Search
Close this search box.

Na novo vzpostavljena daljinska pohodna pot okoli Geoparka bo namenjena različnim ciljnim skupinam

Čezmejni Karavanke UNESCO Globalni Geopark vzpostavlja nov turistični produkt pohodnega doživetja v okviru INTERREG SI-AT Projekt NaKult: Geološko pohodno doživetje v Geoparku Karavanke, ki bo obiskovalcem na razpolago še letos. O vzpostavitvi daljinske pohodne poti okoli Geoparka Karavanke, ki bo dolga okoli 300 km in razdeljena na 14 dnevnih etap, smo se pogovarjali z vodjo čezmejne delovne skupnosti Geopark Karavanke Geraldom Hartmannom.

Karavanke UNESCO Globalni Geopark je čezmejni geopark, ki se razprostira na 1067 km2 velikem območju in se se ponaša z bogato geološko, naravno in kulturno dediščino. Obsega 5 slovenskih (Črna na Koroškem, Mežica, Prevalje, Ravne na Koroškem, Dravograd) in 9 avstrijskih občin (Zell/Sele, Gallizien, Eisenkappel-Vellach/Železna Kapla-Bela, Sittersdorf, Globasnitz/Globasnica, Feistritz ob Bleiburg/Bistrica nad Pliberkom, Bleiburg/Pliberk, Neuhaus, Lavamünd).

Čezmejni Geopark Karavanke je bil ustanovljen leta 2013, istega leta je postal del Evropske (EGN) in Globalne (GGN) mreže geoparkov, od novembra 2015 pa ima naziv UNESCO Globalni Geopark. Do leta 2019 je Geopark deloval kot Delovna skupnost Geopark Karavanke, naslednjo prelomnico v razvoju Geoparka pa predstavlja ustanovitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje »EZTS Geopark Karavanke« z novembrom 2019, s strani prej omenjenih 14 občin, je uvodoma pojasnil vodja čezmejne delovne skupnosti Geopark Karavanke Gerald Hartmann.

Cilji EZTS Geoparka Karavanke so po besedah Hartmanna ohranjanje geoloških in naravnih virov ter kulture in kulturne dediščine na območju občin članic; ozaveščanje, obveščanje in izobraževanje o Geoparku Karavanke in uveljavljanje geoparka; gospodarski razvoj Geoparka, med drugim s sonaravnim turizmom; splošno čezmejno sodelovanje, razvoj in lokalno politično usklajevanje in zastopanje interesov celotne regije v smislu trajnostne regionalne politike.

FOTO: Urosh Grabner | Geopark Karawanken – Karavanke

Hartmann je ob tem dodal, da Geopark Karavanke v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija 2014-2020 izvaja projekt z akronimom NaKult – Geološko pohodno doživetje v Geoparku Karavanke, ki se sofinancira s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj in Dežele Koroške in združuje 8 partnerjev iz Slovenije in Avstrije. To so občine Črna na Koroškem, Prevalje, Ravne na Koroškem in Dravograd ter institucije RRA Koroška Regionalna razvojna agencija za Koroško, d. o. o., Zavod Republike Slovenije za varstvo narave – OE Maribor in Društvo Kulturni Dom Pliberk/Bleiburg pod vodstvom vodilnega partnerja Delovna skupnost Geopark Karavanke.

Projekt, ki se izvaja od maja 2018, se bo zaključil s koncem oktobra 2021. Glavni cilj projekta, katerega skupna vrednost je približno 1,9 milijona €, je vzpostavitev daljinske pohodne poti okoli Geoparka Karavanke, ki bo dolga okoli 300 km in razdeljena na 14 dnevnih etap, s katero sledimo trendu pohodništva, ki pri nas in tudi v svetu stalno narašča. Na in ob poti bodo urejene manjše interpretacijske točke namenjene različnim ciljnim skupinam, pripravljeni bodo različni vodeni programi in ponudbe,” pove Hartmann.

Na novo vzpostavljena daljinska pohodna pot okoli Geoparka bo tudi glavni turistični produkt, ki bo namenjen različnim ciljnim skupinam, izkušeni pohodniki bodo lahko osvojili celotno pohodniško pot, medtem ko bodo za družine in ostale ciljne skupine primerni odseki posameznih manj zahtevnih in dodatnih etap,” je na vprašanje, komu bo omenjena pot oziroma doživetje namenjeno, dejal Hartmann.

