Search
Close this search box.

S premikom urinih kazalcev bomo spali uro manj

S premikom ur v noči na zadnjo nedeljo v marcu bomo z zimskega prešli na poletni čas. Premik ur z druge na tretjo uro nas bo prikrajšal za uro spanja. Uro bomo na zimski čas ponovno premaknili 25. oktobra.

A premikanju urnih kazalcev bijejo zadnje ure, evropski poslanci so namreč lani odločili, da naj bi bilo premikanje ure ukinjeno leta 2021.

Države članice se bodo lahko same odločile za zimski ali poletni čas. Tiste, ki se bodo odločile za poletni čas, bodo uro zadnjič premaknile zadnjo nedeljo v marcu leta 2021, tiste, ki bodo imele zimski čas, pa zadnjo nedeljo v oktobru leta 2021.

V Sloveniji je standardni čas centralno evropski čas, ki ustreza zimskemu času. Tako bo ob ukinitvi premikanja ur v Sloveniji obveljal zimski čas. Podlaga za to odločitev je zakon o računanju časa. Evropski poslanci so ob tem pozvali države članice, naj se pri tem uskladijo, da bi preprečile kaos.

Prvi premik ure so sicer izvedli v Avstriji in Nemčiji po 2. svetovni vojni, pripomogel pa naj bi k zmanjšanju porabe energentov in boljšem izkoristku svetlega dela dneva.

V današnjem času je namen premikanja ure veliko manj pomemben, saj so študije pokazale, da so prihranki energije zanemarljivi, državljani pa se vse bolj pritožujejo zaradi negativnih učinkov na zdravje.

Premikanje ur je v veljavi tudi zunaj EU, vendar pa ga ne uporabljajo Rusija, Kitajska in Japonska. Tudi del Cipra ne premika ur. Ciprski Grki prestavljajo kazalce na zimski čas, ciprski Turki pa ne. Na otoku torej veljata dva različna časovna pasova.