Search
Close this search box.

Načrtovano odpuščanje v Adientu največje na Koroškem po stečaju Preventa. Sindikat bo zapiranju tovarne ostro nasprotoval

Napovedano odpuščanje 430 zaposlenih v slovenjgraški družbi Adient je največje na Koroškem od avgusta 2010, ko je bil uveden stečaj družb Prevent Global in Prevent avtomobilski deli in je delo izgubilo 1260 delavcev. Stanje na koroškem trgu dela je sicer v zadnjem letu bilo razmeroma stabilno, pravi Jasmina Uršič z zavoda za zaposlovanje.

Predstavnik ameriške multinacionalke Adient je v sredo zaposlene v slovenjgraški tovarni, kjer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, obvestil, da bodo do konca letošnjega leta tovarno v Slovenj Gradcu zaprli in da bo s tem delo izgubilo 430 zaposlenih.

Informacija je bila tako za delavce kot za sindikat veliko presenečenje, saj zaposleni po lanskem odpuščanju 119 delavcev v Adientu nadaljnjih odpuščanj glede na napovedi, da je dela dovolj do leta 2025, niso pričakovali.

Sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki pokriva območje Koroške, Jaka Šilak je za STA povedal, da bo sindikat zapiranju tovarne ostro nasprotoval. Več bodo povedali danes, ko je ob 14. uri pred podjetjem sklicana novinarska konferenca sindikata v podjetju.

O načrtovanem zaprtju tovarne je direktor Adienta Tomaž Primožič v sredo obvestil tudi župana Mestne občine Slovenj Gradec Tilna Kluglerja. Tudi zanj je bila informacija presenečenje. “To bo velik udarec za Slovenj Gradec, predvsem bo to velik udarec za vse zaposlene v Adientu,” je za STA danes dejal Klugler. Veliko zaposlenih je prav iz slovenjgraške občine.

Klugler se zavzema za to, da preverijo vse možnosti pomoči zaposlenim. Predvidoma v petek bo zato imel sestanek s Primožičem, povabil bo tudi predstavnike Gospodarske zbornice Slovenije, je napovedal.

Tudi za vodjo koroških uradov za delo Zavoda RS za zaposlovanje Jasmino Uršič je napoved nepričakovana in šokantna. Za STA je danes izpostavila, da po stečaju Preventovih družb doslej tako velikega odpuščanja na Koroškem ni bilo. Nazadnje je pred enim mesecem šla v stečaj družba Ravne Presses, brez služb je takrat ostalo 54 delavcev.

Iz podjetja Adient se na zavod za zaposlovanje še niso obrnili, je povedala Uršičeva, ki pa pravi, da je trenutno situacija na koroškem trgu dela stabilna v smislu, da je ogromno potreb po zaposlenih z izobrazbo do pete stopnje, torej za poklice v predelovalni dejavnosti, kovinarstvu, gradbeništvu, lesarstvu, logistiki in podobno.

Za nekaj delavcev iz proizvodnje – ti imajo določeno delovno kondicijo in ročne spretnosti – so po besedah Uršičeve trenutno na Koroškem možnosti zaposlitve, a ne za tako veliko število.

Večjo težavo za ponovno zaposlitev pa vidi za tiste strokovnjake iz Adienta, ki imajo višjo stopnjo izobrazbe, za tehnologe, prodajo, nabavo in podobno. Na Koroškem je namreč manj razpisanih delovnih mest z dodano vrednostjo.

Trenutno je na Koroškem registrirano brezposelnih 2416 oseb, ta podatek že kar nekaj časa ni bil tako nizek, je še dejala Uršičeva. Kljub enoletnim drugačnim razmeram na trgu dela in kljub epidemiji novega koronavirusa se trg dela na Koroškem namreč ni tako zelo spremenil v negativno smer, razpisanih delovnih mest je od poletja precej, je še povedala Uršičeva.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
MARIJA
MARIJA
3 let nazaj

Še od Preventa nismo delavci dobili odpravnin in tisto kar nam pripada. Stečajni upravitelj pa še vedno dela.
Sramota😒

Dogodki

Napovedano odpuščanje 430 zaposlenih v slovenjgraški družbi Adient je največje na Koroškem od avgusta 2010, ko je bil uveden stečaj družb Prevent Global in Prevent avtomobilski deli in je delo izgubilo 1260 delavcev. Stanje na koroškem trgu dela je sicer v zadnjem letu bilo razmeroma stabilno, pravi Jasmina Uršič z zavoda za zaposlovanje.