Search
Close this search box.

Poklukar: Potrdili prvi primer južnoafriškega seva novega koronavirusa

Novi minister za zdravje je na novinarski konferenci potrdil, da so v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe z južnoafriškim sevom novega koronavirusa. Kot je pojasnil gre za osebo, ki se je vrnila iz Afrike.

Janez Poklukar je pojasnil, da je bila obolela oseba odkrita v mariborski regiji po povratku iz Afrike. Dodal je, da je epidemiološka služba iz terena ugotovila vse visoko rizične kontakte in s tem štiri osebe napotila na testiranje, deset oseb je napotila v karanteno. Dve osebi, ki sta se s prvo osebo vrnili iz Afrike, sta oboleli, najverjetneje imata tudi ti osebi južnoafriški sev, je še pojasnil minister.

Dodatni ukrepi po besedah ministra zaenkrat niso potrebni, saj epidemiološka služba zagotavlja, da so vsi visoko rizični stiki v karanteni.

Poklukar je še dejal, da so iz previdnostnih razlogov z Nacionalnim laboratorijem in Inštitutom za mikrobiologijo dogovorili, da bodo iz področja mariborske regije, namesto dosedanjih 10 odstotkov pozitivnih testov, tedensko sekvencionirali 30 odstotkov. Dodal je, da gre za previdnostni ukrep.

Novi minister je ob tem opozoril, da današnji primer kaže na to, da epidemije ni konec. “Kaže na to, da pomladansko rajanje, ki ga gledam po mestnih ulicah ni najboljši zgled situacije, v kateri smo se znašli, zato še naprej vsem apel, da izvajamo osnovne ukrepe,” je dejal.

O tej različici koronavirusa je po navedbah ministra ta trenutek znano, da se bistveno lažje oziroma hitreje širi kot različica, ki jo imamo v najvišjem odstotku zaznano pri nas. Kar se tiče bolezni, ki jo prinaša, pa je še precej neznank. Nekateri viri opisujejo tudi težje poteke bolezni, drugi podatki pa govorijo o tem, da naj bi bile posledice okužbe z južnoafriško različico blažje, če je okuženi pred tem že prebolel covid-19 oziroma se je cepil proti bolezni. “Več od tega za zdaj ni znanega,” je dejal.

Ob tem je pozval, da nosimo maske, držimo distanco, zračimo prostore, razkužujemo roke in se v primeru, da zbolimo, umaknimo v samoizolacijo, če smo v visoko rizičnem kontaktu, se umaknemo v karanteno.

Hkrati je tudi pozval državljane, da v kolikor nimajo nujnih poti, ne potujejo v tujino. Številne države okoli nas imajo težke, slabše epidemiološke razmere, predvsem pa imajo pomembno višje deleže novih različic koronavirusa, ki jih zaenkrat v Sloveniji na srečo nimamo, kar nam pomaga obvladovati epidemijo na nivoju, kot ga imamo ta trenutek, se pravi, da smo pod pomembno manjšim bremenom virusa, kot smo bili v novembru, decembru in januarju,” je dejal minister.

Na novinarsko vprašanje, ali bo potrditev te različice morda povod za kakršne koli nove ukrepe v smeri zaostrovanja vstopa v Slovenijo iz tretjih držav, je Poklukar pojasnil, da bodo v naslednjih dneh zagotovo potekali pogovori tudi v tej smeri. Z notranjim ministrom Alešem Hojsom je o tem danes že govoril. Poklukar tudi računa, da bo praviloma najpozneje v začetku naslednjega tedna svetovalna skupina za covid-19 pretresla to vprašanje in podala pravilno usmeritev, ki ji bodo nato sledili.

Vir: STA, www.gov.si

Dogodki

Novi minister za zdravje je na novinarski konferenci potrdil, da so v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe z južnoafriškim sevom novega koronavirusa. Kot je pojasnil gre za osebo, ki se je vrnila iz Afrike.