Search
Close this search box.

Občina Ravne na Koroškem dobitnica priznanja Zveze slovenskih društev za boj proti raku

Zveza slovenskih društev za boj proti raku je z 11 regijskimi društvi med nevladnimi organizacijami najstarejši in najpomembnejši nosilec preventive na področju raka.

Slovensko društvo za boj proti raku je bilo ustanovljeno 6. aprila 1970 na pobudo prof. dr. Božene Ravnihar, dolgoletne direktorice Onkološkega inštituta Ljubljana. Namen društva je bil osveščati prebivalstvo o raku, prvih znakih te bolezni in o zdravem načinu življenja, s čimer je mogoče zmanjšati obolevnost in posredno tudi umrljivost za rakom. Že takrat smelo zastavljen program nadaljujemo s širjenjem tega izročila. 1. marca leta 1984 so se društva, ki so bila ustanovljena po Sloveniji, povezala v Zvezo slovenskih društev za boj proti raku. Danes je v Zvezo vključenih 11 društev po vsej Sloveniji, ki s statusom humanitarne organizacije delujejo v javnem interesu za vse državljane.

Poslanstvo Zveze slovenskih društev za boj proti raku je skupaj z regijskimi društvi prispevati k ustvarjanju take slovenske družbe, v kateri ne bo nihče zbolel ali umrl za rakom zaradi lastne nevednosti ali zaradi brezbrižnosti države. 

Zveza vsakoletno podeljuje priznanja in plakete prepoznavnim somišljenikom kot znak prepoznavanja vloženega truda, kot zahvalo za do sedaj opravljeno delo in predvsem kot spodbudo za nadaljnje (izvajanje in širjenje) skupnih aktivnosti.

9. marca je v prostorih Ministrstva za zdravje v Ljubljani potekala 40. slavnostna seja Zveze slovenskih društev za boj proti raku, na kateri je bila, na predlog Koroškega društva za boj proti raku s predsednico Nedo Hudopisk, dr. med., med prejemniki priznanj tudi Občina Ravne na Koroškem, z utemeljitvijo:

»Na pobudo Koroškega društva za boj proti raku, pisno priznanje prejme Občina Ravne na Koroškem, ki s Koroškim društvom sodeluje že od samega začetka ter že vrsto let izvaja številne projekte in programe, ki prispevajo in spodbujajo h krepitvi zdravja v občini, za vse generacije in vse ranljive skupine na vseh področjih.«

V Sloveniji sicer za rakom letno zboli okrog 15.000 ljudi. Rak je vodilni vzrok smrti pri moških, pri ženskah je na drugem mestu. Najpogostejši raki pri nas (kože, debelega črevesa in danke, pljuč, pa tudi dojke in prostate) so povezani z nezdravim življenjskim slogom, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano, kajenjem in čezmernim pitjem alkoholnih pijač, opozarja spletna stran slovenskega registra raka.

Podporo programu dela in predlogom Zveze slovenskih društev za boj proti raku 40. tednu boja proti raku sta izrekla tudi generalni direktor OI Andraž Jakelj in strokovna direktorica OI izr. prof. dr. Irena Oblak, ki sta izpostavila dolgoletno sodelovanje z Zvezo in skupna prizadevanja na področju preventive raka.

Doc. dr. Urška Ivanuš, predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku, je ob predstavitvi letošnjih aktivnosti povedala: »Izjemno sem vesela, da imamo danes na voljo dovolj znanja in tehnologije, da bomo v prihodnje s presejanjem dovolj zgodaj odkrivali in zdravili dva nova raka, pljučnega raka in raka prostate, ki sodita med najpogostejše rake. S tem bomo nedvomno reševali življenja Slovenk in Slovencev. Rezultati obstoječih programov so odlični in prepričana sem, da nam bodo dosedanje izkušnje v veliko pomoč tudi pri postopnem in premišljenem uvajanju novih priporočenih presejalnih programov.«

V imenu Ministrstva za zdravje RS je zbrane nagovorila Mojca Gobec, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje in koordinatorica DPOR 2022-2026, Sonja Tomšič, dr. med. (leta 2020 je bila na pobudo Državnega programa obvladovanja raka (DPOR) s strani Ministrstva za zdravje imenovana Državna komisija za presejalne programe, ki bo usmerjala oblikovanje predlogov in presojala o novih organiziranih presejalnih programih za raka z vidika strokovne upravičenosti in načrta vpeljave v zdravstveni sistem.)

Z namenom osveščanja občank in občanov dodajamo prilogo – zgibanko, v kateri je zbranih 12 nasvetov kako zmanjšati ogroženost z rakom ali ga odkriti, še preden nas težave pripeljejo k zdravniku.

Vir: ravne.si

Dogodki

Zveza slovenskih društev za boj proti raku je z 11 regijskimi društvi med nevladnimi organizacijami najstarejši in najpomembnejši nosilec preventive na področju raka.