Na Festivalu solzic danes vabijo na pohod v Pekel

Po enoletnem premoru, saj lani zaradi epidemije prireditve niso izvedli, se bodo v Kotljah ponovno poklonili "Koroški pod Uršljo goro" s Festivalom solzic. Festival, ki izpostavlja lokalne običaje in tradicijo, se navezuje na črtico pisatelja Prežihovega Voranca z naslovom Solzice. Organizatorji danes vabijo na pohod v Pekel.
20180519_132046429698240680435001.jpg

Solzice so bele cvetlice v obliki drobnih zvončkov, nanizanih na steblo, ki so v teh dneh zacvetele tudi pod Uršljo goro. Na Koroškem in širše so solzice poznane tudi po istoimenski črtici koroškega pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca.

Pisatelj je kot otrok moral živino pasti tudi v globeli, imenovani Pekel, ki pa se je je bal. Nekega dne si je njegova mati zelo želela solzic, te pa so takrat rasle samo še v Peklu. A Prežihov Voranc je premagal strah, odšel v globel in materi nabral solzic.

Člani Društva za turizem in življenje – Solzice Ravne, ki festival pripravljajo z občino Ravne na Koroškem in zavodom ZKŠTM, danes točno opoldne načrtujejo podhod v Pekel z vodičem izpred Solzice velikanke v Kotljah.

Dogajanje se bo nato selilo h gostilni Pri Toniju, kjer bo na ogled razstava mlinčkov na vodi, podelili bodo venec solzic, pričakujejo pa tudi obisk kurentov iz Ormoža, s katerimi bodo poudarili pomen varovanja vodnih virov. Letošnji Festival solzic je namreč posvečen vodi.

Že od petka pa so pred vrtcem in šolo v Kotljah ter na mostovih proti Prežihovini na ogled risbe otrok na temo solzic.

Preberite še: Posebnost letošnjega Festivala solzic: postavljanje mlinčkov na vodi in obisk kurentov iz Ormoža

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.