Search
Close this search box.

Občinski svet Občine Ravne na Koroškem se je seznanil s stroški ogrevanja iz daljinskega sistema na Ravnah na Koroškem

Občinske svetnice in svetniki so se na 10. redni seji seznanili s stroški ogrevanja.
Fotografija je simbolična

V kurilni sezoni 2022/2023 je do 31. 12. 2022 veljala ugodnejša variabilna cena toplote, s 01. 01. 2023 pa je prišlo do podražitve, saj se je cena zemeljskega plina na veleprodajnih trgih v drugi polovici leta 2022 dvignila. Vlada RS je oktobra 2022 z Uredbo  omejila najvišjo dovoljena drobnoprodajno ceno zemeljskega plina, nato pa konec januarja 2023 z novo Uredbo zamejila še variabilno ceno toplote za gospodinjske odjemalce. Vladna Uredba je prenehala veljati konec aprila 2023 tako, da je cena variabilna cena toplote za gospodinjske odjemalce od maja 2023 do konca leta znašala 140,10 EUR/MWh, od 01. 01. 2024 pa za gospodinjske odjemalce velja nova cena variabilnega dela toplote 111,96 EUR/MWh brez DDV.

Razlog za podražitev je dvig davčne stopnje iz 9,50 % na 22,00 % ter dvig variabilnega dela toplote iz 98,70 EUR/MWh na 140,01 EUR/MWh v drugi polovici leta 2023 in znižanje na 111,96 EUR/MWh po 1. 1. 2024, kar pa še vedno pomeni enkrat višjo ceno variabilnega dela toplote v primerjavi z letom 2022.

Raba toplote in posledično strošek ogrevanja je najbolj odvisen od trajanja kurilne sezone, povprečne zunanje temperature, gradbeno fizikalnih značilnosti objekta in bivalnih navad odjemalcev.

Kot je razvidno iz grafa (Cena toplote za značilnega gospodinjskega odjemalca v večstanovanjski stavbi) – ob upoštevanju realnih stroškov fiksnega in variabilnega dela pri posameznih sistemih daljinskega ogrevanja lahko ugotovimo, da gospodinjski odjemalci na Ravnah plačujejo znesek, ki je primerljiv strošku daljinskega ogrevanja v Slovenj Gradcu in Mariboru, višji strošek ogrevanja pa na primer plačujejo odjemalci v Trbovljah in Novi Gorici. Na vprašanja svetnikov je odgovarjala vodja sektorja za omrežne dejavnosti, Mojca Španring iz Agencije za energijo.

Vir: Občina Ravne.si

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Guki
Guki
3 mesecev nazaj

Ali mi lahko razložijo zakaj so na primer februarja, ko je bilo zunaj +15 stopinj v Petrolu isto kurili kot npr. januarja ko je bilo -15. V radiajatoju je bilo, +48 stopinj. Zakaj niso v Petrolu znižali temperaturo kot je v marcu ali v aprilu. Če bi v Petrolu znižali temperaturo, ko je odzunaj bolj toplo bi manj plačevali. Ne morejo nam govoriti naj znižamo za eno stopinjo manj mi v blokovskih stanovanjih pa bo 6 procentov manjši račun, ampak morajo v Petrolu zmanjšat stopinje, da imamo mi manjše račune, ampak ne unu je na polno kurijo, pa tud če bi v februarju bilo 30 stopinj. Potem pa še kurijo do junija seveda da imajo kaj za računat.

Dogodki

Občinske svetnice in svetniki so se na 10. redni seji seznanili s stroški ogrevanja.