Ministrstvo sodbo glede odstrela medvedov vidi kot potrditev pravilnosti svoje odločitve

Upravno sodišče je s sodbo, s katero je zavrnilo tožbo Alpe Adria Green zoper februarja izdano dovoljenje za letošnji odstrel 222 rjavih medvedov, potrdilo, da je bila odločitev ministrstva za okolje in prostor pravilna, so za STA ocenili na ministrstvu. Od izdaje dovoljenja do 10. avgusta letos je bilo iz narave odvzetih 139 rjavih medvedov.
MEDVED

Okoljsko ministrstvo je s februarja izdanim dovoljenjem za obdobje do 30. septembra letos dovolilo odstrel 222 osebkov rjavega medveda, a je marca upravno sodišče z začasno odredbo dovoljenje zadržalo, in sicer do končne odločitve v upravnem sporu, ki ga je sprožila Alpe Adria Green. Nato je 16. junija odločilo, da se tožba zavrne. Pritožba ni dovoljena.

Kot so spomnili na ministrstvu za okolje in prostor, je sodišče ugotovilo, da brez odvzema iz narave z odstrelom 222 osebkov vrste rjavi medved obstoji velika verjetnost, da bo prišlo do resne škode za javno varnost oz. varnost ljudi, in sicer zlasti zaradi pojavljanja medvedov v naseljih oziroma njihovi neposredni bližini, prav tako, da bi prišlo do resne škode na živini oz. drugih vrstah premoženja ter da ni druge zadovoljive možnosti. Odstrel, dovoljen z odločbo ministrstva, ob tem ne bo škodoval ohranitvi ugodnega stanja populacije rjavega medveda v Sloveniji.

“Sodišče je s sodbo potrdilo, da je bila odločitev ministrstva za okolje in prostor pravilna, vendar je treba kot razlog za poseg navesti preprečitev resne škode in zagotavljanje zdravja in varnosti ljudi. Ministrstvo je s sodbo sodišča dobilo potrditev, da je z izdajo dovoljenja za poseg v populacijo rjavega medveda ravnalo strokovno in pravno pravilno,” so danes navedli na ministrstvu.

Pojasnili so še, da bo ministrstvo glede na vloge strank ali po uradni dolžnosti, če se bo izkazalo, da je to potrebno, in ob upoštevanju tako imenovanega trojnega testa tudi v prihodnje z dovoljenji dovolilo poseg v populacijo rjavega medveda.

Začasna odredba za zadržanje odstrela je prenehala veljati 20. julija letos, ko je sodba postala pravnomočna. Takrat je ministrstvo izvajalce odvzema iz narave z odstrelom rjavega medveda o tem obvestilo, da se odvzem iz narave z odstrelom lahko nadaljuje.

Od izdaje dovoljenja do 10. avgusta letos je bilo iz narave odvzetih 139 rjavih medvedov, so še pojasnili na ministrstvu.

V organizaciji Alpe Adria Green in Društvu za dobrobit živali AniMa so prepričani, da je dovoljenje za odstrel medvedov nezakonito in da je skladno z mednarodno in slovensko zakonodajo dovoljen odstrel le tistih medvedov, ki so dokazano izvršili napad oziroma dokazano ogrožajo premoženje ali ljudi.

Tudi sicer se s stališči države oz. ministrstva in odločitvijo sodišča ne strinjajo. Med drugim navajajo, da sodišče nikjer ne upošteva podatkov o lovskem turizmu in javne promocije kulinarične ponudbe medvedjega mesa. Problematizirajo tudi krmljenje medvedov. Ocenjujejo namreč, da medvede v bližino naselij privablja prav to in da je dopolnilno krmljenje eden od razlogov za višjo stopnjo rasti populacije medvedov v Sloveniji.

Upravno sodišče je medtem v sodbi ugotovilo, da je izpodbijano dovoljenje pravilno in utemeljeno. Pri tem je v celoti sledilo izpovedbam zaslišanih prič, ki se oba strokovno ukvarjata z rjavim medvedom, je med drugim razvidno iz sodbe. Sodišče je namreč zaslišalo profesorja na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani Klemna Jerino in Tomaža Skrbinška, ki sta oba sodelovala pri izdelavi ekspertize, ki je bila deloma podlaga za izdano dovoljenje.

Z dovoljenjem za odstrel je bilo predvideno, da se populacija rjavega medveda z ocenjenih okoli 1000 medvedov v Sloveniji zniža na okoli 800.

Dogodki