Search
Close this search box.

Stanka Vauh: “V letu polnoletnosti lahko že rečemo, da delujemo odgovorno in skrbno” (FOTO)

V Domu starejših Na Fari na Prevaljah ob 18-letnici delovanja že ves teden potekajo tradicionalne prireditve pod geslom “Sreča je v srečanju”, s katerimi bodo zaključili jutri, 26. 11. 2019, ko pripravljajo za oskrbovance doma večerjo s svojci. Ob tej priložnosti smo se pogovarjali z direktorico doma, Stanko Vauh.

»Letos praznujemo 18. obletnico delovanja in skupaj s svojimi sodelavci skušamo našim stanovalcem nuditi čimbolj domače vzdušje, dobro počutje in izpolnjevati njihove potrebe in tudi želje. Za vsakega stanovalca poskrbimo individualno – glede njegovih potreb in želja ter poskušamo izpolniti tudi pričakovanja svojcev. Dom je v teh letih rasel in sedaj v letu polnoletnosti lahko že rečemo, da delujemo odgovorno in skrbno. To nam potrjujejo tudi vsa priznanja in pohvale ter pridobljeni certifikati ( E-qalin, Družini prijazno podjetje, priznanje Občine Prevalje, Najtoplejši dom po izboru bralcev ipd.), uvodoma pove Stanka Vauh.

FOTO: Dom starejših Na Fari

Naj omenimo, da je bil Dom starejših Na Fari na Prevaljah na podlagi sklepa Vlade RS ustanovljen kot javni socialno varstveni zavod. Izgradnjo doma pa so sofinancirale občine Črna na Koroškem, Mežica, Prevalje in Ravne na Koroškem ter v večinskem deležu Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Dom je pričel poslovati 19. novembra 2001, tega dne so bili nastanjeni tudi že prvi štirje stanovalci. Slavnostna otvoritev Doma pa je potekala 23. novembra 2001.

Osnovna dejavnost doma, v katerem je na razpolago 190 ležišč, je dejavnost nastanitvenih ustanov za oskrbo starejših in invalidnih oseb. V njem so nastanjeni stanovalci predvsem iz Mežiške doline: Črne na Koroškem, Mežice, Prevalj in Raven na Koroškem, prav tako je tudi večina od 106 zaposlenih javnih uslužbencev doma iz navedenih občin. “Njihovo delo je organizirano po službah: Služba zdravstvene nege in oskrbe, Strokovne službe, Splošna kadrovska in tehnična služba, Služba prehrane in distribucije, Finančno računovodska služba in služba Pomoči na domu. Z nastanitvijo in zaposlitvijo oseb iz domačega okolja je dom pripomogel k zmanjšanju stisk starejših, bolnih in invalidnih oseb kakor tudi k zmanjšanju stopnje brezposelnosti v občinah Mežiške doline,” obrazloži Vauhova.

FOTO: LeK d.d.

In doda: »Za dom skrbimo v smislu dobrega gospodarja. Nenehno izboljšujemo bivalne pogoje, preuredili smo podstrešje doma v poslovne prostore, uredili simpatičen park, nov oddelek za osebe z demenco z 12. posteljami, dogradili smo tudi dvorano Brinjevko za naše druženje. Obnovili smo tudi okna in talne obloge celega doma. Nabavili smo večje število medicinskih pripomočkov, pripomočkov za rehabilitacijo, ortopedskih pripomočkov. Za zdravje naših stanovalcev skrbi asist. Zdenka Koželj Rekanović, dr. med. spec. družinske medicine, nego in skrb za dobro počutje pa izvajajo diplomirane med. sestre, zdravstveni tehniki in bolničarji.«

Poleg osnovne dejavnosti, storitev institucionalnega varstva (bivanja, prehrane in varstva, zdravstvenega varstva, nege, fizioterapije in delovne terapije …) nudi dom tudi storitve tržne dejavnosti: pedikura, frizerstvo, bife, storitve aromaterapije in masaže, storitve fizioterapije, razvoz kosil, spremstvo stanovalcev na preglede, po nakupih, pranje, šivanje in likanje.

