Search
Close this search box.

Kašnik: Podjetniki posegajo po različnih ukrepih, v tej situaciji vsak zase išče najboljšo rešitev

Izbruh koronavirusa pri nas in po svetu že sedaj za seboj pušča posledice tudi na gospodarstvu. Država za blažitev posledic širjenja novega koronavirusa pripravlja več ukrepov, mi pa smo se o tem pogovarjali z direktorjem računovodskega servisa Pristar Hinkom Kašnikom.

Gospodarstvo se že zdaj sooča s posledicami pandemije novega koronavirusa. Kakšne bodo po vaši oceni gospodarske in ekonomske posledice izbruha novega koronavirusa v Sloveniji in po svetu?

Če smo še nekaj tednov nazaj lahko ugotavljali, kako so se stvari po težjih gospodarskih časih dobro uredile, da se v Sloveniji vzpostavlja dobro okolje za mikro in male podjetnike, je danes, tako rekoč čez noč, situacija popolnoma drugačna. Kakšne bodo posledice v tem trenutku ne bi špekuliral. Menim, da je trenutno najpomembnejše, da se je večina podjetij in tudi samostojnih podjetnikov hitro odzvala, da so skoraj preko noči začeli ukrepati in peljati korake, graditi temelje, za preživetje, sanacijo in pripravljajo zametke planov za čas “po tem”.
Seveda se pričakuje intervencija države, nenazadnje smo vsi v istem okolju in izredno pomembno bo, da tudi država oz. poslanci poiščejo ukrepe s pomočjo katerih bomo iz te izkušnje tudi podjetniki odšli zgolj ranjeni oz. da bomo vsi skupaj delili negativne posledice koronavirusa. 

“Potrebno bo biti pogumen, potrebno si bo pomagati, potrebno bo veliko medsebojne komunikacije, v ozadje bo potrebno potisniti samo lastne interese in skupaj kot družba prebroditi te čase. Jaz mislim, da bo še vse OK.”

Kako se naj podjetja in podjetniki soočajo s trenutno situacijo in kako jo reševati v naslednjih tednih in mesecih?

V našem podjetju smo se odzvali takoj in našim partnerjem in tudi ostalim ponudili pomoč. Moramo priznati, da sem presenečen nad pozitivnim in hitrim odzivom podjetnikov, ki so po prvotnem šoku že organizirali svoja podjetja do situacije, ki bo omogočala preživetje in ponoven aktivno zagon po tem obdobju. V našem podjetju smo organizirali nekakšen “krizni štab”, ki je takorekoč 24 ur dnevno / 7 dni v tednu našim pogodbenim partnerjem na voljo za pomoč, svetovanje, iskanje rešitev, debato.

Presenečen sem nad visoko odzivnostjo, to samo kaže na to, da smo Slovenci še posebej dobri v kritičnih situacijah in mi tudi daje upanje, da bo po vsem tem še vse dobro. Podjetniki posegajo po različnih ukrepih, vsak išče svojemu podjetju in situaciji najboljšo rešitev.

Kaj pa ukrepi, ki jih je sprejela vlada?

Od prvega dneva spremljamo aktivnosti vlade na področju interventnega zakona. Zagotovo so se odzvali zelo hitro, seveda pa je zaradi ohromljenosti delovanja nekaterih služb še precej neznank. Očitno so v vladi zavzeli stališče, da gredo najprej v ukrepe, ki bodo na neka način zaščitile zaposlene, glede na govor predsednika vlade, pa verjamem da bo teh ukrepov v prihodnjih dneh še več in bodo z njimi sledili usmeritve Obrtne in Gospodarske zbornice, ki aktivno zagovarjala interese tudi delodajalcem.

Ne glede na situacijo je izredno pomembno, da v tem trenutku politika pokaže enotnost, kot jo je nekajkrat v zgodovini že uspela in s tem pokaže tudi svojim državljanom pot po kateri bomo morali po vsem tem iti, da se stanje vsaj približa temu pred krizo.  

