Search
Close this search box.

Po zaprtju države novi ukrepi, spremenjen vladni semafor. Vlada bo podaljšala tudi epidemijo

Slovenija je pri incidenci nad evropskim povprečjem, v zadnjih tednih se je celo malo dvignila, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19, na kateri sta sodelovala tudi vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar in minister za zdravje Janez Poklukar, dejal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek in dejal, da pričakujejo, da bo Slovenija v torek v rdeči fazi, nekatere regije pa celo v črni fazi.

“Danes imamo v našem registru več kot 300.000 cepljenih s prvim odmerkom. To je zelo dober podatek. Upamo, da bomo s tako hitrostjo napredovali še naprej,” je uvodoma dejal Krek in dodal: “Naš cilj je, da do konca meseca pocepimo vse starejše nad 60 let.”

Največ okužb je trenutno v delovno aktivnem delu prebivalstva. “Spodnji graf je prikaz uspešnega cepljenja. V starostni skupini 80+ praktično nimamo več obolelih. Starostna skupina 60-70 je še vedno ogrožena, ker je še nismo dokončno pocepili. Naš cilj je, da do konca meseca pocepimo vse starejše od 60 let,” je navedel Krek.

“14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev v Evropi znaša 506, Slovenija je malo nad evropskim povprečjem. V zadnjih tednih smo se povzpeli višje, kar pomeni, da smo v fazi rasti okužb. Narediti moramo vse, da zadržimo epidemijo na čim nižjem nivoju,” je dejal Krek. Po številu smrti v zadnjih 14 dnevih na 100.000 prebivalcev pa je Slovenija malo boljša od evropskega povprečja, “kar je zelo pohvalno. Želimo si, da se smrtnost v prihodnje ne bi več povečala,” je dodal.

Slovenija je po številu umrlih na milijon prebivalcev zelo uspešna v primerjavi z državami Balkana, je še dejal Krek.

Pandemija je v svetu še vedno zelo prisotna, v zadnjih tednih narašča število novookuženih, je spomnil Krek in dodal, da imamo tri pomembne centre: Južna Amerika, Severna Amerika in Evropa, s tem, da je Evropa v nekaterih državah še bolj prizadeta kot druga dva kontinenta.

“V Evropi smo trenutno priča epidemičnemu valu, ki traja že nekaj tednov. Iz grafa lahko razberemo, da je še vedno zelo visoko število okuženih v Evropskem prostoru, zato ponovno opozarjam, da se striktno držimo vseh preventivnih ukrepov, je poudaril Krek. Največjo grožnjo po besedah Kreka trenutno pomeni angleška različica virusa, ki je bistveno bolj kužna in predstavlja že polovico vseh okužb v državi, v nekaterih regijah je dosegla tudi že 85 odstotkov. “Britanski sev se hitreje širi. Pričakujemo, da bomo imeli čez nekaj tednov večino okuženih z britanskim sevom, je omenil Krek in dodal, da so zaradi novih sevov, ki se hitro širijo, nujni preventivni ukrepi”, je poudaril.

Zelo pomembno je omejiti tudi okužbe v šolskem sistemu, zato tudi predlagajo samotestiranje za dijake in učence tretjega triletja osnovnih šol. “Naša velika želja je, da ohranimo šole odprte do konca šolskega leta,” je dejal Krek, ki ga skrbi tudi naraščanje števila bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah, ki narašča in naj bi naraščalo še vsaj 14 dni. “Raste tudi zasedenost intenzivnih postelj, kar je velika grožnja, saj so ravno te postelje najbolj omejene – pa ne zaradi postelj samih, ampak zaradi ekip, ki skrbijo za te paciente. Več kot bo covida-19, manj prostora bo za ostala obolenja,” je opozoril.

R je večji od 1 v štirih regijah, v 11 regijah pa je povečan, hkrati pa je povečana tudi incidenca v 11 regijah, kar pomeni, da gre za razvoj epidemije ter da se bližamo rdeči in črni fazi. “Danes imamo tri regije rdeče, kar nekaj pa jih je tik pred rdečo fazo. Predpostavljamo, da bomo imeli v torek Slovenijo popolnoma rdečo, nekaj regij pa zna priti celo v črno fazo,” je še enkrat poudaril Krek.

Minister za zdravje Janez Poklukar je ponovil, da smo že močno zakorakali v tretji val epidemije. Predstavil pa je tudi nov semafor ukrepov.

»Včeraj se je vlada na Brdu sestala na delovnem sestanku, kjer smo skupaj s strokovno skupino pretresali vladni semafor in ukrepe,« je nastop na novinarski konferenci začel minister za zdravje Janez Poklukar. Zahvalil se je državljanom, da spoštujejo ukrepe, in poudaril, da se je Slovenija zaenkrat izognila črni fazi. Trenutno se kot država nahajamo med oranžno in rdečo fazo. Ker pa je pri epidemiji treba upoštevati fenomen snežne kepe, je dodal Poklukar, je jasno, da še nismo iz najhujšega in končnih razsežnosti 3. vala še ni moč napovedati.

