Search
Close this search box.

Slovenjgraški župan sprejel častno občanko prof. dr. Renato Salecl (FOTO)

Na spletni strani MO Slovenj Gradec so zapisali, da je slovenjgraški župan Tilen Klugler, v ponedeljek, 4. novembra 2019, v Rotenturnu sprejel novo častno občanko Slovenj Gradca, prof. dr. Renato Salecl, ki se ob občinskem prazniku svečane seje in podelitve listine zaradi službene odsotnosti ni mogla udeležiti.

Župan je častni občanki predstavil aktualne projekte in dogajanje v Slovenj Gradcu ter načrte za ustanovitev ožjega odbora za aktivnosti na področju glasništva miru, v katerega jo je tudi povabil. Udeleženci sestanka so se dogovorili tudi za predavanje, ki ga bo dr. Renata Salecl izvedla konec meseca novembra, župan pa ji je ob imenovanju v naziv častne občanke še enkrat iskreno čestital in ji priložnostno izročil tudi šopek.

Preberite tudi: S slavnostno sejo počastili praznik MO Slovenj Gradec ter podelili občinska priznanja (VIDEO in FOTO)

Obrazložitev naziva častna občanka mestne občine Slovenj Gradec

Renata Salecl se je rodila v Slovenj Gradcu. Po končani osnovni šoli v domačem kraju in gimnaziji na Ravnah na Koroškem je leta 1980 začela študirati filozofijo in sociologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Po diplomi je uspešno zaključila tudi magistrski študij ter magistrsko delo »Šola kot mehanizem družbenega nadzorovanja in discipliniranja: sociološki vidiki« leta 1988 zagovarjala na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, doktorirala pa je leta 1991 na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani z doktorsko disertacijo Ideologija in nadzorovanje.

Leta 2004 je bila habilitirana v redno profesorico za področje sociologije. Zaposlena je kot znanstvena svetnica na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in delno kot redna profesorica na univerzi v Londonu (School of Law, Birbeck College). Je tudi gostujoča profesorica na londonski univerzi King’s College ter v New Yorku (Yeshiva University). Kot profesorica je gostovala v več kot 20 ustanovah po svetu. Med drugim nosi častni naziv Magnusson Fellow univerze v Glasgowu. Je dobitnica nagrade Zoisovega sklada za leto 2002. Leta 2010 je postala slovenska znanstvenica leta in leta 2011 še ženska leta. V letu 2017 je bila izvoljena za izredno članico Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

Renata Salecl je znanstvenica z bibliografijo, ki obsega več kot 500 enot. Je avtorica 10 samostojnih knjig, ki so prevedene v mnoge jezike; soavtorica znanstvenih in strokovnih zbornikov: v tujih revijah je objavila več kot 50 znanstvenih člankov v angleščini,  francoščini in španščini; še več strokovnih prispevkov v angleških, nemških in francoskih znanstvenih revijah. Na konferencah v tujini in tujih univerzah je imela preko 400 predavanj, objavljala je v strokovnih in poljudnih revijah; z njo je bilo opravljenih več kot 70 intervjujev, bila je gostja radijskih in televizijskih oddaj, o njej je nastal tudi dokumentarni film. V svoji ustvarjalni karieri je bila vodja več raziskovalnih skupin, sedaj pa je vodja programske skupine Družbeno nadzorstvo, kazenskopravni sistem, nasilje in preprečevanje viktimizacij v kontekstu visoke tehnološke družbe. Sodelovala je v več mednarodnih raziskavah, trenutno je partnerica v mednarodnem projektu Transmaking.

Zadnja leta Renata Salecl proučuje vez med pravom, genetiko in nevroznanostjo. Leta 2015 je objavila knjigo Možgani na zatožni klopi, v kateri povezuje kazenskopravne probleme s spoznanji nevroznanosti in psihoanalize.

Na spletni strani SAZU so o njej med drugim zapisali: »Njen znanstveni prispevek pomembno bogati tako družboslovne kot humanistične vede. Gre za interdisciplinarni pristop, ki inovativno povezuje pravo in sociologijo kulture oz. kriminologijo in kulturologijo ter filozofijo in psihoanalizo. S svojimi pomembnimi znanstvenimi deli je tehtno obogatila tako slovensko kot mednarodno znanost.«

Zagotovo je prof. dr. Renata Salecl ena tistih znanstvenic, ki s svojo pronicljivo mislijo in angažirano publicistično dejavnostjo vplivajo na spoznanja o sodobni družbi in o vedenju ljudi v njej in zato sodi med najbolj prepoznavne znanstvenice, ki so se uveljavile v Sloveniji in v mednarodnem prostoru. S svojo znanstveno dejavnostjo in javno izraženimi razmisleki o aktualnih problemih družbe in človeka, pa poglobljeno pronica v zavest sodobnega človeka in mu nastavlja ogledalo.

Na zadnjem predavanju, ki ga je dr. Renata Salecl imela marca 2018 v Slovenj Gradcu, je v svoji uvodni predstavitvi povedala, da je lahko postala to, kar je, tudi zato, ker se je rodila v Slovenj Gradcu. Kot Slovenjgradčanka, kljub velikim delovnim obremenitvam širom sveta, razširja svoja znanstvena dognanja tudi med občani Slovenj Gradca. Zato je za Mestno občino Slovenj Gradec izjemno pomembno, da si je Renata Salecl z dosedanjim delom pridobila mednarodni ugled najvišje kategorije in vzpostavila redne stike in utečene oblike sodelovanja – tako z znanstvenimi institucijami, kot tudi z velikim  številom mednarodno priznanih posameznikov.

Ti so skozi sodelovanje z njo prepoznali tudi njeno mesto Slovenj Gradec, katerega ime kot Slovenjgradčanka vedno postavlja v ospredje. S svojimi dosežki in zanjo značilnim načinom promocije Slovenj Gradca pa je izjemno veliko prispevala k mednarodni prepoznavnosti Mestne občine Slovenj Gradec, zlasti pa Slovenj  Gradca – Mesta glasnika miru.

»Zaradi vsega naštetega je Slovenj Gradec lahko ponosen na veličino znanstvene misli rojakinje, prof. dr. Renate Salecl. Prav je, da smo prepoznali njen izjemen prispevek tako k uveljavljanju imena naše mestne občine, kot tudi veličino in ugled, ki ju je dosegla s svojim poglobljenim in predanim znanstvenim delom,« so za konec zapisali v obrazložitvi.

Besedilo: MO Slovenj Gradec