Search
Close this search box.

Na Ravnah med gradnjo našli ostanke človeških kostnih ostalin, pristojni ves čas prisotni na gradbišču

Gradbena dela pri cerkvi sv. Antona Puščavnika na Ravnah na Koroškem potekajo v skladu z vsemi predpisi, v sodelovanju s pristojnimi strokovnimi službami in ob zavedanju odgovornosti spoštljivega in pietetnega ravnanja s posmrtnini ostanki, zagotavljajo na Občini Ravne na Koroškem.

Pred dnevi se je na naše uredništvo obrnilo več bralcev, ki so navajali, da gradbena dela pri cerkvi sv. Antona Puščavnika na Ravnah potekajo brez nadzora, kljub temu da je na tem območju bilo po njihovih besedah nekoč pokopališče. Bralci so nas opozorili, da naj bi delavci med izkopavanjem našli tudi posmrtne ostanke pokojnih, lobanje in kosti. Vse skupaj pa naj bi potekala brez nadzora odgovornih služb. Fotografije s terena pa so zaokrožile tudi na družbenem omrežju Facebook.

Zadevo smo preverili pri zaposlenih na Občini Ravne na Koroškem, od koder so nam odgovorili, da pripravljajo uradno pojasnilo, ki so ga danes že objavili tudi na njihovi spletni strani. V njem pa pojasnjujejo, da je vse potekalo v skladu s predpisi in pod nadzorom strokovnih služb.

“Občina Ravne na Koroškem v okviru investicije Gradnja poslovno komunalne infrastrukture v Poslovni coni Ravne 2019-2022 izvaja dela v skladu z vsemi predpisi, v sodelovanju s pristojnimi strokovnimi službami in ob zavedanju odgovornosti spoštljivega in pietetnega ravnanja s posmrtnini ostanki. S tem namenom so bili pristojni v času izvajanja del na območju nekdanjega pokopališča vseskozi prisotni na gradbišču,” poudarjajo na Občini Ravne na Koroškem.

Kot so še zapisali na občini, so v izogib zlonamernim poskusom diskreditacije na spletni strani občine objavili tudi pojasnilo strokovne službe, ki ga je za Občino Ravne na Koroškem pripravila konservatorska svetnica, nadzornica arheološke raziskave Mihaela Kajzer. 

Pojasnilo objavljamo v celoti, kot je zapisano na spletni strani Občine Ravne na Koroškem.

“V zvezi z gradnjo »Kanalizacija PC Ravne — območje 7«, ki delno posega v varovani območji kulturnih spomenikov — v rob območja cerkve sv. Antona Puščavnika in del trase rimske ceste Celeia-Virunum je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije zaradi varstva arheoloških ostalin predpisal vzporedno arheološko raziskavo.”

“Ob tem je bil investitor (Občina Ravne na Koroškem) opozorjen tudi na možnost najdb grobov in/ali človeških skeletnih ostankov, na območju danes opuščenega pokopališča ob cerkvi, na pietetno ravnanje, ter po potrebi na njihov kasnejši pokop. Pokopališče je bilo sicer ukinjeno leta 1970, ko naj bi bil opravljen tudi prekop na pokopališče Barbara v Zagradu.”

Tekom gradnje in arheološke spremljave gradbeno — zemeljskih del v izvedbi arheologinj Koroškega pokrajinskega muzeja Slovenj Gradec, je bilo nekaj človeških kostnih ostalin res odkritih. Najdene so bile praviloma posamično, v že s predhodnimi gradbenimi posegi premešanih zemeljskih plasteh, domnevno še ohranjeni starejši intaktni pokopi pa se nahajajo globje. Glede na odkrite okoliščine so bila gradbena dela nato prilagojena tako, da se v te ostaline pokopališča ne bo posegalo, za že odkrite in izpostavljene najdbe pa bosta ustrezno poskrbela arheološki in gradbeni izvajalec, v dogovoru s pristojnimi službami.”

Orginal dokument, ki ga je pripravila Mihela Kajzer, univ.dipl.arheol., konservatorska svetnica nadzornica arheološke raziskave najdete TUKAJ.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
MILKA
MILKA
3 let nazaj

Če bi že prvič,ko so začeli graditi tisti park, kolesako ter peš pot, res tako strokovno in po vseh predpisih naredili,bi pri današnjih zemeljskih delih ne bi smelo biti niti ene kosti in celo lobanja in cela noga.Kakšno strokovno delo pa je to ????

Dogodki