Search
Close this search box.

Samotestiranje tudi na eni od koroških šol steklo brez večjih težav. Nekaj staršev mirno izrazilo nestrinjanje z ukrepi, prisotna je bila tudi policija

Obvezno samotestiranje na novi koronavirus je danes v šolah po navedbah povprašanih ravnateljev povečini steklo brez večjih težav, tudi pri najmlajših. Učencev, ki so zaradi nestrinjanja staršev s samotestiranjem ostali doma, je malo, točne podatke o tem še zbirajo. So pa ponekod starši nestrinjanje izrazili s shodom pred šolo.

Na osnovnih šolah tudi najmlajši brez težav, nekaj protestov staršev

Ravnateljica OŠ Lava Celje Marijana Kolenko je za STA povedala, da je samotestiranje pri njih zelo dobro steklo tako na razredni kot na predmetni stopnji. Po njenih besedah je dobra priprava prispevala k uspešnemu poteku samotestiranja, večina staršev pa je ravnala izjemno odgovorno.

“Z učitelji smo se kakovostno pripravljali, z učenci predhodno pogledali videoposnetke samotestiranja, razložili in verjetno razblinili strahove. Na razredni stopnji sicer traja dalj časa, na predmetni stopnji pa so priprave in samotestiranje stekle zelo hitro. V šoli se je samotestiralo okrog 70 odstotkov učencev od 506, s tem da je en razred v karanteni. Za izobraževanje na daljavo so se odločili okrog trije odstotki staršev,” je dejala.

Dodala je, da je sicer deset staršev prišlo pred šolo in so izrazili nestrinjanje s samotestiranjem, a so bili tudi na to pripravljeni ter zadevo uredili po protokolu.

Tudi na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina je samotestiranje steklo brez težav, tudi pri najmlajših učencih, je za STA povedala ravnateljica Irena Kodele Krašna. Mnogi so postopek vadili v preteklih dveh dneh že doma. “Učenci, s katerimi sem se pogovarjala, so z nestrpnostjo pričakovali začetek samotestiranja, vendar brez strahu pred njim,” je povedala.

Ravnateljica je dobila sicer nekaj, kot se je izrazila, nesramnih odzivov staršev, a jih ni bilo veliko. Drugi so jih le obvestili, da bodo otroci zaradi nestrinjanja s samotestiranjem ostali doma. “Le dva učenca od 745 sta prišla v šolo kljub temu, da se starši niso strinjali s samotestiranjem, zato smo jih poklicali, naj pridejo po otroka,” je povedala.

Podatke o številu otrok, ki danes niso prišli v šolo zaradi samotestiranja, še zbirajo. Na ajdovski osnovni šoli so sicer v karanteni trije od skupaj 36 oddelkov, nekaj zaposlenih ali učencev pa je covid-19 tudi prebolelo.

V OŠ Toneta Čufarja Maribor so prvi dan samotestiranja prestali brez večjih pretresov. “Pogledali so si filmček, pogovorili so se, učiteljice so jim pokazale, kako se to naredi. Veliko učencev je dejalo, da to že znajo, saj to redno delajo doma, tako da bi bilo nobenih težav. Izidi so bili vsi negativni,” je za STA povedala ravnateljica Eva Raušl.

Otroci so to dobro sprejeli, težav, tistih vidnih, danes ni bilo. Učenci so testiranje izvedli z dobro voljo, tisti mlajši so to vzeli kot zabavno stvar, kar zadovoljna sem tudi s tem, koliko otrok danes še ni prineslo soglasja staršev. Tu izstopa morda posamezen razred, ostali pa so to lepo sprejeli,” je dodala. Učence, ki niso imeli podpisanega soglasja staršev za samotestiranje, so razredniki pozvali, naj naslednji dan izjavo prinesejo, sicer bodo morali domov. Danes so še lahko bili pri pouku.

Tudi na Drugi osnovni šoli Slovenj Gradec, ki je skupaj s podružnico Pameče-Troblje največja v Mislinjski dolini in jo skupaj obiskuje 587 otrok, težav s samotestiranjem ni bilo. Se je pa zjutraj pred šolo zbralo od deset do 15 staršev, ki so mirno izrazili nestrinjanje s tem, prisotna je bila tudi policija, je za STA povedala ravnateljica Nada Duler. Po doslej znanih podatkih pozitivnih rezultatov testov danes ni bilo. Le nekaj otrok je bilo takšnih, za katere starši niso podali soglasja za samotestiranje. Zanje so uredili poseben prostor in starše obvestili, da jih morajo prevzeti, saj ne izpolnjujejo pogoja PCT in zato ne morejo biti navzoči pri pouku v šoli. Bodo pa zanje organizirali šolanje na daljavo v obsegu, kot bodo lahko glede na tehnične in kadrovske zmožnosti, je dejala ravnateljica.

Na OŠ Ribnica, ki ima 962 učencev, je po besedah ravnateljice Andreje Modic samotestiranje steklo “kar dobro”, natančne podatke sicer še zbirajo. Pozitivni so bili štirje učenci, ki so jih starši že odpeljali domov. Nihče od četverice sicer ni imel znakov okužbe. Njihovih razredov niso poslali v karanteno, saj so bili v razredu le kratek čas. Sicer je v karanteni pri njih trenutno pet razredov.

