Posebnost letošnjega Festivala solzic: postavljanje mlinčkov na vodi in obisk kurentov iz Ormoža

Člani Društva za turizem in življenje - Solzice Ravne, ki v sodelovanju z ravensko občino že od leta 2014 pripravljajo tradicionalno majsko prireditev, Festival solzic, bodo letos, potem ko jim to je lansko leto "korona" preprečila, v soboto, 22. 5. 2021, v Kotljah spet pripravili zanimivo in pestro dogajanje za vse generacije. Tokrat s poudarkom na vodi in tradiciji. Prireditev se bo začela z vodenim pohodom v Pekel, zaključila pa na vrtu gostilne pri Toniju.
60615487_301220320787447_1630151521482047488_n

Tako se lahko v soboto ob 12. uri odpravite na voden ogled v Pekel, izpred Solzice velikanke v Kotljah. Organizatorji bodo poskrbeli za peklenski sprejem s kulinariko, a kot so navedli, tokrat brez Luciferja, ki je v karanteni. Pri tem naj spomnimo, da je tudi Solzica velikanka pred leti nastala na pobudo Društva za turizem in življenje – Solzice Ravne, s svojimi tremi listi pa ponazarja 3 koroške doline. Vsak list ima 5 cvetov – 5 elementov, iz katerih je stkan turizem – zemlje, zraka, ognja, vode in energije. Te elemente pa lahko vidite tudi pred občino Ravne, na škarpi proti gasilskemu domu.

Med 14. in 16.30 uro pa se dogajanje preseli na vrt gostilne Pri Toniju, kjer bo potekala razstava mlinčkov na vodi (družinska izdelava in podelitev nagrad za najboljše), podelitev Venca solzic, ki ga za svojo neizmerno vnemo v skrbi za folklorni korak letos prejme Angela Bezjak, obisk kurentov iz Ormoža in skupni program z domačimi peklenščki. V ospredju bosta voda in tradicija. Sledil bo tudi kratek kulturni program z besedo in pesmijo, med drugim bodo zaigrali tudi člani Harmonikarskega orkestra KD Prežihov Voranc. Uživali pa boste lahko tudi ob poslušanju Milana Kamnika.

Festival pa so popestrili tudi učenci in najmlajši iz vrtca Kotlje, in sicer z risbicami, ki že visijo v Kotljah, in z razstavo mlinčkov na vodi, ki bo vidna v petek in soboto zgolj za njihovo ograjo.

Organizatorji pa so za tiste, ki bodo izdelali mlinčke ter jih prinesli na razstavo in prejeli najboljšo oceno, pripravili tudi bogat nagradni sklad. Ob tem so dodali, da bodo delujoči mlinčki dobili dodatne točke.

1. nagrada – Vikend za družino v ljubljanskem hotelu Radisson Blu Plaza Hotel Ljubljana. Radisson Blu Plaza Hotel Ljubljana je nadstandarden hotel s 4 zvezdicami. Hotel je del ljubljanskega poslovnega, trgovinskega in zabaviščnega centra BTC City, ki obsega Vodno mesto Atlantis, kegljišča, teniška igrišča, dvorano za vožnjo z gokarti, Kolosej z več kinodvoranami, gledališče ter več kot 400 različnih trgovin.

2. nagrada – Dve nočitvi za družino v Ormožu, nagrado podarja TIC Ormož. Gre za namestitev v Youth hostlu, dodano degustacijo »vode« in prleških sendvičkov.

3. nagrada – Narezek za celo družino na turistični kmetiji Ravnjak, pod Uršljo goro.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.