Search
Close this search box.

FOTO in VIDEO: Mladi na Koroškem zahtevali odločno podnebno ukrepanje

Danes, 15. 3. 2019, ob 11.55, so se mladi po vsem svetu odpravili na proteste, na katerih so od pristojnih zahtevali konkretna dejanja proti segrevanju planeta. Podnebni shodi so potekali v več kot 1650 mestih v več kot 100 državah. Mladi so se na protestni štrajk odpravili tudi v več slovenskih krajih, med drugim tudi na Ravnah na Koroškem. Dijaki Srednje šole Slovenj Gradec in Muta pa so sporočili svoje mnenje in podali zahteve za zmanjševanje podnebnih sprememb tudi preko šolskega Facebook profila.

Pobudnica globalne stavke za podnebje je švedska dijakinja Greta Thunberg, ki od države zahteva ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam. Pred meseci je začela s tedenskimi protesti pred parlamentom v Stockholmu, nakar so njena prizadevanja prerasla v svetovno gibanje za podnebno pravičnost. Naj omenimo, da je mlada aktivistka tudi med nominiranci za Nobelovo nagrado za mir.

Na Ravnah so se pet pred dvanajsto zbrali mladi in mladi po srcu, ki so s transparenti opozarjali vodilne na sprejetje podnebnih ukrepov. Protestnikom se je na mestnem platoju pred Tušem s kitaro pridružil Adi Smolar, med govorniki pa je bil tudi profesor in mentor dijaške skupnosti ravenske gimnazije Matjaž Burjak.

Burjak je na shodu povedal: ” Ponosen sem, da ste se skupaj z vrstniki po svetu odločili in organizirali ta protestni shod pet minut pred dvanajsto, ki ima svoj simbolni pomen, da se nam čas za onesnaževanje okolja izteka in da je potrebno pristopiti k takojšnji sanaciji okolja v katerem živimo. Pokazali ste, da vam ni vseeno, kako boste (bomo) živeli v prihodnosti.”

In dodal: “Na vas mladih je, da kreatorjem okoljske politike pokažete pot, kako naj uresničijo zaveze, ki so si jih postavili na podnebnih konferencah, v praksi pa jih bolj malo uresničujejo. Še vedno je na prvem mestu kapital, nad zdravim življenjskim okoljem.”

“Okoljska problematika se nikoli ne konča na državnih mejah, zato je prav, da ste se mladi v več kot 100 državah sveta od Avstralije do Kolumbije združili v zahtevah po podnebni pravičnosti in postavili konkretne zahteve po omejitvi globalnega segrevanja, zelenih delovnih mestih, polnovredni lokalno pridelani hrani,” je nagovor sklenil mentor dijaške skupnosti Gimnazije Ravne.

»Tudi mi sporočamo vladi naše zahteve,« so v sporočili za javnost na šolski strani zapisali dijaki Srednje šole Slovenj Gradec in Muta.

• Omejitev naraščanja globalne temperature na največ 1,5 stopinje Celzija,
• takojšen pravičen prehod na nizkoogljične vire energije,
• zelena delovna mesta,
• skupno upravljanje z življenjskimi viri,
• polnovredno, lokalno in pretežno rastlinsko hrano,
• trajnostno kmetijstvo,
• čisto okolje,
• dostopen javni promet in mesta za ljudi, ne avtomobile.



Dogodki