Search
Close this search box.

Nevarna okužba, ki se s psov prenaša na ljudi

Jeseni je treba omeniti nevarnost za vašo žival, ki jo pogosto zanemarjamo. Ste že slišali za leptospirozo?

Leptospiroza je zoonoza, ki je razširjena po vsem svetu. Spada med zoonoze, saj je bolezen divjih in domačih živali, ki povzročitelja izločajo z urinom. Človek se okuži z neposrednim ali posrednim stikom z okuženo živaljo oziroma njenimi izločki.

Bolezen povzroča bakterija Leptospira interrogans, ki je spiralasto zavita. Najpomembnejši rezervoar okužbe so po navedbah NIJZ glodavci, zlasti podgane in poljske miši, ter številne druge živali, tudi psi in govedo. V vodi in zemlji živijo leptospire razmeroma dolgo. Voda, ki je kontaminirana z urinom okuženih podgan je ključna za prenos okužbe.

Pojavlja se kot febrilno obolenje, povzroča lahko težke pljučnice in nevrološke motnje, okvare jeter, ledvic. Spekter obolenja se giblje od blagih in nespecifičnih do hudih, multisistemskih bolezni, ki se lahko končajo s smrtjo.

Bakterija se v naravi nahaja v lužah, močvirnatih tleh in manjših jezercih. Žival se lahko okuži s kontaktom z okuženim urinom, z ugriznimi ranami, preko prebavil (pitje okužene vode, okužena hrana, zemlja, vegetacija), redkejše so okužbe preko poškodovane kože. Vdorno mesto si leptospire lahko najdejo tudi preko nepoškodovane kože, nosne in ustne sluznice, očesnih veznic ter preko posteljice v plod. Stalen vir infekcije so miši in podgane, ki leptospire izločajo v okolje z urinom.

Žival postane apatična, neješča, večinoma leži in kaže bolečine v mišicah. Naraste telesna temperatura, na vidnih sluznicah se lahko pojavijo pikčaste krvavitve, zaradi razpada eritrocitov pride do zlatenice in izločanja hemoglobina z urinom, zato je ta rjavo obarvan. Srčni utrip in dihanje sta pospešena in otežena.

Cepivo vseh podvrst leptospire ne zajema

Mnogi skrbniki psov so prepričani, da je njihova žival s cepivom proti kužnim boleznim cepljena tudi proti tej bolezni, a na žalost lahko pes zboli za petimi, šestimi vrstami leptospiroze, vseh pa cepivo ne zajame – zajame samo dve najpogostejši. Čas od okužbe do izbruha bolezni je nekje od 5 do 14 dni, znaki okužbe pa so bruhanje, bolečine v trebuhu, povišana telesna temperatura, dehidracija.

Nasvet

Vedno imejte s seboj vodo za vašo žival, še posebej tedaj, ko greste na daljše sprehode. Ne smejo piti postanih luž, odsvetovano je tudi kopanje v lužah in v stoječih vodah.

VIR: NIJZ, Pes moj prijatelj, MMC RTV SLO

Dogodki

Jeseni je treba omeniti nevarnost za vašo žival, ki jo pogosto zanemarjamo. Ste že slišali za leptospirozo?