Search
Close this search box.

Obnovljena šola v Koprivni ponuja številna doživetja (VIDEO in FOTO)

Občina Črna na Koroškem je v letošnjem letu obnovila prostore in objekt nekdanje šole v Koprivni, ki je namenjen vsem ljubiteljem narave, astronomije in kolesarjenja. Objekt pa ponuja tudi možnost nastanitve z nočitvami, izvedbo piknikov, izobraževanj in različnih srečanj.

Občina Črna na Koroškem se ponaša z novo pridobitvijo, za katero so odšteli 150 tisoč evrov. V prostorih nekdanje podružnične šole v Koprivni so namreč uredili »Center za trajnostni razvoj Koprivna«, kjer je uporabnikom zagotovljena vsa oprema za spoznavanje z naravnimi doživetji, s poudarkom na astronomiji in nočitvenimi kapacitetami.

V prostorih nekdanje šole v Koprivni so uredili tudi nastanitve z dvanajstimi ležišči, prenovili kuhinjo, uporabnikom so na voljo kvalitetna gorska kolesa, za kolesarjenje po številnih kolesarskih poteh, pred stavbo na ploščadi pa nova igrala. V neposredni bližini »šole« je po besedah županje mag. Romane Lesjak možno tudi kampiranje in postavitev avtodoma. Sredstva za projekt NaKult so Črnjani pridobili na razpisu »Naravne in kulturne dediščine«.

VIDEO: Mag Romana Lesjak: “Objekt je namenjen življenju v njem, zato se mi zdi ključno, da ga ponudimo vsem, ki bodo za koriščenje tega projekta dejansko tudi zainteresirani.”

[aiovg_video id=89009]

Projekt NaKult se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A SlovenijaAvstrija v programskem obdobju 2014- 2020 in je sofinanciran s sredstvi Evropske unije, iz Evropskega sklada za regionalni razvoj«.

Prostore bodo lahko uporabljali tako domačini, za razna srečanja, piknike, delavnice, izobraževanja, predavanja, kot tudi obiskovalci iz drugih slovenskih občin. Glede na to, da je investicija rezultat čezmejnega sodelovanja, pričakujejo tudi goste iz tujine, predvsem računajo, da bodo prostor koristili tudi uporabniki preko Geoparka Karavnke.

Podobne želje imajo tudi za nekdanjo šolo v Javorju, vendar še čakajo ustrezen razpis, na katerem bi lahko kandidirali za sredstva. Lesjakova je, kot že večkrat do zdaj, poudarila, da sta obe šoli zaprti začasno. Če bi se s strani občanov pokazal interes za ponovno oživitev šolske dejavnosti in odprtja šol z namenom ponovnega šolanja otrok v obeh krajih, bodo na Občini Črna na Koroškem morebitno pobudo takoj podprli.

Preberite tudi: Črnjani so z obiskom sokrajanov v domu starejših na Prevaljah začeli 64. Koroški turistični teden (VIDEO in FOTO)

Pri tem naj še omenimo, da bo jutri, 11. avgusta, ob 21. uri pred šolo v Koprivni potekalo tudi opazovanje zvezd, ki ga pripravljata Občina Črna na Koroškem in KS Žerjav v sodelovanju z Astronomskim društvom Polaris. Vabljeni vsi, ki radi pogledate v nebo in vas zanima astronomija.

Dogodki

Občina Črna na Koroškem je v letošnjem letu obnovila prostore in objekt nekdanje šole v Koprivni, ki je namenjen vsem ljubiteljem narave, astronomije in kolesarjenja. Objekt pa ponuja tudi možnost nastanitve z nočitvami, izvedbo piknikov, izobraževanj in različnih srečanj.