Search
Close this search box.

Ob tradicionalnem Skoku čez kožo tudi pogled v prihodnost energetike

Na velenjskem mestnem stadionu so včeraj s 62. Skokom čez kožo v rudarski stan sprejeli 36 novincev. Letošnji častni skakalec, minister Bojan Kumer je ob tem poudaril, da ob razvoju ne smemo pozabiti na tradicijo, generalni direktor Premogovnika Velenje Marko Mavec pa se je dotaknil izzivov, ki Šaleško dolino čakajo ob razogljičenju energetike.

“Močna in spoštljiva ter trdna vez med vami je lahko samo navdih in zgled za vse nas. Pogumno opravljate najtežji poklic, ki zahteva ogromno truda, ob tem pa nikoli niste pozabili na slogo in medsebojno pomoč,” so nagovor ministra za okolje, podnebje in energijo v sporočilu za javnost povzeli v Premogovniku Velenje.

“Glede na trdnost in neomajnost šaleških rudarjev verjamem, da nam bo uspelo postaviti temelje novemu razvoju, ob tem pa ne smemo pozabiti na tradicijo, ki nas je oblikovala in nam dajala kruh stoletja,” je dejal. Njegovo geslo se je glasilo: “Šaleška dolina zrasla je na rudarjih in premogu, to ponosno vaš in naš je logo. Iz črnega v zeleno v svetlo prihodnost skupaj gremo.”

Direktor Premogovnika Velenje Mavec je dejal, da je Premogovnik Velenje že skoraj stoletje in pol soustvarja podobo tega območja in tudi širše regije ter je sodeloval pri oblikovanju gospodarskega in družbenega razvoja. Prav zaradi razvoja premogovništva so bila ustvarjena številna delovna mesta, roke rudarjev pa so z udarniškim delom in s samoprispevkom pomagale zgraditi mesto Velenje, je opomnil.

Dotaknil se je tudi spremenjenih razmer v rudarstvu ter odločitev EU in Slovenije za razogljičenje energetike. “Odločitev glede izhoda iz premoga ne bo toliko vplivala na druge dele Slovenije, kot bo vplivala na Šaleško dolino in jo dodobra predrugačila, zato pričakujemo, da bo skladno z zavezami pravičnega prehoda, prestrukturiranje temeljilo na razvoju in vzpostavitvi novih delovnih mest,” je poudaril in napovedal, da bodo v Šaleški dolini izpolnili vse zaveze Slovenije do EU glede razogljičenja energetike še pred prvotno začrtano letnico 2055, ko Evropa načrtuje ogljično nevtralnost.

Ob tem se zavedajo, da vseh 2000 delovnih mest, ki jih imajo v družbah skupine Premogovnik Velenje, po zaključku odkopavanja ne bo možno ohraniti znotraj okvirov nadaljnjega delovanja podjetja. Zaradi tega že danes začenjamo z usmerjanjem podpornih dejavnosti na trg, z razvojem novih storitev in ustvarjanjem novih delovnih mest, je dejal.

Spomnil je, da za izvedbo pravičnega prehoda na voljo 250 milijonov evrov evropskih sredstev sklada za pravičen prehod, od tega je 175 milijonov sredstev namenjenih za prehod v savinjsko-šaleški regiji. “Z zaupanjem zremo v državo, na katero računamo, da bo v skladu z zavezami pravičnega prehoda odigrala svojo vlogo pri nadaljnjem ustreznem razvoju Šaleške doline tudi po izstopu Slovenije iz premoga,” je dejal Mavec.

Ob tem računajo tudi na podporo vseh tistih, “katerih glas se sliši tudi izven okvirja regije, saj Šaleška dolina zaradi prestrukturiranja energetike ne sme in ne zmore sama nositi vsega bremena razogljičenja Slovenije na lastnih plečih”.

Besedilo: FB Premogovnik Velenje

Na velenjskem mestnem stadionu so včeraj s 62. Skokom čez kožo v rudarski stan sprejeli 36 novincev. Letošnji častni skakalec, minister Bojan Kumer je ob tem poudaril, da ob razvoju ne smemo pozabiti na tradicijo, generalni direktor Premogovnika Velenje Marko Mavec pa se je dotaknil izzivov, ki Šaleško dolino čakajo ob razogljičenju energetike.