Taborniško delo na daljavo nagrajeno z državnim priznanjem

Zveza tabornikov Slovenije je prejela državno priznanje za izvedbo izredno uspešnega oziroma odmevnega in koristnega spletnega projekta v mladinskem sektorju Taborniška ropotarnica. Na zvezi so želeli tudi po 16. marcu, ko so mladi čez noč ostali doma zaradi epidemije, ohraniti stik s svojimi člani in tudi drugimi mladimi.

Na pobudo skupine članov so prostovoljno v treh dneh po razglasitvi epidemije zagnali projekt Taborniška ropotarnica, kjer so vsak dan objavljali taborniško obarvane podvige in najrazličnejše oblike zaposlitev za otroke in mlade in jim svetovali, kaj naj počnejo sami ali z družino doma in v naravi, so med drugim dodali na ministrstvu.

Načelnica Zveze tabornikov Slovenije Eva Bolha je na podelitvi povedala, da je bistvo ropotarnice to, da so pripeljali taborništvo domov. “Ker smo vse pripravili na spletu, nismo vedeli, ali so naše ideje res dosegle posameznike. Tudi zato nam to priznanje daje potrditev, da je delo naših prostovoljcev priznano in cenjeno, obenem pa motivacija za naprej,” je dejala.

Kaj je Taborniška ropotarnica?

Ropotarnica je spletna zbirka taborniško obarvanih idej, namenjenih otrokom in mladostnikom. Tematike aktivnosti so različne, od idej za ustvarjanje ali kuhanje do idej za raziskovanje narave. Njihova pestrost pa kaže tudi na pestrost samega taborniškega programa sicer.

Ideja o Ropotarnici je nastala v ekipi prostovoljcev Mestne zveze tabornikov Ljubljana – neformalni skupini petih ljubljanskih tabornikov pa so se v nekaj dneh pridružili prostovoljci iz vse države. Do danes je Ropotarnica imela že več kot 10.000 obiskovalcev, na njej pa še vedno najdemo čez 140 različnih prispevkov. Še vedno je dostopna na taborniški spletni strani.

Taborniki so aktivni ves čas:

V teh mesecih se taborniki prilagajajo ter pripravljajo določene vsebine z Ropotarnice na jesensko-zimski čas. Nekateri taborniški prostovoljci se osredotočajo na interno podporo izvajalcem taborniških aktivnosti na daljavo, torej vodnikom, in sicer v okviru projekta: Taborništvo na daljavo.

Poleg tega lokalna taborniška društva, rodovi, s svojimi prostovoljci bodisi prispevajo k ekipam Civilne zaščite bodisi podpirajo lokalno skupnost z različnimi dobrodelnimi projekti. V Zvezi tabornikov Slovenije deluje tudi 136 članov v različnih enotah, ki so pristojne za zaščito in reševanje.

VIR: Zveza tabornikov Slovenije, STA