Search
Close this search box.

Kustečeva: V šolo le učenci od 1. do 5. razreda, vrtci kot običajno

V luči splošne epidemiološke slike v državi, ki se žal slabša tudi na šolskem polju, je ministrica za izobraževanje, znanost in šport, prof. dr. Simona Kustec, v skrbi za zdravje vseh udeleženih v vzgoji in izobraževanju, izdala sklep o začasnem in preventivnem ukrepu poteka vzgojno-izobraževalnega dela v času med 19. in 23. 10. 2020.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je danes povedala, da so bili dodatne ukrepe prisiljeni sprejeti zaradi povečevanja okužb med zaposlenimi v osnovnih šolah, dijaki in študenti. Če se bo epidemiološka slika po jesenskih počitnicah izboljšala, pa bi lahko pouk za vse znova stekel po modelu B, torej tako kot do zdaj, je dejala.

Na podlagi izdanega sklepa bo v času med 19. 10. in 23. 10. v srednjih šolah, glasbenih šolah in v osnovnih šolah od 6. do 9. razreda izobraževanje potekalo na daljavo.

Učenci od 1. do 5. razreda bodo pouk obiskovali v šoli. Zavodi za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami in osnovne šole s prilagojenim programom bodo izvajali vse programe v šoli oziroma zavodu. Vzgojni program v domovih za učence s posebnimi potrebami se izvaja v domu. Prav tako se nespremenjeno izvaja delo v vrtcih, dijaških ter študentskih domovih, pri čemer ministrstvo poziva, da spodbudijo kar največje število dijakov k odhodu domov in na ta način zagotovijo varno okolje tistim dijakom, ki doma nimajo ustreznih pogojev za delo in učenje na daljavo. Enako morajo imeti možnost ostati v domu dijaki in študenti tujci.

Izobraževanje na daljavo bo potekalo tudi na področju izobraževanja odraslih in v višjih strokovnih šolah.

Visokošolski zavodi delujejo v skladu s sklepi in smernicami univerz oz. njihovih članic

V skladu s sprejetim šolskim koledarjem bodo v tednu med 26. in 29. oktobrom v osnovnih in srednjih šolah jesenske počitnice, drugje v tem obdobju poteka izobraževanje na daljavo.

Nove omejitve, ki jih je sprejela vlada ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom v državi, ne bodo vplivale na opravljanje športne dejavnosti v Sloveniji za registrirane športnike.

Vse popoldanske in obšolske dejavnosti učencev v šolskih prostorih se do nadaljnjega ne izvajajo. V zaprtih šolskih športnih objektih se lahko izvajajo le športna tekmovanja in treningi športnih klubov za registrirane športnike v starostnih kategorijah mlajši člani in člani.

Dijaki, ki so že na praktičnem usposabljanju z delom, ga po navodilih ministrstva še naprej izvajajo v skladu z navodili in ukrepi delodajalca. Enako velja za dijake, ki bi v tem času začeli z izvajanjem praktičnega usposabljanja z delom.

Zaščitne maske za učence, ki ostajajo pri pouku v šoli, bodo po besedah ministrice še naprej obvezne, ko niso v matičnem oddelku.

Trenutno med zaposlenimi na šolah ter učenci in dijaki po besedah Kustečeve beležijo 0,09-odstotni delež okuženih, zaradi česar jih je v karanteni nekaj več kot odstotek. “Morda je to nizka številka, a ko jo primerjamo s celotno epidemiološko sliko, ugotovimo, da narašča primerljivo, in to je bil glavni razlog za ukrepe,” je dejala. Okužbe se po njenih besedah najbolj povečujejo med zaposlenimi v osnovnih šolah ter med dijaki in študenti.

Učenci do vključno 5. razreda so bili po besedah ministrice iz dodatnih ukrepov izvzeti, ker šele začenjajo svoje izobraževanje in najbolj potrebujejo poučevanje iz prve roke, hkrati pa gre za skupino, ki ima ves čas v razredu istega učitelja in ne prihaja do mešanja.

Razlik med regijami pri sprejemanju ukrepov v izobraževanju na ministrstvu za zdaj niso delali, ker je temeljno ustavno načelo, da država vsem zagotavlja enake pogoje izobraževanja. “V primeru, da se bo regijska slika bistveno spreminjala od regije do regije, pa bomo žal morali razmišljati tudi v smeri, da bi določeni ukrepi veljali le za posamezne regije, česar si pa nikakor ne želimo,” je dejala.

“Sprejeti ukrepi v trenutno zahtevnem epidemiološkem položaju predstavljajo trenutno najbolj optimalen način izvedbe in organizacije izobraževalnega, ki zagotavlja nadaljevanje dela in ne vpliva na šolski koledar,” je povedala. Izvajanje in učinke sprejetih ukrepov bodo po besedah ministrice vseskozi spremljali.

Kot pomoč za šolanje na daljavo je ministrstvo v začetku septembra šolam razdelilo 4000 računalnikov, ki so namenjeni tako učiteljem kot učencem. Če se bodo pokazale dodatne potrebe, pa bo ministrstvo dodatno pomagalo, je dejala.

Povedala je še, da če otroci in učenci živijo v rdečih regijah, v šolo ali vrtec pa hodijo v oranžni regiji, prepoved prehajanja med regijami ne velja.

Skladno z Odlokom o spremembah in dopolnitvi Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji se število oseb v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih za izvajanje športno rekreativnih dejavnosti na področju skupinske vadbe omeji na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko. Kjer število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh presega 140 na 100 000 prebivalcev (t.i. rdeče regije), pa je ponujanje storitev neposredno potrošnikom v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih za izvajanje športno rekreativnih dejavnosti na področju skupinske vadbe prepovedano.

Preberite tudi: Strežba v gostinskih lokalih zunaj nastanitvenih objektov na Koroškem začasno prepovedana

Vir: STA, www.gov.si

Dogodki

V luči splošne epidemiološke slike v državi, ki se žal slabša tudi na šolskem polju, je ministrica za izobraževanje, znanost in šport, prof. dr. Simona Kustec, v skrbi za zdravje vseh udeleženih v vzgoji in izobraževanju, izdala sklep o začasnem in preventivnem ukrepu poteka vzgojno-izobraževalnega dela v času med 19. in 23. 10. 2020.