poteka nemoteno. Dobavitelji mleka Koroški kmetijsko-gozdarski zadrugi niso v tem času čutili še nobenih težav niti z odvzemom niti s ceno, ki je ostala za marec enaka februarski, je za STA pojasnila vodja odkupa pri Koroški kmetijsko-gozdarski zadrugi Ani Gerold.

A ker se razmere na evropskem in svetovnem mlečnem trgu zaostrujejo, hkrati je prišlo tudi do rasti prireje mleka, bo padec cen zagotovo sledil, je dodala.

S prodajo živine so bili zastoji in težave že pred razglasitvijo epidemije, tudi cene so bile nizke, oboje pa se je v zadnjih tednih samo še stopnjevalo. “Trenutno čaka na odkup v naši zadrugi prek 70 bikov in 45 spitanih telic,” je pojasnila vodja odkupa.

Trg z lesom, ki je večinsko vezan na izvoz, je trenutno povsem zastal. Po zelo slabi situaciji konec lanskega leta so se vsaj malo popravile cene v začetku letošnjega, kar je, poleg idealnih vremenskih razmer za sečnjo in spravilo, obudilo trg. V mesecu in pol so se vse predelovalne zmogljivosti zapolnile s surovino, nato pa je prišla razglasitev epidemije, razmere opisuje Geroldova.

Žage so zaradi omejitev delale s polovičnimi zmogljivostmi in še takrat so žagali hlodovino iz zalog, dotok nove pa ustavili. Ne kaže, da se bo resno aktiviral trg pred majem, grozi padec cene hlodovine za najmanj 10 do 13 evrov po kubičnem metru. Na terenu je že podrte hlodovine dobaviteljev za okoli 4000 kubičnih metrov, ki čaka na odvoz, hkrati ob idealnih vremenskih razmerah grozijo napadi podlubnikov, opozarjajo v zadrugi.

“Koroški kmetje so vse, kar so nam prodali, do sedaj dobili plačano v dogovorjenih rokih in tudi po konkurenčnih cenah,” je pojasnila Geroldova, a posvarila pred prevelikimi pričakovanji za naprej. “Zadruga se že srečuje z neplačevanjem naših kupcev, nekaj delavcev smo zaradi zmanjšanega obsega odkupa tudi že bili prisiljeni dati na čakanje na delo doma. Prilagajamo se sproti in tako bo tudi v prihodnje,” je dodala.

Trenutno težave rešujejo z razpršeno prodajo tudi do sedaj nepreverjenim kupcem, kar s seboj prinaša tudi velika tveganja. “Skupaj z Zadružno zvezo Slovenije vsak dan opozarjamo kmetijsko ministrstvo, naj čim bolj nadzira uvoze hrane po količinah in kakovosti ter pospešuje in promovira potrošnjo domače pridelave in predelave. Skrajni ukrep vlade je lahko tudi uvedba minimalnih cen oziroma intervencijski odkup in umik s trga. Brez sodelovanja trgovine in potrošnikov pa te bitke ne bomo dobili,” je še dodala vodja odkupa Geroldova.

Novonastale razmere bodo zagotovo vplivale na poslovanje Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge, ocenjuje direktorica zadruge Danica Ramšak, ki izpostavlja strah ob nastali negotovosti. “Morda pa bomo po tej krizi znali bolj ceniti domačo hrano in tudi delo na kmetiji oz. kmeta,” je dodala.

Poslovanje trgovin Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge je bilo v prvih mesecih letos podobno kot v enakem lanskem obdobju. So pa v času od razglašene epidemije omejili odpiralne čase trgovin, v vseh poslovalnicah so namestili zaščitne prozorne pregrade pred blagajnami in vsem delavcem omogočili uporabo osebne zaščitne opreme. Ustrezno omejujejo tudi dostop kupcem.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Perčič
Perčič
4 let nazaj

V Mežici imamo veletržnico , a poglej ga vraga na njej ne prodaja niti eden pridelovalec iz Mežice ali okolice svojih proizvodov !? Najbližji uporabnik je ” peteršiljcek ” iz okolice Ptuja . ČUDNO ?

Dogodki