Search
Close this search box.

Ekološki otoki vse pogosteje divja odlagališče, zadnji v nizu takšnih tudi otok na Šancah

Divja odlagališča smeti so še vedno pereča težava, a stanje je zaskrbljujoče tudi na urejenih ekoloških otokih. Zadnjemu v nizu takšnih primerov smo priča danes, 21. septembra 2023, na Ravnah na Koroškem.

Da so ekološki otoki v naseljih postavljeni z namenom ločenega zbiranja odpadkov, je verjetno jasno vsem občanom in občankam, a še vedno se najdejo ljudje, ki očitno tega enostavnega koncepta ne razumejo najbolje.

Zadnji v nizu ekoloških otokov, ki je vse pogosteje bolj podoben divjemu odlagališču kot urejenemu ekološkemu otoku v pomoč občanom pri lažjem sortiranju in odlaganju odpadkov, je zagotovo otok v naselju Na Šancah na Ravnah na Koroškem.

Kot je danes, 21. septembra 2023, na svojem Facebook profilu izpostavil predsednik Četrtne skupnosti Javornik-Šance, Rajko Kočet, je na dotičnem ekološkem otoku, ki je postavljen sredi strnjenega naselja, dovoljeno odlaganje samo stekla in papirja, za ta namen so na otoku tudi postavljeni in označeni zabojniki.

Vendar pa nekateri na tem ekološkem otoku odlagajo vse drugo, kot tisto, čemer je namenjen. Tako se tukaj znajdejo oblačila, čevlji, elektronske naprave, odpadna iverka, da o polnih vrečah mešanih odpadkov ne izgubljamo besed.

Pri tem je Kočet v svojem zapisu vse občanke in občane prosil, da takšne svinjarije v bodoče na otoku ne odlagajo, saj s tem povzročajo škodo vsem.

Seveda pa se ob takšnih prizorih znova poraja vprašanje, koliko so ekološki otoki sploh smiselni, v oziru na nespoštovanje nekaterih do ločevanja smeti in okolja na splošno. Očitno pa je to težava, s katero se soočamo povsod na Koroškem, spomnimo, o podobnih situacijah smo že poročali TUKAJ, takratni primer je bil sicer iz MO Slovenj Gradec. Sicer smo takim prizorom pogosteje priča na ekoloških otokih, ki so nekoliko bolj oddaljeni od strnjenih naselij, a očitno tudi neposredna bližina hiš ni več ovira.  

Bodo na območju celotne Koroške ukinili ekološke otoke? V podjetju Kocerod se že nekaj časa sprašujejo, če bi jih bilo najbolje odstraniti, saj ne vidijo več smisla v tem, da peščica neodgovornih občanov izniči ves trud, ki ga ostali vlagajo v ločevanje in recikliranje odpadkov.

Kako je potrebno ravnati z odpadki so bili občanke in občani že večkrat obveščeni, vedno pa lahko vse informacije najdejo na spletni strani Koceroda.

Vir: FB Flek Bar (Rajko Kočet), Kocerod

Dogodki

Divja odlagališča smeti so še vedno pereča težava, a stanje je zaskrbljujoče tudi na urejenih ekoloških otokih. Zadnjemu v nizu takšnih primerov smo priča danes, 21. septembra 2023, na Ravnah na Koroškem.