Search
Close this search box.

Spominski pohod dr. Stanka Stoporka: 300 planincev kljub spolzkemu terenu osvojilo Črni vrh

V Mislinji so v počastitev Prešernovega dne pripravili veliko zanimivih dogodkov. Med drugim tudi “spominski pohod dr. Stanka Stoporka na Črni vrh”, ki je potekal v organizaciji PD Mislinja. Nekaj utrinkov od pohoda je za vas pripravil Peter Zupanc. 

V petek, 08. 02. 2019, smo se ljubitelji pohodništva v lepem številu zbrali pred centrom Lopan v Mislinji, od koder smo se skupno podali na 19. spominski pohod dr. Stanka Stoporka na Črni vrh (1543 m). Še pred tem je nas pozdravil predsednik PD Mislinja, Ivan Arko, in nam zaželel varen korak in prijetno hojo.

Po grobih ocenah se je pohoda udeležilo približno 300 planincev, pri katerem so sodelovali vsi vodniki PD Mislinja. Od centra Lopan smo se po asfaltni cesti napotili proti Črnemu vrhu, ki smo jo čez nekaj časa zapustili in po gozdni stezi nadaljevali do kmetije Medved, kjer smo si malo oddahnili.

Pot smo nadaljevali po gozdnih cestah in stezah. Pri kmetiji Sedovnik smo zavili v gozd. Pot skozi gozd je bila na nekaterih mestih že ledena. Po nekaj minutah smo ponovno prišli na gozdno cesto, po kateri smo hodili kakšen kilometer, nakar smo ponovno krenili v gozd, se po spolzki poti povzpeli do Pastirskega stola, od tam naprej pa po zelo strmi stezi prispeli na vrh.

Na vrhu se nas je spet zbrala velika skupina planincev. Okoli škorjanke in križa je bil pravi živžav. Lahko smo uživali, saj je bilo vreme na vrhu prijazno, ni pihalo, niti deževalo. Ko smo »požigosali« kartončke in se ogreli s čajem, smo krenili v dolino. Nekateri smo pot podaljšali še z obiskom Koče na Ribniškem Pohorju. Vsi smo srečno prispeli domov z občutkom, da smo nekaj naredili zase.

Tekst: PD Mislinja Peter Zupanc