Search
Close this search box.

Pivčeva si je ogledala Javno razdelilnico hrane v Slovenj Gradcu

Danes se je na delovnem obisku na Koroškem mudila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, ki se je v okviru promocije mednarodnega dne ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani seznanila z delovanjem delilnice hrane v Slovenj Gradcu.

Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Argentine in s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga bomo letos obeležili prvič.

Združeni narodi in Evropska komisija pozivata in vabita vse države članice, da na ta dan posvetijo pozornost tej izjemno pomembni temi ter s svojimi dejanji prispevajo k zmanjšanju izgub in odpadne hrane. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS podpira pomen in potrebo po večjem zavedanju tega problema ter ozaveščanju in spodbujanju k aktivnostim za zmanjšanje količin odpadne hrane.

VIDEO: Izjava dr. Aleksandre Pivec

S tem namenom je danes kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec obiskala tudi Javno razdelilnico hrane v Slovenj Gradcu, ki se nahaja v prostorih Zavetišča za brezdomce v Slovenj Gradcu, v njej pa se že od leta 2016 izvaja projekt Viški hrane. Projekt na pobudo Lions kluba Slovenj Gradec in ob podpori Centra za socialno delo Slovenj Gradec ter Mestne občine Slovenj Gradec, izvaja Javni zavod za turizem, šport, mladinske in socialne programe Spotur Slovenj Gradec.

Ravnokar smo zaključili pripravo strategije proti zavržkom hrane, tej sledi priprava akcijskega načrta, ki je v veliki meri že zaključen. S tovrstnimi primeri, kot sem si ga ogledala danes, bomo akcijski načrt dopolnjevali,” je v izjavi medijem po obisku slovenjgraške razdelilnice hrane dejala ministrica.

Napovedala je, da bodo 29. septembra z vsemi deležniki znotraj verige preskrbe s hrano podpisali posebno izjavo o sodelovanju za zmanjševanje izgub in odpadne hrane. Nato želijo po njenih besedah dogovor razširiti tudi na širšo medresorsko sodelovanje in na osnovi tega vzpostaviti sistemske rešitve, s katerimi bi na eni strani zmanjševali količine zavržene hrane, kjer pa to ni mogoče, pa vzpostavili takšen krožni sistem, da pride hrana do pomoči potrebnih.

Po njenih besedah je ena od možnost, da se to področje sistemsko uredi in financira iz državnega proračuna, druga pa, da bi za sofinanciranje tovrstnih projektov v novi finančni perspektivi pridobivali evropska sredstva.

VIDEO: Izjava direktorice JZ Spotur Slovenj Gradec Marije Lah

Na srečanju z ministrico so bili prisotni župan Tilen Klugler in podžupan dr. Peter Pungartnik, str. sod. mag. Mateja Tajnšek iz MO Slovenj Gradec. Predstavniki Lions kluba Slovenj Gradec: Boris Pospihalj, Hubert Dolinšek, Marjana Kamnik in Dušan Stojanovič ter direktorica JZ Spotur Slovenj Gradec, Marija Lah.

Pri tem naj še omenimo, da so do prehrambnega paketa, ki se vsak večer pripravi iz sveže hrane, pobrane po trgovinah Hofer, Mercator, Spar, Tuš in Lidl, v Javni razdelilnici hrane v Slovenj Gradec, upravičeni socialno ogroženi posamezniki in družine, ki nimajo dovolj sredstev za preživetje, oziroma so ta minimalna.

Na seznamu upravičencev je trenutno 87 občanov slovenjgraške občine, med njimi so tudi stanovalci zavetišča za brezdomce, v katerem tudi deluje razdelilnica hrane, in uporabniki varne hiše. Trenutno dnevno po hrano prihaja okoli 30 uporabnikov, saj vsi ne pridejo vsak dan na vrsto.

Po besedah direktorice Spoturja Marije Lah največ zberejo kruha in pekovskih izdelkov, pa tudi toplo pripravljene hrane, sadja, zelenjave. Količine so različne, pakete pripravijo skladno s pridobljenimi količinami.

Letos so v času epidemije začasno zaprli razdelilnico, zadnja dva meseca pa razdelilnica ponovno deluje. V prvi polovici leta so tako pobrali in razdelili štiri tone hrane, kar je precej manj kot lani, zdaj se količine spet spet povečujejo, je dejala Lahova.

Lani so namreč v Slovenj Gradcu pobrali in razdelili več kot 19 ton viškov hrane po trgovinah, na celotni Koroški pa 30 ton hrane. Poleg Slovenj Gradca so na Koroškem razdelilnice hrane še na Ravnah na Koroškem, v Dravogradu in Mislinji, zdaj jo vzpostavljajo tudi v Radljah ob Dravi, je še povedala Lahova.

Osebe, ki se želijo vključiti v Javno razdelilnico hrane, morajo izpolniti vlogo in potrjeno oddati v prostore zavetišča ali v glavno pisarno JZ Spotur. Pravilnik o kriterijih za izbor in določitvi postopka izbora uporabnikov programa Razdeljevanje donirane hrane v Mestni občini Slovenj Gradec najdete TUKAJ.

Več o Mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga bomo obeležili 29. septembra, si lahko preberete TUKAJ.

Vir: www.gov.si, STA

Dogodki

Danes se je na delovnem obisku na Koroškem mudila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, ki se je v okviru promocije mednarodnega dne ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani seznanila z delovanjem delilnice hrane v Slovenj Gradcu.