Search
Close this search box.

Kmetijska ministrica si je v Slovenj Gradcu ogledala škodo po neurju (VIDEO in FOTO)

V četrtek so več delov države prizadela neurja z močnim vetrom in debelo točo, najhuje je bilo na vzhodnem delu države, in sicer v Celju z okolico, na Koroškem, Dolenjskem, v Zasavju in Kamniku. Prizadeta območja si sicer že ogledujejo kmetijske svetovalne službe v okviru KGZS, posledice neurja pa si danes ogleduje tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, ki je obiskala tudi Koroško.
Fotografija je simbolična

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko si je danes skupaj s predsednikom KGZS Romanom Žvegličem in direktorjem Janezom Pircem ter generalnim direktorjem Uprave za zaščito in reševanje RS Darkom Butom ogledala posledice škode po včerajšnjih neurjih na območju MO Slovenj Gradec, kjer se jim je pridružil tudi župan Tilen Klugler. V popoldanskih urah se bo ministrica odpravila še v Kozje in Šentjur.

VIDEO: Izjava ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko

Po prihodu v Slovenj Gradec se je ministrica udeležila sestanka na sedežu Koroške kmetijsko-gozdarska zadruga, nakar si je ogledala poškodovane kmetijske površine na območju slovenjgraške občine. Toča je med drugim sklestila tudi pridelek jagod na kmetiji, ki jo je ob današnjem obisku obiskala tudi ministrica.

Kot je v izjavi za medije ocenila ministrica Irena Šinko, je škoda na poljščinah res huda.Trenutno poznamo stanje samo površinsko, natančno oceno konkretne škode pričakujemo v prihodnjem tednu. Takrat bomo odločali naprej,” je dodala.

VIDEO: Izjava župana MO Slovenj Gradec Tilna Kluglerja

Klugler je med drugim dejal, da je bilo v Slovenj Gradcu aktiviranih 10 društev, pomagalo je približno 115 gasilcev s skupno 35 vozili. Avto lestev je posredovala na treh lokacijah. Predvsem je šlo za poplavljanje hiš. Nekaj škode je tudi na lokalnih cestah, zalita je bila SB Slovenj Gradec, prizadete pa so tudi ogromne površine kmetijskih izdelkov, je naštel župan, ki je dejal, da je za finančno oceno nastale škode danes še prehitro.

VIDEO: Izjava lastnice jagodnega nasada Darinke Knap (kmetija Knap), ki je ostala brez letošnjega pridelka.

Kot je v izjavi za medije dejala lastnica jagodnega nasada, je nastala stoodstotna škoda. “Popolnoma nič ni ostalo”, je povedala Darinka Knap, ki pravi, da ji je zelo težko, saj so ure in ure dela, časa … šle v nič.

Generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije Darko But pa je med drugim povedal, da je neurje pokazalo izredno učinkovitost njihovih enot. Omenil je tudi, da si je druga skupina zaposlenih šla ogledat škodo po neurju na območje Dolenjske.

VIDEO: Izjava generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije Darka Buta

Pri tem naj še omenimo, da je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) po četrtkovih neurjih izrazila pričakovanje, da bo država kmetom v že tako težkih časih, ko se soočajo s posledicami rusko-ukrajinske vojne, pomagala. Ob tem zbornica predlaga kratkoročno in dolgoročno rešitev za pomoč kmetom, ki jih je prizadela ujma. Kratkoročno se jim zdi najbolj učinkovita rešitev možnost odpisa dajatev za kmete z najbolj prizadetih območij, dolgoročno pa od države pričakujejo povišanje sofinanciranja zavarovanja s 50 na 60 odstotkov in ureditev sistema zavarovanja tako, da bi bili vsi kmetje v enakem položaju.

Kot so v današnjem sporočilu poudarili na KGZS, je ujma povzročila veliko škode na poljščinah, v sadovnjakih, na drevesih in vinogradih. “Marsikje so nalivi povzročili erozijo plodnih tal. Prišlo je do odnašanja zemljine, rodovitnega in kakovostnega zgornjega sloja zemlje, ki se ustvarja dolga leta. Veliko škode je bilo tudi na kmetijskih objektih,” so zapisali.

Kmetje se trenutno, kot poudarjajo, že soočajo s posledicami vojne in nizkih odkupnih cen, zdaj pa so še močne ujme marsikateremu kmetu odvzele pridelke in ga s tem dodatno prikrajšale za dohodek.

“Podnebne spremembe povzročajo vse pogostejša neurja, ki smo jim priča že zadnjih nekaj tednov, pričakovati pa je, da se bodo v tem obdobju še pogosteje pojavila, so zapisali.

FOTOGALERIJA

Dogodki

V četrtek so več delov države prizadela neurja z močnim vetrom in debelo točo, najhuje je bilo na vzhodnem delu države, in sicer v Celju z okolico, na Koroškem, Dolenjskem, v Zasavju in Kamniku. Prizadeta območja si sicer že ogledujejo kmetijske svetovalne službe v okviru KGZS, posledice neurja pa si danes ogleduje tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, ki je obiskala tudi Koroško.