Search
Close this search box.

V Vuzenici prepoved sprehajanja psov v športnem parku. V Mežici opozarjajo, da je pasje iztrebke treba pobirati

V več občinah na Koroškem se soočajo z neodgovornimi lastniki psov. Tokrat nanje opozarjata vuzeniška in mežiška občina. K odgovornemu ravnanju pa so pred dnevi pozvali tudi na Policijski upravi Celje, kjer opozarjajo, da so za neodgovorne lastnike psov predpisane tudi globe, v višini od 200 do 1.200 evrov.

Mežica

“Pasje iztrebke moramo pobirati ne glede na to, kje pes opravi svojo potrebo. Razlogi pa so trije: zdravstveni, higienski in okoljski. Kljub vsem zavedanjem in opozarjanjem še vedno opažamo problematiko puščanja pasjih iztrebkov na javnih površinah,” je zapisano na spletni strani Občine Mežica.  

“V spomladanskih časih, ko se začne topiti sneg se zelo nazorno vidijo sledi nepobranih pasjih iztrebkov. Ne gre za posamezne kupčke pasjih iztrebkov, ki so skriti v grmovju, ampak so z njimi posejane zelenice, otroška igrišča in sprehajalne steze,” dodaja direktor Komunala Mežica Ambrož Blatnik.

FOTO: Spletna stran Občina Mežica

“Iztrebki ne sodijo med biološke odpadke, temveč med mešane komunalne odpadke. Pobiranje mora biti del odgovornosti vsakega lastnika psa, ki se mora zavedati, kako neprijetno je, če nekdo med sprehodom v naravi stopi na pasji iztrebek, ali pa nanj naleti kakšen otrok v bližini igrišča. Poleg tega pa so določene tudi globe za nepobrane iztrebke,je opozoril Blatnik. in dodal: “Naj vas opomnimo, da Zakon o zaščiti živali v tretjem odstavku 11. člena določa, da mora skrbnik psa na javnem kraju zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu.”

“Naj bo mesto prijetno za vse uporabnike, le tako bomo lahko živeli v sožitju ljudi in živali,” je obvestilo, objavljeno na spletni strani mežiške občine, sklenil Blatnik.

Vuzenica

“Spoštovani lastniki psov, kužki prinašajo v naša življenja veliko veselja, hkrati pa tudi odgovornost in skrb. Vsakodnevni sprehodi so nujni in na srečo živimo v okolju, ki nam ponuja nešteto sprehajalnih poti. V želji, da ohranimo naš športni park čist, namenjen igri otrok in športnim dejavnostim, vas vljudno prosimo, da kužkov v športnem parku (na igrišču) v Vuzenici ne sprehajate,” pa so v sporočilu za javnost zapisali na spletni strani vuzeniške občine.

FOTO: Spletna stran Občina Mežica

Poziv PU Celje

Pri tem naj še enkrat omenimo, da so na območju PU Celje, kamor spada tudi Koroška, v zadnjih tednih prejeli več obvestil občanov, ki so opozarjali na pse, ki so se brez lastnikov gibali bodisi v parkih, na sprehajalnih poteh oziroma v stanovanjskih naseljih na območju Policijske uprave Celje. Prav tako so obravnavali posamične primere ugrizov psov.

Zato na PU Celje ponovno opozarjajo, da zakon o zaščiti živali določa, da mora lastnik oziroma skrbnik psa, na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu. Za neupoštevanje dolžne skrbi za psa je za lastnika psa zagrožena globa od 200 do 400 €.

Če je pes v preteklosti že koga ugriznil in ima status nevarnega psa, so dolžnosti skrbnika takšnega psa še večje, saj mora zagotoviti fizično varstvo psov, na enega izmed naslednjih načinov:

  • poskrbeti, da je pes na povodcu in nosi nagobčnik,
  • da  je zaprt v pesjaku ali  primernem objektu oziroma v ograjenem prostoru z ograjo visoko najmanj 1,8 m. Vhod mora biti označen z opozorilnim znakom.
  • Nevarnega psa ni dovoljeno zaupati v vodenje osebam, mlajšim od 16 let.

Za skrbnika nevarnega psa je, v kolikor ne poskrbi za njegovo varstvo, predpisana globa v višini od 800 do 1.200 €.

Dogodki

V več občinah na Koroškem se soočajo z neodgovornimi lastniki psov. Tokrat nanje opozarjata vuzeniška in mežiška občina. K odgovornemu ravnanju pa so pred dnevi pozvali tudi na Policijski upravi Celje, kjer opozarjajo, da so za neodgovorne lastnike psov predpisane tudi globe, v višini od 200 do 1.200 evrov.