Kako lahko podjetja koristijo pomoč?

Kot rečeno, je trenutno še precej neznank in vprašaj. Koliko je opaziti se bodo določeni ukrepi precej razbremenili birokracije, kar je dobro, vsekakor pa še manjkajo ukrepi, ki bodo resnično delovali pozitivno.

Še posebej je potrebno izpostaviti male delodajalce, samostojne podjetnike iz področjih z nizko dodano vrednostjo. Tukaj je nemogoče pričakovati, da so si podjetja v preteklosti s poslovanjem lahko ustvarila velike rezerve, kar pomeni da je kar precej delovnih mest ogroženih, če se ne bodo ukrepi vršili tudi v tej smeri.

Nekatera podjetja so zaprla svoja vrata, večina pa ne. Kaj bi se zgodilo, če bi večina podjetij ustavila svoje delo?

Na to sploh ne upam pomisliti in verjamem, da se nas vsaj večina zaveda kaj pomeni zdravo in aktivno gospodarstvo za državo. Poznamo primere držav, kjer je gospodarstvo malodane ugasnilo in vidimo s kakšnimi socialnimi težavami se ljudje tam ukvarjajo.

Na vseh nas je, da v teh naslednjih tednih pomagamo zajeziti to nadlogo in da že sedaj iščemo poti in ukrepe, ki bodo takoj po krizi omogočili čimhitrejši zagon.

Kaj pa podjetja oziroma posamezniki, ki poslujejo v prizadetih panogah in zaradi težav z likvidnostjo ne bodo mogla pravočasno odplačati obveznosti do bank?

Med ukrepi, ki je napovedan je tudi možnost odložitve obveznosti do bank. V tem trenutku, če se pogovarjate z bančniki, še ravno ne vedo kako to vse skupaj izvesti, saj pričakujejo ogromno birokratskih težav in stroškov, ampak verjamem da je pot, tam kjer je želja. Pripravlja se tudi precej likvidnostih razpisov in ugodnih posojil banke SID in Podjetniškega sklada, tako da pričakujem, da bomo na tem področju dobro pripravljeni za obdobje, ko bomo lahko začeli delati. Veliko je na nas ljudeh, da bomo pozitivni, si znali pomagati, se opogumljali, da bomo enotni. Potem bo že šlo.

“Menim, da je trenutno najpomembnejše, da se je večina podjetij in tudi samostojnih podjetnikov hitro odzvala, da so skoraj preko noči začeli ukrepati in peljati korake, graditi temelje, za preživetje, sanacijo in pripravljajo zametke planov za čas “po tem”.”

Kaj pa samozaposleni? Kakšna pomoč jim je na voljo?

Samozaposleni so v tem trenutku skupina, ki je najmanj zadovoljna z ukrepi države. Tisti, ki imajo zaposlene seveda lahko koristijo možnost delnega subvencioniranje plače za zaposlene, še vedno pa ostanejo nedorečeni oni sami ko nosilci. Seveda pa je od malih delodajalce težko pričakovati veliko zalogo na računu in sposobnost dolgoročnega plačevanja 60% plače in ostalih stroškov. Tako da, veliko več je v tem trenutku vprašanj, kot odgovorov, ampak kot sem že dejal: Potrebno bo biti pogumen, potrebno si bo pomagati, potrebno bo veliko medsebojne komunikacije, v ozadje bo potrebno potisniti samo lastne interese in skupaj kot družba prebroditi te čase. Jaz mislim, da bo še vse OK.

V podjetju Pristar so odprli SKYPE in WHATSAPP linijo na katerih bodo njihovim pogodbenih partnerjem skušali odgovoriti na vprašanja in pomagati z nasveti. Pravijo, da kljub veliki obremenjenosti njihovih zaposlenih v tem času in trenutnih razmerah, pomagajo kolikor je le mogoče. Več o podjetju najdete tukaj.

Dogodki