Search
Close this search box.

Sij Metal Ravne med dobavitelji materiala za največji fuzijski reaktor na svetu

Skupina SIJ oziroma njena druga največja družba SIJ Metal Ravne je dobavila vrhunsko nerjavno jeklo blagovne znamke SINOXX 4404 za izdelavo trimetrske prirobnice, ki bo sestavni del tokamaka fuzijskega reaktorja ITER – trenutno enega najbolj ambicioznih, največjih, najzahtevnejših in najdražjih projektov na svetu.

Namen projekta Iter (International Thermonuclear Experimental Reactor) je izgradnja največjega eksperimentalnega fuzijskega reaktorja, v katerem bodo preučevali postopek pridobivanja elektrike z zlivanjem vodikovih jeder, s čimer bi posnemali postopek nastajanja energije Sonca. Reaktor ob sodelovanju 35 držav gradijo v bližini Marseilla na jugu Francije, skupna vrednost projekta Iter pa je ocenjena na 20 milijard evrov.

Kot so danes sporočili iz skupine Sij, je družba Sij Metal Ravne za izdelavo trimetrske prirobnice, ki bo sestavni del tokamaka fuzijskega reaktorja Iter, dobavila vrhunsko nerjavno jeklo blagovne znamke SINOXX 4404.

FOTO: arhiv ITER

“Gre za avstenitno nerjavno dobro korozijsko odporno jeklo, ki ustreza najstrožjim zahtevam projekta in nas tako uvršča na seznam uradnih dobaviteljev Ruske agencije za zagotavljanje kakovosti v projektu Iter, kar je za Sij Metal Ravne poleg nedavno pridobljenega certifikata za letalsko industrijo EN 9100 dodatna referenca za vstop na najzahtevnejše trge,” so danes sporočili iz skupine Sij.

“Jedro projekta je prav tokamak, okrogli reaktor, kjer mora vsak najmanjši korak delovati s preciznostjo švicarske ure in katerega sestavni del je trimetrska prirobnica, narejena iz 36 ton jekla blagovne znamke SINOXX 4404,” so pojasnili v Siju.

FOTO: Arhiv SIJ Metal Ravne

Ker gre za dobavo zelo zahtevnih izdelkov z visokim varnostnim nivojem in z visoko dodano vrednostjo, so morali v ravenskem Metalu dokazati, da so sposobni zagotavljati procese, ki jih narekujejo visoke zahteve projekta Iter. Ruska agencija za zagotavljanje kakovosti v projektu Iter (RFDA), ki je pooblaščena za presojo kakovosti izdelkov, ki so v projektu Iter dobavljeni iz Rusije, je zato izvedla podrobno presojo proizvodnega procesa v Sij Metalu Ravne.

“To smo prestali brez neskladij, kar nas uvršča med dobavitelje z najvišjo možno oceno zanesljivosti I.,” je izpostavil direktor jeklarskega programa v Sij Metalu Ravne Blaž Šuler, ki je priznal, da je bila zahtevna kupčeva specifikacija, po kateri so izdelali jeklo, zanje pravi izziv.

Glavni direktor Sij Metala Ravne Borut Urnaut pa je poudaril, da sodelovanje v projektih, kot je Iter, ni samo prestižno, temveč je odlična referenca za sklepanje nadaljnjih poslov.

Po vseh pozitivnih ocenah, ki smo jih dobili, smo se po dobavi jekla za projekt Iter uvrstili na seznam uradnih dobaviteljev pri RFDA,” je izpostavil Urnaut in spomnil, da so poleg tega v začetku leta pridobili letalski certifikat EN 9100. “S takimi potrditvami se spreminja tudi filozofija delovanja Sij Metala Ravne, saj potencial za dobičkonosnost dodatno spodbuja naše ambicije, naravnane k inovativnosti in odličnosti,” je, kot so sporočili iz skupine Sij, še dejal Urnaut.

Besedilo: Skupina SIJ

Dogodki

Skupina SIJ oziroma njena druga največja družba SIJ Metal Ravne je dobavila vrhunsko nerjavno jeklo blagovne znamke SINOXX 4404 za izdelavo trimetrske prirobnice, ki bo sestavni del tokamaka fuzijskega reaktorja ITER – trenutno enega najbolj ambicioznih, največjih, najzahtevnejših in najdražjih projektov na svetu.