Search
Close this search box.

Na slovenjgraški upravni enoti kadrovska stiska in več postopkov v zvezi s tujci

Upravna enota Slovenj Gradec se podobno kot tudi druge po državi spopada s kadrovsko stisko glede na vse naložene naloge. Ima 26 zaposlenih, kar je za skoraj petino manj kot pred desetimi leti, tako da je organizacija dela za vodstvo izziv. Beležijo strmo rast števila postopkov v zvezi s tujci, v zadnjih treh letih za 60 odstotkov.

Upravna enota Slovenj Gradec je ena izmed 58 upravnih enot v državi, spada med srednje velike in pokriva območji Mestne občine Slovenj Gradec in Občine Mislinja. Podobno kot v nekaterih drugih upravnih enotah po državi se tudi slovenjgraška pri poslovanju sooča s pomanjkanjem kadrov. “Pristojnosti se povečujejo, hkrati se je število postopkov na določenih področjih v zadnjih letih precej povečalo,” je za STA povedala načelnica upravne enote Slovenj Gradec Irena Sešelj.

Kar 60-odstotno rast števila postopkov v zadnjih treh letih beležijo na področju postopkov s tujci. Glavnino predstavljajo enotna dovoljenja za prebivanje in delo, veliko je tudi postopkov združevanja družin, pa tudi razveljavitev dovoljenj. Vse je povezano s prihodom tuje delovne sile za deficitarna delovna mesta. Delodajalci z območja slovenjgraške upravne enote tujce največ zaposlujejo v gradbeništvu in avtoprevozništvu.

Od lani so zabeležili tudi rast postopkov na področju gradbeništva. Med drugim zaradi nove gradbene zakonodaje, hkrati sta začela veljati nova občinska prostorska načrta v obeh občinah, na upravni enoti pa so zabeležili tudi precejšnje število vlog za izdajo gradbenih dovoljenj. Prihodnje leto pričakujejo obsežno menjavo osebnih izkaznic, v prihodnjih dveh letih pa tudi povečano število vlog pri menjavi vozniških dovoljenj.

Kadrovske težave poskušajo reševati tako, da so uslužbenci usposobljeni za več vrst upravnih postopkov. Zadeve rešujejo v okviru delovnega časa, a prihaja do preobremenitev nekaterih zaposlenih, je povedala Sešljeva in dodala, da je poseben izziv delo ustrezno usklajevati.

“Smo starajoč se kolektiv, podobno kot pri ostalih se povečuje delež bolniških odsotnosti, tako da včasih s težavo uspemo zagotavljati vse storitve strankam,” je dejala načelnica, ki rešitve vidi v povečanem kadrovskem načrtu za upravne enote. Razmeroma normalno delo bi zagotavljajo okoli 30 zaposlenih, ocenjuje.

Kadrovska stiska je predvsem posledica preteklih varčevalnih ukrepov, ko upravne enote niso smele nadomeščati upokojevanj, kar pa v zadnjem obdobju spet lahko. Varčevalni ukrepi so okrnili tudi njen finančni položaj, je opozorila Sešljeva. Vodstvo slovenjgraške upravne enote bo na težave, s katerimi se spopada, opozorilo tudi ministra za javno upravo Rudija Medveda, ki je potrdil udeležbo na drevišnji slovesnosti v Slovenj Gradcu ob 25-letnici uprave enote. Upravne enote so z delom formalno začele 1. januarja 1995, tako da skorajšnjo obletnico beležijo tudi druge upravne enote.

Upravna enota Slovenj Gradec ne leto v povprečju opravi okoli 9000 upravnih postopkov in prek 20.000 drugih upravnih nalog. Letno beleži okoli tisoč rojstev. Povečuje se število porok, v letu 2018 so jih opravili 91, podobna številka bo tudi letos. Že pred leti je upravna enota pravnomočno zaključila vse denacionalizacijske postopke.

Dogodki