Search
Close this search box.

Zima je pred vrati, pravočasno ‘preobujte’ svoje jeklene konjičke

Poletne čevlje smo že zdavnaj zamenjali za zimske, zdaj je čas, da ustrezno 'obutev' namestimo tudi svojim jeklenim konjičkom, sporoča slovenska policija.

Zimska oprema je za motorna in priklopna vozila v cestnem prometu obvezna od 15. novembra 2019 do 15. marca 2020, pa tudi v zimskih razmerah. Čeprav zaenkrat sneži le v višje ležečih legah, pa je za vožnjo v nižjih predelih lahko nevarna že kombinacija megle, dežja in nizkih temperatur, zaradi katere je površina cestišča spolzka ali celo zaledeni.

PREBERITE TUDI: To so najboljše zimske gume za letošnjo zimo (FOTO in VIDEO)

Poskrbite za varnost in pravočasno preverite, ali je vaše vozilo tehnično brezhibno, in poskrbite za zimsko opremo. Zakon o pravilih cestnega prometa v 29. členu določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta opremljena s predpisano zimsko opremo.

Zakon ob neupoštevanju zahtev predpisuje tudi kazni. Voznika, ki na svojem vozilu nima predpisane zimske opreme čaka kazen 40 evrov, tistega, ki ne bo ustrezno očistil svojega motornega vozila pa 200 evrov. Neupoštevanje prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, prinaša 300 evrov kazni, v primeru, da voznik v zimskih razmerah ovira ali onemogoča promet drugih vozil, pa je potrebno odšteti kar 500 evrov.

Prav tako morajo imeti vozila zimsko opremo tudi izven tega datuma, če so zimske razmere. To je takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali pa je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledna deska) ali poledenelo (poledica). Takrat policisti ob svojem rednem delu pri nadzoru cestnega prometa preverjajo tudi opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo.

Policisti vsem voznikom sporočajo še naj poskrbijo tudi za vidljivost. Pred vožnjo je treba dobro očistiti vsa stekla na vozilu, saj je vožnja z zaledenelimi ali zarošenimi stekli nevarna. Prav tako je treba zagotoviti, da se z vozila ne bodo raztresali sneg, led, voda ali druge snovi.

Vir: policija.si

Dogodki

Poletne čevlje smo že zdavnaj zamenjali za zimske, zdaj je čas, da ustrezno 'obutev' namestimo tudi svojim jeklenim konjičkom, sporoča slovenska policija.