Search
Close this search box.

Koroška skoraj v celoti uresničila dogovor za razvoj regije, načrtuje nove projekte

Koroška je že skoraj v celoti uresničila dogovor za razvoj regije iz minulega finančnega obdobja, čaka samo še na potrditev enega projekta na območju občine Vuzenica. Medtem je že začrtala za 567 milijonov evrov novih projektov za obdobje 2021-2027, nadaljuje pa tudi postopke za pripravo regionalnega prostorskega načrta.
Fotografija je simbolična

Direktorica Regionalne razvojne agencije (RRA) za Koroško Karmen Sonjak je na današnji seji Sveta koroške regije v Dravogradu izvajanje regionalnega razvojnega programa za obdobje 2014-2020 ocenila kot uspešno.

Nekateri projekti so se že ali se zaključujejo, nekatere razpise, kamor bodo projekte še prijavili, izvajalci še pričakujejo. Skupno je bilo v regionalnem razvojnem programu 2014-2020 nastavljenih za 645 milijonov evrov projektov, koliko od tega bo uresničeno, bo po besedah Sonjakove dokončno znano po letu 2023. Za primerjavo, v obdobju 2007-2013 je regija uresničila za blizu 150 milijonov evrov projektov.

Je pa že znano, da je skoraj v celoti uresničen dogovor za razvoj regije iz obdobja 2014-2020, kamor so bili vključeni projekti v skupni vrednosti okoli 43 milijonov evrov, od tega je bil delež sofinacerskih državnih in evropskih sredstev 26 milijonov evrov. Odprt ostaja samo še en manjši projekt vzpostavitve sekundarnih vodov za odpadne vode v vuzeniški občini.

Za v prihodnje je Sonjakova ocenila, da regije potrebujejo instrument dogovora za razvoj regije, da pa za zamude, ki so pri tem nastale, niso krive regije.

Svet regije se je seznanil tudi s postopki in vsebinami za regionalni razvojni program 2021-2027, ki je še v usklajevanjih. Regija je v njem začrtala projekte v zdaj ocenjeni vrednosti 567 milijonov evrov.

Od tega je največja vrednost projektov s področja konkurenčnosti, in sicer jih je za 207 milijonov evrov, za zeleno mobilnost in področje narave je načrtovanih za 138 milijonov evrov projektov, na področju za dostopnejšo in bolj trajnostno naravnano regijo je začrtanih za 51 milijonov evrov projektov, za uresničevanje vizije, da bi regija postala sposobnejša, privlačnejša in bolj vključujoča, je predvidenih za 145 milijonov evrov projektov, za bolj trajnostni razvoj mest in podeželja pa je načrtovanih za 25 milijonov evrov projektov.

Razrez sredstev, ki bodo regijam v prihodnje na voljo, sicer še ni znan, niti še ni dokončno znan nabor vseh vključenih vsebin, je povedal v. d. direktorja direktorata za regionalni razvoj na gospodarskem ministrstvu Robert Drobnič. RRA Koroška mora zdaj do 1. marca na gospodarsko ministrstvo poslati usklajen predlog novega regionalnega razvojnega programa, do konca junija letos pa naj bi programe za svoje regije sprejeli regijski razvojni sveti.

Je pa Sonjakova izpostavila bojazen glede razpoložljivosti sredstev za izvajanje uveljavljene in zelo zaželene regijske štipendijske sheme. “Odgovor je, da še ni odločitve,” je povzela sporočilo ministrstva za delo, Drobnič pa je dodal, da si prizadevajo zadevo rešiti.

V razpravi glede prihodnje razdelite sredstev se je župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler zavzel za ohranitev mehanizma CTN, iz katerega so v zadnjem finančnem obdobju sredstva črpale le mestne občine, hkrati pa, da mestne občine v prihodnje ne bi bile izvzete iz sofinanciranja v primerih, ko sodelujejo pri regijskih projektih.

Saj ne bi zajedali, ampak ko gre za regijske projekte, ne moremo sami sofinancirati,” je Klugler odgovoril županu Občine Prevalje Maticu Tasiču, ki je menil, da bi mestne občine lahko bile “malo manj požrešne” ter da so občine, ki niso mestne, na stranskem tiru. Da je problematika pereča, je priznal tudi Drobnič in se zavzel za to, da se mestne občine v regijske projekte smiselno vključi.

Svet koroške regije se je danes seznanil tudi s postopki za pripravo regionalnih prostorskih načrtov, v zvezi s katerimi je Koroška ena od treh pilotnih regij. Na državni ravni je zdaj cilj, da bi bili regionalni prostorski načrti izdelani do leta 2027 in bi tako prispevali k boljši izvedljivosti naslednjega regionalnega razvojnega programa.

Dogodki

Koroška je že skoraj v celoti uresničila dogovor za razvoj regije iz minulega finančnega obdobja, čaka samo še na potrditev enega projekta na območju občine Vuzenica. Medtem je že začrtala za 567 milijonov evrov novih projektov za obdobje 2021-2027, nadaljuje pa tudi postopke za pripravo regionalnega prostorskega načrta.