FOTO: Urosh Grabner | Geopark Karawanken – Karavanke

Veliko pozornosti v projektu posvečamo tudi vzpostavitvi čezmejne mreže vodnikov interpretatorjev in njihovemu izobraževanju. V letu 2019 je bil s strani Evropskega združenja za interpretacijo dediščine Interpret Europe že izveden program usposabljanja za interpretatorje geodediščine, naravne in kulturne dediščine ter izvedena strokovna ekskurzija po območju Geoparka Karavanke z namenom ozaveščanja o pomenu območja kot tudi spoznavanja s celotno ponudbo. Bodoči vodniki iz obeh strani meje so v okviru usposabljanja/izobraževanja pridobili znanje, kako pristopiti k obiskovalcu in ga voditi v naravi, da bo njegovo doživetje čim bolj pristno, ob enem pa bo vodniku omogočalo na doživet način sporočati posebnosti, vsebine in cilje Geoparka Karavanke. V lanskem letu pa je bilo v centru za trajnostni razvoj v Koprivni izvedeno drugo usposabljanje bodočih vodnikov interpretatorjev,” je še pojasnil vodja čezmejne delovne skupnosti Geopark Karavanke.

Kot smo še izvedeli, so se oziroma se še bodo v okviru projekta NaKultna, z namenom podaljšanja zadrževanja obiskovalcev na daljinski pohodni poti okoli Geoparka, na območju posameznih občin Geoparka uredile številne doživljajsko bogate interpretacijske točke h geodiverziteti projektnega območja v okviru že obstoječih osnovnih infrastruktur (planinske koče, opuščene šole, muzeji …), in sicer na območjih z večjo koncentracijo obiskovalcev s ciljem, čim manjšega poseganja v naravo.

“Na in ob daljinski pohodni poti okoli Geoparka Karavanke se bodo vzpostavile najrazličnejše interaktivne doživljajske in raziskovalne točke, z namenom doživljanja bogate kulturne in naravne dediščine čezmejnega območja. Kot osrednja lokacija za izvajanje različnih dejavnosti, kot so Geopark doživljajski kampi za otroke, izobraževalne delavnice, se je v nekdanji ljudski šoli v Šentlipšu na območju občine Žitara vas (Sittersdorf) vzpostavila info točka skupaj z geodelavnico, ki bo ponujala tudi prenočitvene kapacitete in služi tudi kot Geopark upravljavski center za celotno ponudbo,” je

Pri tem naj spomnimo, da je tudi v nekdanji podružnični šoli v Koprivni vzpostavljena interaktivna doživljajska točka, nov center za trajnostni razvoj za oživitev domačih obrti in astronomije, ki prav tako predstavlja lokacijo izvajanja Geopark doživljajskih kampov za otroke in ponuja tudi prenočitvene možnosti, o čemer smo že poročali TUKAJ.

V okviru projekta NaKult bo daljinsko pot na Peci dopolnjevala tematska pot za družine »Potovanje skozi geološki čas«. Ob planinski koči na Košuti bo v okviru projekta postavljen geoigralni park, v Železni Kapli/Bad Eisenkappel se bodo obiskovalci lahko preizkusili na družinskem »plezalnem trailu«. Na Gori svete Heme, eni od najstarejših romarskih središč tega dela Evrope pa bo nadgrajena in doopremljena romarska pohodna pot.

Na Podkanjskem slapu v občini Galicija bo vzpostavljena info točka. Občina Prevalje pa je v kozolcu na Poljani, ki predstavlja stavbno dediščino ter izhodišče za katero od etap daljinsko pohodno pot okoli Geoparka, uredila foto galerijo s prikazom geološke, naravne, sakralne, kulturne in tehniške dediščine območja v okviru katere lahko obiskovalci virtualno z uporabo VR očal prehodijo pohodne poti na območju celotnega Geoparka Karavanke.

Ob Dravograjskem jezeru bo urejena interpretacijska »Bobrčkova pot«, katere namen je predstavitev živega sveta Dravograjskega jezera, v bližnjem Dvorcu Bukovje pa bo na ogled postavljena razstava s predstavitvijo minerala dravita in reke Drave. Občina Ravne na Koroškem bo uredila »Tematsko pot Ravne«, ki bo tudi del daljinske pohodne poti okoli Geoparka, na gradu Ravne se je vzpostavil nov interpretacijski center Geoparka s stalno razstavo, na Strojni pa se je uredil muzej »BlažMavrel – koroški bukovnik«.

Čezmejni Karavanke UNESCO Globalni Geopark vzpostavlja nov turistični produkt pohodnega doživetja v okviru INTERREG SI-AT Projekt NaKult: Geološko pohodno doživetje v Geoparku Karavanke, ki bo obiskovalcem na razpolago še letos. O vzpostavitvi daljinske pohodne poti okoli Geoparka Karavanke, ki bo dolga okoli 300 km in razdeljena na 14 dnevnih etap, smo se pogovarjali z vodjo čezmejne delovne skupnosti Geopark Karavanke Geraldom Hartmannom.