Slovenska zdravilišča: Zaradi vladnih ukrepov ne moremo odpreti kapacitet. Gostje bi morali zajtrk v deževnem vremenu uživati na terasi pri okoli 10 stopinjah Celzija

V Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč so opozorili, da zaradi "nemogočih" vladnih ukrepov ne morejo odpreti nastanitvenih kapacitet. Bazenske vode do prvomajskih praznikov ni mogoče ustrezno pripraviti, gostje pa bi morali zajtrk v deževnem vremenu uživati na terasi pri okoli 10 stopinjah Celzija, so ponazorili.
toplice bazen

Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč je vladnim odločevalcem danes poslala “vabilo za doživetje petzvezdične izkušnje v slovenskih nastanitvenih objektih”.Prvomajski prazniki, zaradi katerih se je z odpiranjem očitno tako mudilo, bodo deževni in radi bi videli, kako bi vladni odločevalci v dežju zjutraj sedeli na terasi in konzumirali zajtrk pri petih do 10 stopinjah,” so zapisali med drugim.

Spomnili so, da so več mesecev vladne svetovalce in odločevalce opozarjali, da je treba priprave na vnovično odpiranje turističnih zmogljivosti, ki so zaradi epidemije covida-19 zaprte že več kot sedem mesecev, izvesti organizirano in dati turističnemu gospodarstvu informacije toliko v naprej, da lahko ta odprtje tudi pravočasno načrtuje in predvsem izvede.

“Ad hoc odpiranje je nemogoče izvesti, saj npr. v termah in zdraviliščih, kamor gostje v prvi vrsti prihajajo zaradi bazenov, v tako kratkem času, kot je sedaj na voljo pred prvomajskimi prazniki, bazenske vode v objektih, ki so že tako dolgo zaprti, ni mogoče ustrezno pripraviti,” so opozorili v sporočilu za javnost.

Ne razumejo niti omejitve števila odprtih sob v hotelu, saj imajo lahko tudi večji hotelski objekti s 150 sobami polnih le 30 sob. “V večjih objektih ob taki omejitvi praktično ni mogoče rentabilno poslovati,” so zapisali.

Kot enega najmanj logičnih ukrepov pa izpostavljajo odločitev vlade, da gostje, ki bi bivali v hotelih v okviru 30 dovoljenih sob, tudi v rumenih regijah ne bi smeli uživati obrokov v hotelski restavraciji. Vsi gostje morajo namreč za bivanje v hotelu predložiti negativen test oziroma dokazilo o prebolelosti ali cepljenju, enaki pa so pogoji za obedovanje v notranjosti restavracij v rumenih regijah. Vseeno hotelski gostje v restavraciji hotela obroka ne smejo zaužiti; preostane jim strežba na terasi ali postrežba v sobo.

V skupnosti zdravilišč so nenazadnje opozorili, da v primeru, da je gost pri njih iz poslovnih razlogov, ne veljajo nobene omejitve. Tu apeliramo na vladne odločevalce, da naj takoj sprejmejo razumno odločitev, da bodo gostje lahko hrano konzumirali tudi v notranjosti. Na ta način bi odpravili tudi diskriminatoren odnos v primerjavi s poslovnimi gosti in gosti v gostinskih lokalih v rumenih regijah,” so navedli.

Kot primer dobre prakse so v zdraviliščih izpostavili Italijo, kjer je vlada pred tednom dni jasno povedala, da bo datum odpiranja zdravilišč 1. julij.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.