V nadaljevanju je minister podrobneje predstavil na novo zastavljen vladni semafor, ki po njegovem mnenju – kljub težki epidemiološki situaciji – sprošča in omogoča družbeno življenje. Prioriteta pri prilagajanju načrta sproščanja ukrepov je bilo odprtje šol ter zaključek šolanja v šolskih klopeh. Poudaril je, da bo vlada v nadaljevanju sprejela ukrepe po rdeči fazi, v kateri ni več nočne omejitve gibanja, še vedno pa velja omejitev zbiranja. V rdeči fazi so sicer v celoti odprti vrtci in OŠ, SŠ po modelu C, na fakultetah pa so dovoljeni izpiti in seminarji za do 10 oseb. Odprti so tudi dijaški domovi. Dovoljen je individualni pouk v glasbenih šolah ter izvedba baleta in sodobnega plesa. Odprejo se muzeji, galerije, knjižnice. Dovoljene so brezkontaktne aktivnosti v skupini do 10 ljudi na priporočeni razdalji, prav tako se izvajajo tekmovanja in treningi za kadete in mladino.

Začetek veljavnosti semaforja z 12. aprilom 2021, in sicer bo takrat veljalo to, kar velja za rdečo fazo za vso državo, ne glede na to, v kateri fazi bo posamezna regija.

Danes popoldne je sklicana dopisna seja vlade, na kateri bo vlada na podlagi semaforja sprejela nove odloke. Kot je dejal minister, bo na današnji seji podaljšana tudi epidemija za 30 dni.Vlada bo danes sprejela ukrepe, kot veljajo v rdeči fazi, v njej ni več nočne omejitve gibanja, odprla bi se smučišča,” je dejal.

Maske ostajajo obvezne v vseh notranjih prostorih, na prostem pa bo nošenje mask obvezno le, kadar ni moč ohranjati medosebne razdalje 1,5 m. Pri prestopu meje v veljavo omejitve, ki so veljale pred velikonočnim zaprtjem.

Pri tem naj še omenimo, da so v četrtek v Sloveniji ob opravljenih 5198 PCR testih potrdili 1279 okužb z novim koronavirusom, umrli so trije covidni bolniki. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je 932, kar je več kot dan prej, ko je znašalo 917, vendar pa kljub porastu ostaja pod mejo za prehod v rdečo fazo, ki znaša 1000. Hospitaliziranih je 618 covidnih bolnikov, 139 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili 54 oseb, o čemer smo že poročali TUKAJ.

Iz Mestne občine Velenje medtem sporočajo, da v odpadnih vodah zaznavajo precej povišajo vsebnost novega koronavirusa. To pomeni, da je obolelih zagotovo več in morda nekateri med njimi tega niti ne vedo, so opozorili in pozvali k spoštovanju ukrepov, kar je na novinarski konferenci omenil tudi minister za zdravje, ki je dodal, da je bilo tudi v občinah Kranj in Domžale ugotovljeno bistveno preseganje koncentracije koronavirusa v odplakah od pričakovanih. Zato bo v dogovoru z župani v teh občinah izvajanje hitrega testiranja okrepljeno.

Ob koncu se je dotaknil tudi načrtnega širjenja koronavirusa s strani nekaterih prebolevnikom. Poudaril je, da takšno ravnanje ni primerno, ni etično in nikakor solidarno. Pozval je vse, naj se takih dejanj izogibajo, in zagotovil, da si bo vlada prizadevala za čim hitrejšo precepljenost vseh prebivalcev Slovenije. Tako v naslednjem tednu prihaja v Slovenijo novo cepivo podjetja Johnson&Johnson, s katerem se bo cepljene v državi nadaljevalo v skladu z nacionalno strategijo.

Tudi vodja strokovne skupine Mateja Logar se je v imenu vseh zdravstvenih delavcev zahvalila za javnosti za sodelovanje pri izvajanju ukrepov za zajezitev epidemije. »Brez teh ukrepov in brez sodelovanja javnosti, bi bili zdravstveni delavci, še posebej tisti v intenzivnih enotah pogosto postavljeni pred težke odločitve, koga sprejeti in koga ne«, je poudarila. Samo z ukrepi lahko dosežemo, da se bo krivulja epidemije sčasoma začela ravnati.

Javnost je pozvala, naj se vsak, ki pri sebi opazi minimalne znake prehlada, odloči za testiranje in v primeru pozitivnega rezultata ostane doma v karanteni. Poudarila je nujnost samoiniciativnega obveščanja stikov, saj le to pripomore k prekinitvi verige prenašanja virusa.

S prevetritvijo ukrepov in načrta sproščanja smo predvsem poskušali doseči, da bodo lahko otroci šolsko leto zaključili v šolskih klopeh. »Ko se bo epidemiološka situacija umirila, bomo poskušali to omogočiti tudi študentom«, je poudarila in dodala, da so v strokovni skupini poskušali prisluhniti tudi željam gospodarstva.

Cepljenje je tisto, ki bo najhitreje omogočilo ravnovesje življenja z virusom. Zato je vse, ki imajo možnost, da se cepijo, pozvala, da se cepljenja udeležijo in tudi na ta način vplivajo na potek epidemije.

Vir: Vlada RS

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
miha
miha
3 let nazaj

Ka je zdaj koroška poslanca? A bomo kaj naredli za študente? Da ne bojo samo župniki dobivali po 700 evrov na mesec no. Neč vaju ni čut.

Dogodki

Slovenija je pri incidenci nad evropskim povprečjem, v zadnjih tednih se je celo malo dvignila, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19, na kateri sta sodelovala tudi vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar in minister za zdravje Janez Poklukar, dejal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek in dejal, da pričakujejo, da bo Slovenija v torek v rdeči fazi, nekatere regije pa celo v črni fazi.