FOTO: Lek. Druženje ob tomboli v Domu starejših na Fari

V domu vsak teden pripravijo pester in raznolik program, v katerem lahko vsak najde nekaj zase. Stanovalci se z veseljem udejstvujejo kulturnih in glasbenih prireditev, zanje pripravljajo dejavnosti za preprečevanje osamljenosti in izolacije (družabna srečanja, družabne igre, izlete, piknike …), zaposlitvene dejavnosti (prostočasne zaposlitvene dejavnosti, delo na vrtu …), imajo tudi možnost sodelovanja v raznih krožkih (bralni, literarni, bobnarski, Žoga band, pevske vaje, molitvena skupina), na razpolago jim je rekreativna telovadba, seveda ne gre brez praznovanja rojstnih dni, lahko pa se udeležijo tudi verskih obredov (sveta maša, molitvene ure).

»Vsak teden imamo (največkrat je to četrtek popoldne) tudi nastope pevskih zborov, igre, kino; obiščejo nas umetniki iz cele Slovenije. Ravno v torek, 19. 11. 2019, sta pri nas nastopila Manca in Benjamina Izmaljov. Medgeneracijska druženja so v našem domu že stalnica, prav tako tudi Alzheimer Caffe vsak zadnji četrtek v mesecu. Velik pomen dajemo tudi stanovalcem, ki zaradi zdravstvenega stanja ne morejo iz svojih sob in se ne morejo udeležiti vseh naši prireditev in dogodkov. Tam jim delajo družbo in poskrbijo za njihovo dobro počutje naše družabnice – varuhinje,« pove Vauhova.

“Dom je vpet v okolje, saj sodeluje tako z lokalno kot tudi širšo skupnostjo: Društvo upokojencev, Društvo invalidov, Društvo srčnih bolnikov, različna društva s kulturno dejavnostjo, nevladnimi organizacijami, osnovnimi šolami, vrtci, srednjimi in visokimi šolami: OŠ Prevalje, vrtec Prevalje, Srednja šola Muta, Gimnazija Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec, Šolski center Nova Gorica, Šolski center Slovenj Gradec – Srednja zdravstvena šola Slovenj Gradec, Univerza v Ljubljani – Zdravstvena fakulteta, Visoka šola za zdravstvene vede Slovenj Gradec, Splošna bolnišnica Slovenj Gradec in Visoka zdravstvena šola Maribor,” pojasni Vauhova.

FOTO: Arhiv Koroške Novice

Na vprašanje, kako je z zasedenostjo doma in čakalno dobo na prosto posteljo, je Vauhova odgovorila: “Postelje v domu starejših Na Fari so bile skozi vse leto primerno zasedene. Veliko prošenj je podanih »na rezervo« in se vodijo le evidenčno. Čakalne dobe se ne da natančno opredeliti. Ko se mesto sprosti, se povabi k sprejemu novega stanovalca. Najdlje se čaka na enoposteljno sobo. Številke čakajočih na posteljo se v slovenskem prostoru izražajo nerealno, saj imajo prosilci za namestitev hkrati vloge za sprejem v večjem številu domov hkrati, vsak dom pa jih ponovno evidentira. Letno izvedemo od 60 do 80 sprejemov, nekaj tudi začasnih. V domu so nastanjeni tudi stanovalci za krajše obdobje – za čas, ko njihovi svojci gredo na počitnice, v zdravilišča ali pa imajo tudi druge obveznosti.”

Za konec nas je zanimalo, kakšne imajo načrte za v prihodnje. »Še nadalje skrbeti kvalitetno in skrbno za naše stanovalce ter vzgajati in pridobiti mladi, strokovni ter srčni kader za požrtvovalno delo v domu. Vsi zaposleni v domu se zavedamo našega poslanstva in ponosni smo, da smo lahko del življenja naših 190 uporabnikov,« sklene Vauhova

Dogodki