Search
Close this search box.

Otorinolaringologija – kaj je in kaj dela otorinolaringolog?

V sodobni medicini, kjer se strokovna področja nenehno razvijajo, ima otorinolaringologija ključno vlogo pri skrbi za zdravje človeških čutil. Otorinolaringologi, specializirani zdravniki, ki se ukvarjajo z boleznimi ušes, nosu, žrela, glave in vratu, predstavljajo pomembno vez med pacienti in zdravjem teh vitalnih telesnih sistemov. Predstavljamo osnove otorinolaringologije, kaj točno zajema področje dela otorinolaringologa ter njegovo vlogo, ki jo ima pri diagnostiki, zdravljenju in preventivi različnih zdravstvenih težav na tem področju.

Danes je otorinolaringologija ena bolj zaželjenih zdravstvenih specializacij, pot do pridobitve poklicnega naziva otorinolaringolog pa je dolga.

Področje ob napredku, ki ga je bila medicina deležna v več tisočletjih od prvih dokazov obravnave ušes in obšesnih struktur zajema tudi kirurško zdravljenje, in sicer tako benignih (nerakavih) tumorjev kakor malignih (rakavih) sprememb, prisotnih na glavi in/ali vratu, prav tako rekonstrukcijo ter plastično kirurgijo obraza (glave) ter vratu.

Otorinolaringolog in področja njegovega dela

Otorinolaringologija obravnava izredno širok spekter poškodb in bolezni glave, ki zajemajo blage težave, med katere štejeta občutek polnosti v ušesu ali ušesih zaradi povečane količine ušesnega masla ter izcedek iz nosu, prisoten ob prehladnem obolenju, pa tudi resnejše bolezni, kakršen je rak glave ali vratu.

Na osnovi tega velja, da mora specialist otorinolaringologije oziroma otorinolaringolog biti usposobljen za izvajanje nekirurškega in kirurškega zdravljenja, ob tem pa imeti dovolj znanja za na primer ustrezno diagnosticiranje težav s sluhom, ki nemalokrat pripeljejo do potrebe po nošnji slušnega aparata, v primeru od rojstva gluhih otrok vstavitve polžkovega vsadka (kohlearni implant).

Upoštevajoč različna področja, ki jih obravnava otorinolaringologija – ušesa, nos, žrelo, grlo, glava, vrat –, med stroko vlada prepričanje, da gre za vedo, osredotočeno na temne votline, nerodne kote in zapletene, a majhne strukture.

Kdo je otorinolaringolog?

Otorinolaringolog je zdravnik specialist, v polnosti usposobljen za samostojno obravnavo otorinolaringoloških struktur in izvajanje celostnega orl pregleda.

Specializacija je usmerjena v podiplomsko strokovno usposabljanje, v okviru katerega posameznik pridobi tako teoretično kot praktično znanje s področja otorinolaringologije, kar ga opolnomoči za opravljanje standardnih diagnostičnih, rehabilitacijskih in operativnih postopkov.

Specialistično šolanje, sklenjeno z opravljenim specialističnim izpitom, po šestletnem dodiplomskem študiju medicine traja pet ali šest let, nakar se lahko otorinolaringolog dodatno specializira in usmeri v katero od subspecialnih področij.

Med ta sodijo:

  • OTOLOGIJA, osredotočena na poškodbe in bolezni ušes, ki vključujejo diagnostiko ter zdravljenje. Otorinolaringolog, specializiran za otologijo, obravnava poškodbe ušes in ušesne okužbe zunanjega, srednjega ter notranjega ušesa, počen bobnič ali preluknjan bobnič, okvare obraznega živca, disfunkcije Eustahijeve cevi (težave se pojavijo, ko je cev, ki povezuje srednji ušesi z zgornjim delom žrela zamašena), otosklerozo (nenormalno rast kosti v srednjem ušesu), in tumorje zunanjega, srednjega ali notranjega ušesa.
  • RINOLOGIJA, usmerjena v zdravljenje bolezni in poškodb nosu, kot so zamašen nos, sinusitis (okužbe sinusov), rinitis (vnetje nosne sluznice), nosne krvavitve (posledica travm, alergij ali poškodb), postnazalno kapljanje, deviacije nosnega septuma, alergije (nastopijo kot reakcija na cvetni prah, dlake hišnih ljubljenčkov ali drugih dražečih snovi), nosni polipi ter nosni ali paranazalni tumorji.
  • FONIATRIJA, ki obravnava motnje glasu, govora in požiranja. Gre za raziskovanje in diagnosticiranje hripavosti, vozličev na glasilkah ter paralize glasilk.
  • AVDIOVESTIBULOGIJA, posvečena težavam s sluhom in z ravnotežjem, zaradi česar otorinolaringolog, specializiran za avdiovestibulogijo, obravnava izgubo sluha (lahko je blaga ali huda, zato področje vključuje predpisovanje nošnje slušnega aparata), tinitus (zvonjenje, piskanje, šumenje, cviljenje v enem ali obeh ušesih), vrtoglavico, omotičnost ter občutek neravnovesja, pri čemer gre lahko za posledico katere od bolezni notranjega ušesa.
  • FARINGOLOGIJA, katere naloga je obravnava težav z grlom in žrelom ter tumorjev glave in vratu. V povezavi s tem področjem otorinolaringolog pozornost posveča vnetemu grlu (grlo se vname zaradi okužbe, alergije ali izpostavljenosti dražilnim snovem), tonzilitisu (okužba mandljev), laringitisu (otekanje tkiv v grlu), smrčanju, spalni apneji (začasna prekinitev dihanja med spanjem) in rakavim spremembam v ustni votlini, žrelu, grlu, glavi ali vratu.

V ambulanti mora specialist otorinolaringolog obravnavati poškodbe in bolezni različnih ORL subspecialnosti. Poleg zgoraj naštetih med subspecialna področja otorinolaringologije sodi kirurško zdravljenje tumorjev.

Ti so lahko hemangioni (nemaligne tvorbe z dodatnimi krvnimi žilami, ki se najpogosteje pojavijo pri novorojenčkih), laringalni (gre za rakave spremembe, ki prizadanejo grlo oziroma glasilke), nazofaringealni (rak, ki prizadane zgornji del žrela oziroma del, ki nos povezuje z ostalim dihalnim sistemom), hipofaringealni (rak, ki prizadane spodnje žrelo in se nemalokrat širi proti grlu) ali orofaringealni (rak, ki prizadane ustno votlino) oziroma se kažejo kot tumorji žlez slinavk (lahko gre za benigne ali maligne tumorje).

Kdaj na orl pregled?

Razlogov za orl pregled je več, od obsega in trajanja težav pa je odvisno, s strani koga je posameznik napoten k otorinolaringologu, saj lahko napotnico izda osebni zdravnik ali ob sumu na otorinolaringološke težave specialist katerekoli druge medicinske stroke.

Nemalokrat se oseba za obisk otorinolaringologa odloči tudi sama, v kolikor se tekom daljšega obdobja sooča s simptomi in znaki, ki kažejo na težave z ušesi, nosom, žrelom, grlom, glavo ali vratom oziroma ob hudem, nenadnem poslabšanju sluha ali katerega drugega otorinolaringološkega področja (vrtoglavica, zamašen nos itn.).

Zahtevnost otorinolaringološkega pregleda običajno sovpada s stopnjo težav, a je postopek ponavadi neboleč. Ob iskrenosti in medsebojnem zaupanju pripelje do diagnosticiranja težav, po potrebi zdravljenja, predvsem pa svetovanja o tem, kako ohraniti zdravje ušes, nosu, žrela, grla glave in vratu ter kako preprečiti nastanek novih težav.

Med najpogostejše vzroke za obisk specialistične otorinolaringološke ambulante po pričanjih otorinolaringologov sodijo izguba sluha, omotičnost, vrtoglavica, kronični pritisk v sinusih, kronični kašelj, zamašen nos, vneto grlo, izcedek iz nosu, disfagija (težave s požiranjem), hripavost, pogosta vnetja ušes, tonzilitis (vnetje mandljev), piskajoče dihanje, spalna apneja in smrčanje.

Ob nenadnem poslabšanju katerekoli od naštetih težav se svetuje takojšen otorinolaringološki pregled.


ORL Medicina, sodoben otorinolaringološki center za obravnavo poškodb in bolezni ušes, nosu, žrela in grla. Združuje izkušene otorinolaringologe, ki poskrbijo za celostno otorinolaringološko obravnavo. Pregled vključuje anamnezo (pogovor o simptomih, zdravstvenem stanju, preteklih boleznih ušes, dosedanjih zdravljenjih ušes), pregled (otomikroskopijo, rinoskopijo, otip vratu in pregled drugih struktur), teste (po potrebi se izvedejo dodatne preiskave), diagnozo (vključujoč predlog zdravljenja) in svetovanje.

Center se nahaja v središču Ljubljane, le nekaj minut hoda od železniške postaje, na voljo ima več brezplačnih parkirnih mest v garažni hiši, premore urejen dostop za invalide in ima v lasti vozilo, ki omogoča prevoz do osem oseb (iz denimo doma starejših občanov in drugih institucij).

ORL Medicina je pogodbeni izvajalec večine zavarovalnic, odlikujejo pa ga izredno kratke čakalne dobe (ne več kakor sedem dni, najpogosteje že naslednji ali celo isti dan), pregled pa omogoča tudi nenaročenim pacientom.

Dogodki

V sodobni medicini, kjer se strokovna področja nenehno razvijajo, ima otorinolaringologija ključno vlogo pri skrbi za zdravje človeških čutil. Otorinolaringologi, specializirani zdravniki, ki se ukvarjajo z boleznimi ušes, nosu, žrela, glave in vratu, predstavljajo pomembno vez med pacienti in zdravjem teh vitalnih telesnih sistemov. Predstavljamo osnove otorinolaringologije, kaj točno zajema področje dela otorinolaringologa ter njegovo vlogo, ki jo ima pri diagnostiki, zdravljenju in preventivi različnih zdravstvenih težav na tem področju.