Podatke o učencih, ki zaradi samotestiranja niso prišli v šolo, še zbirajo, po oceni ravnateljice pa jih je okoli 30. V šolo sta danes prišla tudi učenca iz iste družine brez soglasja za samotestiranje. Zato je šola poklicala očeta, ki je bil po besedah ravnateljice pridružil skupini kakih 15 ali 20 staršev pred šolo.

Niso protestirali, želel je le razpravljati z menoj. Veliko nisem želela razpravljati. Povedala sem mu le, da mi je žal, da izkoriščajo otroke za svoj upor proti vladnim ukrepom in povedala, da bosta otroka prišla pred šolo. Tako se je tudi zgodilo, nato pa je skupina odšla,” je povedala za STA.

Na ptujski OŠ Ljudski vrt, ki jo skupaj s podružnico v Grajeni obiskuje okoli 900 otrok, večjih težav niso imeli, čeprav so glede na zapise in grožnje s tožbami na družabnih omrežjih po besedah ravnateljice Tatjane Vaupotič Zemljič dan pričakovali s strahom. Na starše se je s prošnjo dodatno obrnila zvečer in jih pozvala, naj ne izvajajo protestov vpričo svojih otrok in da naj jih tisti, ki imajo z ukrepi resnične težave, obdržijo doma, šola pa se bo za ostale potrudila, da bo samotestiranje čim manj boleče.

Kot je povedala za STA, so starši v veliki večini otroke pripeljali v šolo s podpisanimi soglasji. Takih, ki soglasja niso dali, je bilo okoli pet odstotkov. Pozitivne izvide testiranja so imeli pri šestih učencih v treh oddelkih, za katere so poskrbeli po predvidenem protokolu. Dvema oddelkoma se tako obeta odhod v karanteno, medtem ko je bil v enem izvid pozitiven pri učenki, ki je v šolo prišla šele danes, zato karantene zanje ne bo.

“Ko sem jih vprašala, če je bilo hudo, so večinoma dejali, da je bilo zabavno ter da jim je jasno, zakaj se morajo testirati, saj želijo ostati zdravi,” je še dodala ravnateljica ptujske šole. Otrokom, ki niso prišli v šolo, spremljanja pouka preko videokonference ne bodo mogli zagotoviti, bodo pa učno snov in naloge prejemali preko e-učilnice. Ravnateljica upa, da si bo še kateri od staršev po današnjem dnevu premislil in otroka vendarle poslal v šolo.

Med srednješolci le posamezni primeri nasprotovanja samotestiranju

Ravnatelj Gimnazije Nova Gorica Andrej Šušmelj je za STA povedal, da večjih težav ob začetku samotestiranja ni bilo, si pa nabirajo izkušnje, kaj bi lahko izboljšali, kje so ozka grla, kje lahko pospešijo in kje poenostavijo postopek, da bi vzel čim manj časa.

Kakšnih nasprotovanj ali ostrega odziva staršev ali dijakov niso doživeli. Težavo pa predstavlja to, da se je kakšen posamezen dijak testiral kje drugje. Tak test mu velja 48 ur, kar pomeni, da je danes lahko v šoli, jutri pa bo potreboval drug test, zato se bo moral samotestirati. Časa za samotestiranje pa v četrtek ne bo,” je dejal Šušmelj.

Gimnazijo Nova Gorica obiskuje 625 dijakov, zato je vedno nekaj tudi težav zaradi karanten ali obolelosti. Najhuje je bilo prejšnji teden, ko je bila v karanteni kar tretjina razredov, je povedal Šušmelj. Sicer pa so šola z enim od najvišjih deležev cepljenih zaposlenih, precej je cepljenih tudi dijakov.

Tudi v Gimnaziji in srednji šoli Kočevje je samotestiranje dijakov po besedah ravnatelja Tomaža Markoviča steklo brez težav. “Bili smo kar presenečeni, da je vse steklo tako gladko in upamo, da bo tako tudi v prihodnje,” je dejal. Dejstvo, da večjih težav ni bilo, med drugim pripisuje temu, da se je večina dijakov že navajena samotestirati.

Podatke o tem, koliko dijakov ni bilo navzočih na samotestiranju, ker mu nasprotujejo sami ali pa njihovi starši, še zbirajo. “Glede na število dijakov, ki so se udeležili samotestiranja, pa ocenjujem, da gre za posamezne primere,” dodaja.

Na Prvi gimnaziji Maribor so se samotestirali vsi dijaki, ki morajo izpolnjevati ta pogoj. “Dijaki so bili pripravljeni na to in so izpolnili svoj del obveznosti. Samotestiranje smo izvedli 15 minut pred poukom, kar je zahtevalo določene prilagoditve,” je za STA povedal ravnatelj Herman Pušnik.

Pojasnil je, da je bilo v času od sprejetja vladnega odloka do začetka njegovega izvajanja dovolj časa za pogovor, tako s starši kot dijaki, zato večjega nasprotovanja ni bilo. Še posebej v zaključnih letnikih je sicer velik del dijakov že cepljenih proti covidu-19 ali so to bolezen nedavno preboleli, zato se jim ni treba samotestirati. Nekateri imajo zaradi obšolskih dejavnosti tudi že opravljen test v zdravstveni ustanovi.

Dogodki

Obvezno samotestiranje na novi koronavirus je danes v šolah po navedbah povprašanih ravnateljev povečini steklo brez večjih težav, tudi pri najmlajših. Učencev, ki so zaradi nestrinjanja staršev s samotestiranjem ostali doma, je malo, točne podatke o tem še zbirajo. So pa ponekod starši nestrinjanje izrazili s shodom pred šolo.