Search
Close this search box.

Slovenj Gradec prejel priznanje Zlati kamen za leto 2017

www.slovenjgradec.si

Na vsakoletni srečanju občin, konferenci Zlati kamen, se je MO Slovenj Gradec uvrstila med 11 razvojno najbolj prodornih občin v Sloveniji.

Raziskava ISSO Zlati kamen je projekt, namenjen spodbujanju in spremljanju lokalnega razvoja. Vsako leto pregledajo preko 160.000 podatkov o vseh slovenskih občinah z več kot petdesetimi ključnimi indikatorji razvojne uspešnosti, ki se jih primerja skozi zadnja štiri leta v vseh slovenskih občinah. Dodatna kvalitativna analiza vključuje analizo strategije, odprtosti občine ter vključenosti občanov v odločanje in aktivnosti. Kazalniki merijo tudi aktivnosti in dinamiko sprememb skozi leta, s tem pa tudi razvojni napredek občine. Med kandidate za nagrado se uvrstijo občine, kjer so zaznani sklopi povezanih dobrih praks, ki dajejo merljive rezultate. 

Poseben poudarek je bil letos namenjen turizmu, zato je poleg običajne kvantitativne analize občina pripravila tudi raziskavo turizma, ki jo bodo objavili v obliki bele knjige.

Med enajstimi najbolj prodornimi slovenskimi občinami je letos tudi Slovenj Gradec, ki je bil uvrščen med tri finaliste v regiji od Posavja do Koroške in s tem pridobil priznanje Zlati kamen za leto 2017.

“Pri Slovenj Gradcu kazalniki ISSO raziskave dajejo vtis izjemno uravnoteženega in precej izrazitega razvoja. Zelo dobri so kazalci na trgu dela, zlasti relativno veliko število delovnih mest. Slovenj Gradec izstopa tudi po številu diplomantov in novih doktorjev ali magistrov znanosti. Življenjski standard v kraju je relativno visok. Mestece na Koroškem se je uspelo na svojski način pozicionirati na svetovni zemljevid kot Mesto miru OZN. Tudi z bogatim naborom aktivnosti daje vtis kulturnega središča, ki je dosti pomembnejše, kot bi lahko sodili glede na velikost kraja (in relativno odmaknjenost). Ta vtis zbuja zlasti število in kakovost kulturnih in drugih dogodkov, ki jih prirejajo v kraju in segajo od poletnega kulturnega festivala (Slovenjgraško poletje), prek Mirovniškega festivala ali Festivala drugačnosti do enega od »100 najzanimivejših filmskih festivalov na svetu«. Druga pomembna razvojna komponenta, zelo značilna za Slovenj Gradec, je skrb za tradicijo, ki se v zadnjem času kaže zlasti kot skrb za ohranjanje tradicionalnih obrti. Tako imamo v odmaknjeni dolini Koroške kraj, ki je izjemno odpret v svet in zna s svojo ponudbo pritegniti zelo različne skupine,” so zapisali v obrazložitvi priznanja.

Priznanje je na konferenci, ki je potekala 14. marca v Festivalni dvorani v Ljubljani, prevzel župan MO Slovenj Gradec Andrej Čas

Dogodki

www.slovenjgradec.si

Na vsakoletni srečanju občin, konferenci Zlati kamen, se je MO Slovenj Gradec uvrstila med 11 razvojno najbolj prodornih občin v Sloveniji.