Pred dnevom spomina na mrtve spominska slovesnost tudi v Slovenj Gradcu (FOTO)

Pred 1. novembrom se vrstijo številne spominske slovesnosti. Delegacije ministrstva za notranje zadeve in policije, ministrstva za obrambo in Mestne občine Ljubljana so tako danes dopoldne na pokopališču Žale položile cvetje k spominskemu obeležju padlim v vojni za Slovenijo 1991 in k spomeniku Pomnik 91. Navzoče je nagovoril minister Matej Tonin. Slovesno je bilo med drugim tudi pri grobnici pred gimnazijo Slovenj Gradec, kjer je prisotne nagovoril župan Tilen Klugler.

V Slovenj Gradcu dan spomina na mrtve tradicionalno obeležijo z osrednjo komemoracijo, na kateri položijo tudi vence ob spomenikih padlim v 2. svetovni in slovenski osamosvojitveni vojni ter se na tak način simbolično poklonijo spominu na vse umrle v Mislinjski dolini in tako je bilo tudi danes.

Občinska delegacija je v dopoldanskih urah položila vence in cvetje ob pomembnejših spomenikih in na grobovih tamkajšnjih častnih občanov. Ob 12. uri pa so na komemoraciji v parku pred gimnazijo tudi sklenili uradne aktivnosti tudi s položitvijo vencev v parku herojev.  

Vence so položile: občinska delegacija, v sestavi župana, podžupanje in podžupana. Delegacija Združenja borcev za vrednote NOB. Delegacija Policijske uprave v sestavi pripadnikov policije Policijske postaje Slovenj Gradec in policijskega veteranskega društva Sever, Delegacija območnega združenja zveze vojnih veteranov Slovenije Mislinjske doline in delegacija Območnega združenja slovenskih častnikov Mislinjske doline.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil župan Tilen Klugler ki se je v svojem nagovoru zahvalil vsem, ki po svojih močeh pomagajo premagovati težke trenutke ob slovesu naših najbližjih in predvsem tistim, ki se trudijo zapolniti praznino, ki nastane ob smrti nekoga, ki smo ga imeli radi in ga spoštovali. Hvaležen pa je tudi pripadnikom veteranskih in domoljubnih organizacij, ki varujejo in ohranjajo spomin na tiste, ki so svoja življenja žrtvovali za ohranitev družbenih in civilizacijskih vrednost, za svobodo, enakopravnost, demokracijo, dostojanstvo in človekove pravice. V nagovoru je opozoril tudi na nujnost spoštovanja ukrepov, saj sveži grobovi našega pokopališča v zadnjih dveh letih potrjujejo žalostno statistiko epidemije, zaradi česar je občane pozval k samozaščiti posameznikov in še posebej tudi k zaščiti ranljivih skupin.

Ob državnem prazniku, dnevu spomina na mrtve, si utrgajmo čas in se ob grobovih, ob upoštevanju ukrepov za zajezitev epidemije, za trenutek posvetimo spominu na tiste, ki jih več ni med nami. Za trenutek se odmaknimo od vsakodnevnih skrbi in svoje misli, notranja hrepenenja, srečo in žalost, vsaj za en dan delimo s tistimi, ki so nas zapustili in na katere nas vežejo spomini, vezi, doživljaji in leta, ki smo jih preživeli skupaj. Najsi bodo to svojci, prijatelji, znanci, ali pa tisti, ki so svoja življenja izgubili v vojni, zaradi vrednot v katere so verjeli in ki so se zanje žrtvovali čeprav za najvišjo ceno, za ceno svojih življenj. Želimo vam mirne praznične dni in čim več lepih spominov na tiste, ki bodo v naših srcih vedno z nami,” so po slovesnosti zapisali na spletni strani MO Slovenj Gradec, kjer najdete tudi celoten nagovor župana Tilna Kluglerja.

Vir: STA, MO Slovenj Gradec

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije