Search
Close this search box.

Obrat za čiščenje zemlje na Prevaljah še naprej v uporabi kot testni sistem

Obrat za demonstriranje tehnologije čiščenja s težkimi kovinami onesnažene zemlje, ki sta ga podjetji Envit in Arhel postavili na Prevaljah v okviru že zaključenega projekta, še vedno obratuje kot testni pilotni sistem, podjetji pa ga nameravata uporabljati vsaj še nekaj let. Tehnologijo predstavljajo tudi na Expu, zanimanje zanjo že obstaja.

Ljubljanski podjetji Envit in Arhel sta v okviru petletnega projekta ReSoil, vrednega 2,2 milijona evrov in financiranega iz programa Life, na Prevaljah v letih 2015 in 2016 postavili objekt, v katerega sta namestili naprave za demonstriranje v Sloveniji razvite inovativne tehnologije čiščenja s težkimi kovinami onesnažene zemlje.

A je postavitev in obratovanje objekta, ki so ga uradno odprli šele oktobra 2018, spremljalo nasprotovanje dela lokalne skupnosti, ki je izpostavljala potencialno negativne vplive na okolje zaradi uporabe spojine EDTA pri čiščenju zemlje. Spomladi 2019 sta podjetji sporočili, da je projekt zaključen ter da je testiranje potrdilo, da je čiščenje zemljin s to tehnologijo izvedljivo tudi v večjem obsegu ter da je zemlja po čiščenju primerna za varno pridelavo zelenjave.

Po zaključku projekta v lokalnem okolju nismo več čistili zemlje. Obrat je demonstracijski in trenutno je njegova kapaciteta omejena. Seveda pa nas po posodobitvi tehnologije in obrata nadaljevanje čiščenja v Mežiški dolini še kako zanima. Glede na odlične rezultate poizkusnega čiščenja bi to moralo biti v interesu tako lokalne kot širše skupnosti, je za STA pisno pojasnila vodja projekta ReSoil Neža Finžgar iz podjetja Envit.

Obrat na Prevaljah namreč še vedno obratuje kot testni pilotni sistem. V njem je nameščena vsa oprema, ki jo potrebujejo za remediacijo zemlje. “Trenutno obrat uporabljamo za optimizacijo scale up procesov. Glede na to, da tehnologijo še dodatno razvijamo in izpopolnjujemo, imamo objekt namen uporabljati vsaj še nekaj let,” je navedla Finžgarjeva.

Novi razvoji so usmerjeni v kombinacijo obstoječe tehnologije z odstranjevanjem novih onesnažil. V zadnjem času so tehnologijo nadgradili in dodatno patentno zaščitili za odstranjevanje arzena in obstojnih organskih onesnažil. Razvoj tehnologije se bliža koncu, zato se zdaj posvečajo optimizaciji proizvodnih procesov, obstoječa tehnologija pa je v fazi trženja.

Po navedbah vodje projekta ReSoil so v konzorciju z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani uspešno zaključili tudi raziskovalni projekt, ki ga je financirala Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS in v okviru katerega so imeli v bližini objekta na Prevaljah postavljen tudi demonstracijski vrt. Na njem so v visokih gredah na onesnaženih in očiščenih tleh gojili deset različnih vrste zelenjave.

Rezultati so pokazali, da je vsa zelenjava, ki je rasla na onesnaženih tleh in v katerih je bilo 1850 miligramov svinca na kilogram tal, presegla zakonsko predpisane mejne vrednosti za koncentracijo svinca v užitnih delih zelenjave.

Vsebnost svinca v zelenjavi, ki je zrasla na remediranih tleh, pa je bila od 76 do 95 odstotkov manjša v primerjavi z vsebnostjo svinca v zelenjavi, ki je zrasla na onesnaženih tleh. Hkrati se je po remediaciji za več kot štirikrat znižala oralna dosegljivost svinca, kar je, kot navaja Finžgarjeva, posebej pomembno za preprečevanje zastrupitev pri otrocih.

V okviru sodelovanja z Univerzo za naravne vire in vedo o življenju (Universität für Bodenkultur – BOKU) na Dunaju pa so tam ocenjevali tudi biološko kakovost tal po čiščenju s tehnologijo podjetij Envit in Arhel. “Rezultati kažejo, da tla po čiščenju obdržijo enako kakovost,” je rezultat povzela Finžgarjeva.

Kot še pravi, je zanimanje za tehnologijo predvsem iz EU, Amerike in Kitajske. V Sloveniji začenjajo s pilotnim projektom čiščenja onesnaženih vrtnih tal v Celju, in sicer s svojo novo mobilno napravo, čiščenje pa financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS. Javna agencija Spirit pa je omogočila predstavitev inovativne tehnologije na svetovi razstavi Expo v Dubaju, je še navedla Neža Finžgar.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Franci
Franci
2 let nazaj

Se pravi: dve kili svinca na kilo tal. Kul!

Dogodki

Obrat za demonstriranje tehnologije čiščenja s težkimi kovinami onesnažene zemlje, ki sta ga podjetji Envit in Arhel postavili na Prevaljah v okviru že zaključenega projekta, še vedno obratuje kot testni pilotni sistem, podjetji pa ga nameravata uporabljati vsaj še nekaj let. Tehnologijo predstavljajo tudi na Expu, zanimanje zanjo že obstaja.