Search
Close this search box.

VIDEO in FOTO: V Mislinji s kulturnim programom počastili današnji praznik

V dvorani Lopan v Mislinji je na Prešernov dan potekala osrednja kulturna prireditev, ki so jo poimenovali "Kult-urca". Slavnostni govornik na prireditvi je bil poslanec v Državnem zboru, Jože Lenart.

V Mislinji so v počastitev Prešernovega dne pripravili veliko zanimivih dogodkov. Osrednji dogodek pa je bil 8.2.2019 ob 18. uri v dvorani Lopan, kjer so v programom počastili ta pomemben praznik.

Prireditve ob kulturnem prazniku so se pričele že 2. februarja s pohodom k izviru reke Pake, ki ga je organizirala Planinska sekcija Pilates. 5. februarja je v organizaciji PD Mislinja sledil pohod na Šteharski vrh. Dan pred praznikom pa je v OŠ Mislinja potekala prireditev “Kultura smo ljudje”.

Na Prešernov dan se je zvrstilo kar nekaj dogodkov. Že ob 8. uri zjutraj je v organizaciji PD Mislinja potekal “spominski pohod dr. Stanka Stoporka na Črni vrh”, uro kasneje pa so KD Završe organizirali pohod po obronkih Završ.

Pred osrednjo slovesnostjo so v dvorani Lopan odprli kar tri razstave: Fotografsko razstavo Kulturna dediščina – naše kapelice iz 18. in 19. stoletja (Fotofirbci DUM), razstavo rokodelskih delavnic (Sončnica DUM) ter razstavo klekljarskih čipk (Koroške klekljarice – sekcija DIM).

OSREDNJA PROSLAVA KULT-URCA

Ob 18. uri pa so člani Bobnikove godbe s Sandijem Rečnikom otvorili osrednjo slovesnost. Na odru so kasneje učenke OŠ Mislinja (Neli Kac, Neža Pavlič in Vita Tretjak) predstavile Prešernove recitale.

Slavnostni govornik prireditve je bil poslanec Državnega zbora RS, gospod Jože Lenart.

Povedal je, da kultura ne prinaša žalosti, temveč vzbuja veselje, plemeniti duha in ogreva srca ter daje smisel življenja.

Več pa v videu:

Program so zaključili s komedijo Norci, avtorjev Slavka Pregla in Maje Gal Štromar, ki je predstavo tudi režirala. Igrali so Benjamin Pirnat, Dušan Stojanovič, Helena Dolenc, Matej Blažun, Renata Cigale, Sergej Dolenc in Stanka Poročnik.

Ob koncu prireditve pa je sledila še pogostitev.

Dogodki v okviru kulturnega praznika pa trajajo vse tja do 5. marca.

V dvorani Lopan v Mislinji je na Prešernov dan potekala osrednja kulturna prireditev, ki so jo poimenovali "Kult-urca". Slavnostni govornik na prireditvi je bil poslanec v Državnem zboru, Jože Lenart.