Search
Close this search box.

Šest uporabnikov CUDV dobilo nov dom v Črnečah (FOTO)

CUDV Črna na Koroškem je na lep, sončni petek, 5. 5. 2023, uradno odprla hišo v Črnečah 87, kjer že od konca marca živi šest uporabnikov.

Lepo urejen novi dom so predali namenu s slovesnostjo, na katero so bili povabljeni predstavniki resornega ministrstva, inštituta za socialno varstvo, ki je tudi partner v projektu ter predstavniki lokalnih skupnosti, predstavniki organov upravljanja CUDV, svojci in prijatelji uporabnikov, sosedje. Promet in parkiranje so zaradi številnih gostov usmerjali gasilci iz Črneč.

Otvoritveno slovesnost je popestril nastop pevskega zbora Veseljaki iz centralne hiše CUDV Črna, ter prispevek uporabnice Simone Polajšer, ki je zbrala svoje vtise ob selitvi v novi dom.

V slavnostnem nagovoru je direktorica CUDV Črna Dalja Pečovnik predstavila prizadevanja, ki so pripeljala do prve otvoritve in napovedala nadaljnje aktivnosti, s katerimi bodo do jeseni vselili stanovalce v nadaljnjih 18 večjih ali manjših stanovanjskih skupin.

Besede vzpodbude je zbranim namenil mag. Peter Medved, ki v Uradu za izvajanje kohezijske politike v okviru ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enak možnosti skrbi za finančno plat njihovih projekta(ov).

V veselem in optimističnem tonu je izzvenel tudi nagovor direktorice Inštituta za socialno varstvo republike Slovenije mag. Barbare Tomc Kobal. Publiko sta pozdravila še Jerneja Ravnik iz občine Dravograd in Blanka Vrhovnik iz Krajevne skupnosti Črneče.

Prireditev je povezovala moderatorka Špela Šavc.

Po slovesnem rezanju traku, so se prisotni še nekaj časa zadržali v prijateljskem pogovoru in druženju pred njihovo novo pridobitvijo.

Namen  projekta Deinstitucionalizacija Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna je preobraziti  zavod iz institucionalne oblike bivanja in mišljenja, v bolj individualiziran in skupnosti način življenja. Uporabnikom želijo čim bolj nuditi individualno obliko podpore, možnost večje participacije, večjo možnost izbire ter bolj samostojnega vključevanja v družbo. V smeri uresničevanja teh ciljev že sedaj v centralni hiši in tudi navzven delujejo na način bolj individualnega pristopa. Uporabnike podpirajo pri načrtovanju njihovega življenja s tem, da z njimi delajo osebne načrte, ki pripomorejo k večji krepitvi moči uporabnikov. 

Z rednimi »parlamenti« po enotah in po območnih timih jih seznanjajo s potekom projekta in jih vzpodbujajo k večjem izražanju svojih potreb in želja. Ravno te izražene potrebe in želje so osnova za njihovo delo. To delo pa zahteva drugačne pristope in načine. In ravno za te drugačne pristope dela se zaposleni ves čas izobražujejo in usposabljajo. Ob tem se bodo spremenili tako način dela kot delovni pogoji za zaposlene, na bolje. Oblikovali so se mobilni timi za tri koroška območja, in sicer dravski tim, mežiški tim in tim za Mislinjsko dolino. V timu so zastopani vsi profili zaposlenih. Vsak tim bo deloval na območju, kamor se bodo selili uporabniki.

Že doslej so potekale aktivnosti na teh območjih preseljevanja za namen spoznavanja okolja, kjer bodo živeli. Uporabniki in zaposleni se vključujejo v razne delavnice, ki potekajo po Koroški, v organizaciji lokalnih društev in skupin (medgeneracijska društva, knjižnice, trgovine, šole, vrtci, javni zavodi,…). Na vsakem območju imajo tudi info pisarne, ki so namenjene tako za občane, svojce, zunanje uporabnike. Tam se pišejo osebni načrti, potekajo razna druženja z namenom širitve socialne mreže, delavnice… V okviru delovnih skupin za hitro oceno potreb in storitev v skupnosti so opravljali intervjuje z lokalnimi akterji, kot so zdravstveni domovi, centri za socialno delo, občinami, društvi, kjer so v prvi vrsti želeli ugotoviti kakšne storitve v skupnosti manjkajo, prav tako pa skozi pogovore pripraviti skupnost na preselitve njihovih uporabnikov v manjše enote.

Aktivno deluje »projektna« skupina uporabnikov, ki poskuša sooblikovati potek procesa preobrazbe in sodeluje pri sprejemu oz. oblikovanju odločitev. Intenzivneje poteka tudi sodelovanje s starši oz. svojci preko skupnih sestankov, individualnih pogovorov ter timskih konferenc v sklopu osebnega načrtovanja. Ker je povsem smiselno, da se ljudje vključujejo v družbo tam, kjer bodo živeli, jim delovna skupina za zaposlovanje išče možnosti zaposlitve v rednih delovnih okoljih pri različnih delodajalcih. Seveda je podlaga za iskanje zaposlitev želja in pripravljenost uporabnikov. Pri tem so že dosegli pomembne uspehe, tako imenovane interaktivne zaposlitve so s prvotnih razširili še na komunalo Mežica, Javna Komunalna podjetja Dravograd , Log, Slovenj Gradec, JKP in čistilna naprava Radlje ter družbe Vrtnarija Pori, Interdiskont, Dom starostnikov na Fari , Ekstera, Frizerstvo Metod Tasič, Avtoprevozništvo Jože Topler…Dogovori z drugimi delodajalci še potekajo.   

V okviru standardov kakovosti, v sodelovanju z njihovimi projektnim partnerjem, že zastavljajo nova merila in kriterije za preverjanje kakovosti življenja uporabnikov, kjer bodo interesi uporabnika postavljeni pred interese institucije.

Da pa bo tudi fizično prišlo do preselitev uporabnikov, v CUDV Črna intenzivno delajo na investicijski delu programa za izgradnjo novih objektov, to je manjših stanovanjskih skupin, kjer bo bivalo od 4 do 6 ljudi. Vzporedno smo poiskali in obnovili že obstoječe nepremičnine. Prvo hišo so uspešno odkupili konec lanskega leta v Črnečah, to je hiša v kateri se nahajajo danes in v katero so se uporabniki vselili v začetku aprila.

CUDV Črna na Koroškem namreč poleg projekta »Deinstitucionalizacija v CUDV Črna na Koroškem«, kjer naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija in projekta »Vzpostavitev stanovanjskih skupin za odrasle osebe z motnjami v duševnem razvoju na območju vzhodne kohezijske regije«,  vzporedno izvaja tudi projekt »Vzpostavitve stanovanjske skupine za osebe mlajše od 65 let«, kjer so dobili odobren nakup dodatnih stanovanjskih hiš in stanovanj. Naložbo za zadnja dva navedena projekta sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Skupaj bodo torej pridobili 19 stanovanjskih enot, od tega 11 novogradenj, po 2 v Mežici, Dravogradu, Radljah ob Dravi, v Slovenj Gradcu in 3 na Ravnah. Skupaj so obnovili 3 hiše in 5 stanovanj.

V stanovanja in hiše se bodo uporabniki vselili do konca maja, v novogradnje pa po 15. juniju 2023.

Besedilo: CUDV Črna na Koroškem

Fotogalerija

Dogodki

CUDV Črna na Koroškem je na lep, sončni petek, 5. 5. 2023, uradno odprla hišo v Črnečah 87, kjer že od konca marca živi šest uporabnikov.